Drenajul limfatic, tehnica rapida de slabire - Sfatul specialistului Ziare.com

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 07:52
123160 citiri
Drenajul limfatic, tehnica rapida de slabire - Sfatul specialistului Ziare.com

Orice sistem si organ are un rol extrem de important pentru organism, caci daca o piesa nu functioneaza, totul se duce de rapa, ca in jocul de domino. Astfel, daca vrei sa ramai sanatoasa si mai ales sa slabesti, acorda atentie si sistemului limfatic.

Clinicile de infrumusetare iti sar in ajutor acolo unde tu nu ai timp sau vrei rezultate mai rapide, prin efectuarea masajului pentru drenaj limfatic. Ce presupune acesta explica pentru Ziare.com dr. Oana Puiu, de la Centrul de Frumusete GIOCONDA.

De ce este atat de important sistemul limfatic pentru organism? Care este rolul lui?

Sistemul limfatic are sarcina de a prelua surplusul de lichide si de a-l transporta prin vasele limfatice mari la nodulii limfatici, unde are loc fagocitoza, adica eliminarea celulelor moarte, a reziduurilor bacteriene, a toxinelor. Acestea sunt conduse spre excretie si eliminate odata cu urina, dupa acest proces limfa ramanand curata si edemele/retentiile hidrice fiind eliminate.

Ganglionii sunt ca niste statii de epurare, filtre ale sistemului limfatic, indispensabili in cadrul acestui proces important nu doar in mentinerea frumusetii, dar mai ales in mentinerea sanatatii. Prin acest proces de "curatare" se observa imbunatatiri ale aspectului pielii, ale circulatiei sanguine, reducerea circumferintelor, revitalizarea organismului si cresterea imunitatii.

Ce se intampla atunci cand sistemul limfatic nu functioneaza optim?

Daca sistemul limfatic nu functioneaza cum ar trebui, la inceput resimti doar astenia, lipsa poftei de viata, raceli frecvente, dupa care apar si semne precum edemele membrelor, accentuarea aspectului de celulita pe coapse si fese si chiar aparitia venectaziilor (vasele sparte).

Care sunt cauzele unei functionari cu probleme?

Excluzand cauzele medicale (interventii chirurgicale, neoplasme), principala cauza a disfunctiei sistemului limfatic ramane sedentarismul, potentat de alimentatia necoresunzatoare si aportul hidric insuficient.

In ce consta drenajul limfatic?

Exista mai multe aparate cu care se poate face acest procedeu. Terapia de drenaj limfatic consta intr-un masaj efectuat cu ajutorul unor mansete pneumatice aferente fiecarui membru inferior si zonei abdomenului, ce se vor umfla progresiv din periferie in sensul circulatiei limfatice. Acest masaj este realizat pe traseul vaselor limfatice si are rolul de a conduce limfa blocata spre statiile ganglionare principale pentru ca mai apoi sa fie preluata si eliminata prin urina.

O alta posibilitate este cea de drenare prin intermediul biostimularii, drenajul efectuandu-se natural prin contractii musculare pe anumite grupe musculare, pentru a restabili traseul natural al circulatiei limfatice. Metoda de drenaj va fi stabilita de medicul centrului, in functie de anamneza si de cauza care a dus la afectarea drenajului natural.

Ce se intampla, practic, in timpul unei sedinte?

In timpul unei sedinte sunt montate mansetele pneumatic pe membre si abdomen si se seteaza programul stabilit de medic, in functie de nevoile fiecarui client. Mansetele se vor umfla progresiv de jos in sus, cu presiuni diferite, si sunt special setate pana la terminarea terapiei.

Acest drenaj limfatic se poate face si manual, ca un masaj normal, sau numai cu ajutorul aparatelor?

Se poate efectua si manual, dar eficacitatea drenajului scade, deoarece un terapeut nu poate drena simultan mai multe zone, asa cum face un aparat. In plus, mai exista riscul de a face mai mult rau decat bine daca persoana care efectueaza drenajul nu este una specializata si nu are cunostinte temeinice de anatomie si fiziologie.

Care dintre cele doua metode doua este mai eficient?

Evident, cel efectuat de aparate este mult mai eficient. Ceea ce reusim sa obtinem intr-o singura sedinta putem sa obtinem manual in mai multe sedinte. Eu, personal, recomand drenajul limfatic manual doar persoanelor obeze, care nu incap in costumul aparatului de drenaj. Intr-un proces de slabire, drenajul este esential, dar, din pacate, nu multe persoane realizeaza asta.

Cu ce este diferit masajul de drenaj limfatic fata de unul de relaxare?

