Care mai sunt standardele frumusetii feminine, din SUA pana in Mauritania

Joi, 19 Noiembrie 2015, ora 00:07
9102 citiri
Care mai sunt standardele frumusetii feminine, din SUA pana in Mauritania
Foto: Pexels/Unsplash

Un site american specializat in calatorii si culturi ale lumii a avut ideea sa compare standardele de frumusete feminina din opt tari ale lumii. Criteriile din Statele Unite castiga teren, insa exista si cateva exceptii, printre care Franta, a fost concluzia site-ului.

Potrivit Wandering Pioneer, standardele de frumusete americane se numara "printre cele mai nerealiste si mai greu de realizat din lume". Site-ul apreciaza ca exista un decalaj intre idealul de frumusete al femeii americane vehiculat in media, prezentata ca "inalta, subtire, supla, cu piept generos, par bogat si corp atletic", si realitate, care necesita de cele mai multe ori retusuri la fotografii.

Astfel, peste 15 milioane de femei din Statele Unite au recurs la chirurgia estetica in 2013 pentru a se apropia de acest "ideal".

Mituri si realitati despre sarmul feminin

In Brazilia, multa vreme femeia ideala avea rotunjimi generoase, "asemanatoare mai degraba cu forma unei chitare decat a unei clepsidre". Acest lucru inseamna ca un bust generos nu era chiar atat de interesant pentru brazilience. In schimb, cu cat posteriorul si soldurile erau mai "impresionante", cu atat femeia era considerata mai atragatoare.

Aceste criterii s-au estompat totusi in ultimii ani, standardele de frumusete nord-americane inlocuindu-le incetul cu incetul. In prezent se inregistreaza in Brazilia tot mai multe cazuri de mariri mamare si anorexie, femeile dorind cu orice pret sa semene cu tinerele pe care le vad in presa internationala.

In Coreea de Sud, modelul de urmat este cel al unei femei "foarte subtiri, cu picioare lungi, ochi mari, nas carn si ten palid". Sunt caracteristici tipic occidentale ce au facut din aceasta tara asiatica unul dintre locurile reprezentative pentru chirurgia estetica mondiala.

Din totalul femeilor cu varste cuprinse intre 19 si 49 de ani, aproape una din cinci a facut cel putin o operatie estetica pentru a se apropia de ideal. Presiunea asupra femeilor sud-coreene pentru adoptarea unui aspect occidentalizat este atat de mare, incat chirurgia estetica nici macar "nu este considerata chirurgie".

In cultura franceza, idealul de frumusete este axat mai mult pe stil decat pe o morfologie bine determinata, noteaza Wandering Pioneer. Site-ul este de parere chiar ca francezii ar acorda "mai multa importanta personalitatii decat fizicului", mentionand conceptul de "jolie laide" (uratica draguta). Si, daca in general francezii admira mai degraba corpurile longiline, acest lucru s-ar datora "faptului ca Franta este una din tarile lumii cu cea mai mare proportie de femei cu insuficienta ponderala".

Si daca standardele de frumusete ar fi impuse de femei barbatilor?

Si India face parte din tarile in care standardele de frumusete feminina sunt in schimbare, influentate de media occidentala. "In mod traditional, indianca traditionala are talie mica, solduri late, bust generos, ochi mari, par lung si ten destul de inchis", arata site-ul.

Insa modelul de urmat in prezent este cel al actritei si fost model Aishwarya Rai, considerata astazi in India una dintre cele mai frumoase femei din tara, "insa ea are tenul deschis si ochi verzi, exceptie de la norma indiana", potrivit Wandering Pioneer. Ca sa semene cu ea, tot mai multe indience utilizeaza produse de albire a pielii, care le pot pune sanatatea in pericol. Fenomenul este atat de extins, incat vanzarile acestor produse le depasesc pe cele de Coca-Cola. Pentru a desemna aceasta practica s-a inventat si un termen: "sindromul Alba ca Zapada".

In Iran, standardele de frumusete feminina se explica in primul rand prin regulile stricte in vigoare in aceasta tara, in care femeile poarta hijab, astfel ca frumusetea femeii se concentreaza la fata.

"Idealul de frumusete in Iran consta adesea in utilizarea unui machiaj excesiv si, inevitabil, in recurgerea la chirurgia plastica", afirma Wandering Pioneer. Prin urmare, in Iran se inregistreaza cea mai mare rata de rinoplastie din lume.

Site-ul mentionat arata ca in Mauritania exista norme de frumusete unice in lume. In aceasta tara africana, obezitatea este semn de bogatie si unele femei iau chiar si "medicamente pentru ingrasarea bovinelor pentru a-si spori sansele de maritis".

Si Birmania este un stat "care sfideaza normele de frumusete internationale". In aceasta tara asiatica exista comunitatea Padaung, cunoscuta pentru "femeile girafa", care isi lungesc gatul purtand coliere de alama in spirala in scop estetic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#standarde frumusete lume, #femei frumoase tari, #femei frumoase strandarde , #frumusete