Celebrul trandafir de Damasc, victima a razboiului

Miercuri, 18 Mai 2016, ora 10:03
6817 citiri
Celebrul trandafir de Damasc, victima a razboiului
Foto: Wikimedia/H. Zell

Legendarul trandafir de Damasc este victima razboiului si a secetei din Siria.

Este una dintre cele mai vechi flori din istorie, intens folosita de producatorii de parfumuri, dar si pentru virtutile sale terapeutice. Insa, in capitala siriana, care i-a dat numele, si in campiile din jurul ei, trandafirii se usuca, relateaza 20minutes.

"Trandafirul de Damasc este in agonie", spune un cultivator, aratand un camp din el-Mrah, la circa 60 de kilometri nord de capitala Siriei, teatru de razboi de cinci ani.

In satul din regiunea Nabek, cunoscuta pentru productia acestui tip de trandafir cu 30 de petale, terenurile cultivate au scazut cu 50%, iar traditia culesului se pierde dupa ce familii intregi au fugit din zona.

Accesul la terenuri a fost oprit un timp, iar festivalul trandafirului, anulat, lipsind el-Mrah de principala sursa de venit.

Odata cu reinstaurarea calmului in regiunea de unde insurgentii au fost alungati in 2014, editia 2016 a festivalului a avut loc duminica, insa productia de trandafiri nu si-a revenit inca.

"Am trecut de la 80 de tone in 2010 la 20 de tone in acest an, din cauza razboiului si apoi mai este si seceta", spune un alt cultivator.

Inainte de declansarea conflictului in 2011, "veneau negustori libanezi sa cumpere petale de trandafiri cu zecile de tone pentru a le exporta in Europa. Iar parfumieri francezi distilau petale uscate pentru a produce ulei esential", adauga el.

Exportat in Europa indeosebi in timpul cruciadelor, milenarul trandafir se cultiva de atunci si in alte tari, ca Franta, Maroc, Iran sau Turcia.

Datorita mirosului sau bogat si in acelasi timp suav, trandafirul de Damasc este cea mai utilizata floare pentru producerea uleiului esential din parfumuri si produse cosmetice. El infloreste in luna mai, iar Rosa damascena poate fi cultivat pe tot parcursul anului.

Specialistii sustin ca ar avea si reale virtuti terapeutice, impotriva infectiilor, dar si pentru relaxare.

Apa de trandafiri este folosita in Orientul Mijlociu si ca bautura racoritoare vara, se pune in dulceturile orientale, se parfumeaza moscheile si se considera ca aduce noroc la nunti.

Agonia trandafirului de Damasc

In capitala siriana si in imprejurimi, trandafirii impodobeau gradinile, marginile drumurilor si balcoanele, fiind un simbol pentru locuitorii Damascului. Insa scaderea productiei si lipsa de intretinere fac din ei acum o prezenta discreta.

Pentru producatori si negustori, agonia trandafirului de Damasc o simbolizeaza pe cea a unui popor si a unei tari victime a unui conflict distrugator. Acesta a dus pana in prezent la moartea a peste 270.000 de persoane si la milioane de refugiati.

Din cele opt distilerii existente in zona inainte de razboi au mai ramas doar doua. Din trei tone de petale uscate se produce circa un kilogram de ulei esential. "Acum abia daca mai exista 250 de grame de ulei esential de vanzare in toata piata", spune un cultivator.

Desi se cultiva si in alte tari, "trandafirul de Damasc este unic fiindca mirosul lui este mai imbatator, calitatea, mai buna si produce mai mult ulei. Companiilor farmaceutice si cosmetice si clientilor nostri din Golf le place sa cumpere originalul, este o mandrie pentru ei", adauga el.

Cultivatorii si negustorii sunt toti de parere ca trandafirul de Damasc "va reveni la viata doar cand se va termina razboiul".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#trandafir Damasc razboi Siria, #trandafir Damasc parfum , #flori gradina