La un masaj de relaxare este vizata musculatura, care, de cele mai multe ori, este incordata si se are drept scop decontractarea ei, pentru a readuce starea de bine. La un masaj de drenare, cei vizati sunt ganglionii limfatici si traseul lor anatomic, pentru a detecta blocajele si pentru a reface permeabilitatea circuitului.

Care sunt diferentele fata de un masaj anticelulitic?

In cadrul unui masaj anticelulitic, drenajul limfatic este doar o etapa. Dupa ce tesutul este lucrat in mai multe etape, la sfarsit urmeaza drenajul, tocmai pentru ca toate pierderile celulare sa fie dirijate spre excretie.

Dupa cate sedinte incep sa se vada primele rezultate?

Rezultatele apar in functie de fiecare caz in parte, fiecare individ avand o constitutie unica, ritmul de viata fiind diferit, alimentatia diferita, tocmai de aceea nu putem compara rezultatele unei persoane atente la alimentatia sa si care merge de 2 ori pe saptamana la sala cu rezultatele unei persoane cu un exces ponderal important, care are si o slujba de birou ce il tine in scaun 12 ore pe zi.

In ce costau rezultatele vizibile? Ce va observa pacienta ca s-a imbunatatit?

Primul semn pe care il observa majoritatea clientilor este schimbarea aspectului urinei. Aceasta este mai concentrata, inchisa la culoare si cu un miros diferit. Este primul semn ca terapia functioneaza.

Apoi sunt diminuate edemele si, odata cu acestea, incepe si pierderea centimetrilor. In cazul persoanelor care desi respectau o dieta si frecventau terapii de remodelare nu mai aveau rezultate, terapia de drenaj va functiona ca o deblocare, iar rezultatele atat pe pierderea kilogramelor, cat si pe diminuarea gradului de celulita vor aparea dupa prima sedinta.

Cam de cate sedinte este nevoie? La cat timp trebuie repetate acestea?

Trebuie sa intelegem ca intr-o singura sedinta nu ne rezolvam problemele, ci trebuie sa urmam o schema intocmita de medicul centrului in functie de fiecare in parte, de nevoi si de obiective. Recomandam o sedinta o data pe saptamana, timp de minim 2 luni, dar frecventa poate varia, in functie de pacient, de la o sedinta la 4 zile la o sedinta la 10 zile.

Care sunt posibilele efecte secundare ale tratamentului?

Nu trebuie sa apara vanatai umflaturi sau alte modificari ale tegumentului la aceasta terapie. Daca aceste modificari, insa, au aparut denota faptul ca terapia nu a fost efectuata corect sau exista anumite dereglari in organism (de ex. timpul de coagulare), ori exista o sensibilitate personala accentuata.

Intensitatea variaza? In ce conditii?

In functie de mai multe criterii stabilite de medic, programele sunt diferite la fiecare pacient in parte, iar fiecare program are viteze si intensitati diferite.

Exista recomandari pentru pacient inainte de o astfel de sedinta?

Este foarte important ca pacientul sa fie foarte bine hidratat pe perioada curei de terapie. Un pacient care nu bea lichide suficiente nu va avea rezultate spectaculase.

Ce indicatii trebuie respectate apoi?

Cu cat facem mai multa miscare, rezultatele vor fi mai bune, pentru ca fiecare contractie musculara ajuta la refacerea drenajului limfatic natural al organismului.

Exista contraindicatii?

Ca orice terapie corporala, si aceasta are contraindicatii, tocmai din aceasta cauza este important un diagnostic efectuat de medicul centrului inainte de a incepe orice terapie de remodelare. Aceasta terapie este clar contraindicata persoanelor cu tromoboze venoase profunde sau superficiale, pentru ca riscul la care se expun este unul major, drenajul putand sa le puna chiar viata in pericol.

Terapia mai este contraindicata persoanelor cu orice tip de neoplasm sau care au sau au avut recent o infectie. Ar mai fi si alte contraindicatii, precum leziuni cutanate la nivelul membrelor inferioare, dar acestea se stabilesc in functie de leziune, de caracterul ei, dar si de alti factori implicati.

Cine apeleaza la aceasta procedura?

Aceasta terapie este destinata atat femeilor, cat si barbatilor, dar e drept ca mai receptive sunt doamnele. In cadrul centrului nostru, am avut, insa, si clienti barbati care au venit pentru drenaj limfatic la recomandarea medicului, in vederea imbunatatirii circulatiei sanguine, si chiar au fost foarte incantati de rezultate, continuand terapiile si pentru a-si atinge alte obiective.

Cat dureaza o sedinta si cat costa?

O sedinta costa 80 de lei, iar programul efectiv dupa montarea costumului dureaza 30 minute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#tratament drenaj limfatic, #tratament infrumusetare drenaj limfatic, #masaj drenaj limfatic, #cost sedinte drenaj limfatic, #drenaj limfatic celulita , #frumusete