Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum tratam ridurile in functie de cauza aparitiei lor

Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:28
6376 citiri
Cum tratam ridurile in functie de cauza aparitiei lor
Foto: Hebra Dermatologie

Imbatranirea este un proces normal, fiziologic, insa, cu totii ne dorim sa incetinim procesul, macar aparitia ridurilor.

Odata cu inaintarea in varsta, calitatea si cantitatea colagenului, elastinei si acidului hialuronic la nivelul pielii scad, iar pielea isi pierde elasticitatea, devenind mai uscata si flasca.

Pe langa imbatranirea naturala, exista factori ce pot duce la o imbatranire prematura a tegumentului, cum ar fi expunerea prelungita la soare, fumatul, poluarea, bolile inflamatorii ale pielii etc.

Din fericire, toate aceste semne ale imbatranirii pot fi cel putin ameliorate, daca nu chiar inlaturate, aplicand solutii specifice in functie de cauza care a dus la aparitia lor.

Ridurile sunt martorul principal al procesului de imbatranire aparut ca urmare a factorilor mai sus mentionati. Acestea pot fi impartite in riduri dinamice (de expresie) si statice.

Ridurile de expresie:

Ridurile dinamice (de expresie) sunt determinate de contractia muschilor mimicii ai fetei, care ne ajuta sa exprimam diverse stari sufletesti precum bucurie, suparare, ingrijorare etc.

De exemplu, atunci cand suntem concentrati sau suparati, muschii denumiti procerus si corrugator dintre sprancene se contracta si duc la formarea liniilor sau ridurilor verticale dintre sprancene (zona glabelara).

Cand radem sau zambim sunt accentuate ridurile din jurul ochilor (laba de gasca), ca urmare a activitatii muschilor periorbiculari, iar cand suntem mirati sunt activate ridurile de la nivelul fruntii ca urmare a contractiei muschiului frontalis. Toate aceste riduri pot fi tratate cu succes prin folosirea toxinei botulinice.

Ridurile statice

La randul lor, ridurile statice - care se formeaza chiar si atunci cand muschii faciali nu obisnuiesc sa faca expresii faciale foarte des - sunt tratate cu acid hialuronic, o polizaharida care se gaseste in toate organismele vii. Produsele folosite pentru tratament sunt sintetizate in laborator, dar sunt foarte asemanatoare cu acidul hialuronic natural. La oameni acesta se gaseste cu preponderenta la nivelul pielii si cartilajului.

Ca si proprietati, acidul hialuronic este o substanta puternic hidrofila, capabila de a lega de pana la 1.000 de ori greutatea sa in apa. La nivelul pielii acesta contribuie la hidratare, are rol in absorbirea socurilor datorita proprietatilor vascoelastice, prezinta rol de lubrifiant, ajuta la cresterea celulelor noi si indeparteaza celulele deteriorate si ajuta la productia de colagen.

Acidul hialuronic s-a dovedit foarte eficient si in corectia unui alt semn al imbatranirii precoce: subtierea si pierderea volumului si conturului buzelor, precum si aparitia ridurilor din jurul gurii. Procedura se poate aplica atat persoanelor cu buzele subtiri anatomic, cat si celor ale caror buze si-au pierdut din volum odata cu trecerea anilor.

Odata injectat, acidul hialuronic imbunatateste structura pielii atragand moleculele de apa, care ajuta la hidratarea si cresterea volumului pielii. Pielea fetei, care si-a pierdut volumul sau elasticitatea, ca parte a procesului de imbatranire, este revigorata, ridurile sunt umplute din interior si tenul pare mai tanar si luminos.

Unele dintre rezultate vor fi vizibile imediat, in timp ce in cazul altora poate dura o saptamana sau doua pentru a deveni evidente. In functie de tipul de acid hialuronic utilizat si zona tratata, rezultatele pot dura de la cateva luni la un an.

Citeste si alte moduri in care poti tine ridurile la distanta.

Dr. Oltjon Cobani, medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva si colaborator al Clinicii Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Cum tratam ridurile, #riduri cauze tratament, #tratament riduri , #frumusete