Frumusete platita cu viata: Riscurile chirurgiei estetice

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 14:31
3387 citiri
Frumusete platita cu viata: Riscurile chirurgiei estetice
Foto: Solange Magnano

Multe femei sufera enorm sau chiar isi risca viata supunandu-se interventiilor chirurgiei plastice, pentru sani mai mari, liposuctie sau fese mai ferme.

Este aceasta o moda, o goana dupa perfectiune, dorinta de schimbare, sau strigatul disperat al unor crize de identitate, cu care aceste femei se confrunta?

Si totusi, desi chirurgia estetica prezinta multe pericole, oamenii nu par sa se teama de acestea, in aceeasi masura in care se feresc de alte operatii.

Cand doresti sa fii frumoasa, sa ai abdomenul plat, sani provocatori si sa scapi de celulita inestetica, tinzi sa neglijezi pericolul posibileleor efecte secundare ale acestor interventii. Dar, daca operatia nu reuseste, poti ramane desfigurata sau chiar iti poti pierde viata.

Din cauza costurilor exorbitante ale acestor operatii, un pericol si mai mare devine practicarea ilegala a chirurgiei plastice, la preturi ceva mai reduse, dar cu grad de risc si mai mare.

Cel mai recent caz de deces este cel al tinerei britanice Claudia Aderotimi, care, dorindu-si sa fie mai sexi si cu fese ceva mai plinute, a calatorit pana in America, impreuna cu prietena ei, pentru o astfel de operatie estetica la negru, in urma careia a platit cu viata.

Prietena ei a supravietuit operatiei, dar Claudia a decedat, marti, 9 februarie, in spitalul Mercy Fitzgerald din Philadelphia, aflat in vecinatatea hotelului unde avusese loc interventia, informeaza The Guardian.

Una dintre cele mai cunoscute victime ale unor astfel de interventii a fost Solange Magnano, in varsta de 38 de ani, fosta Miss Argentina, casatorita si mama a doi copii.

Ea a decedat acum doi ani, in urma unei operatii efectuate intr-un hotel din Buenos Aires, pentru ca si-a dorit un fundulet ca cel al lui Jennifer Lopez. A platit cu viata acest capriciu, informeaza Sky News.

Specialistii afirma ca Argentina se numara prin tarile de destinatie preferate in cautarea tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte, deoarece aici costurile unor astfel de interventii sunt mult mai reduse.

Exista insa si multe interventii de acest fel, perfect legale, care pun in pericol aspectul, sanatatea sau chiar viata pacientelor.

Femeia de afaceri britanica Penny Johnson a dat in judecata un doctor in chirurgie estetica, cerand daune in valaoare de 54 de milioane de lire sterline, in urma unei operatii de lifting, care a lasat-o cu inconfort facial, grimasa si o durere insuportabila in zona ochiului drept.

Un alt exemplu foarte mediatizat de victima a malpraxisului in chirurgia estetica este si Denise Hendry, fosta sotie a fotbalistului scotian Colin Hendry, care era sa moara in urma unei interventii nereustie de liposuctie, executata la spitalul Broughton Park din Preston, informeaza The Guardian.

"Atunci cand operatiile nu reusesc, pacientele pot sfarsi fie desfigurate, fie moarte", a declarat Edwina Rawson, specialist in neglijente medicale al biroului de avocatura Field Fisher Waterhouse.

"Dupa un simplu lifting te poti trezi ca nu mai poti sa inchizi gura sau ochii in mod normal. Am vazut pacienti a caror pleoapa inferioara nu mai acopera in intregime globul ocular, in urma liftingului. Implanturile de sani pot avea ca rezultat o dispunere asimetrica a acestora, plus ca mai exista si marele risc al infectiilor post operatorii sau a unor probleme psihiatrice grave", a declarat Rawson.

Pentru aceasta meserie, care pare sa infloreasca la ora actuala, sunt necesare reglementari legale mult mai stricte, precum si o informare judicioasa a pacientilor.

Consultarea preliminara a pacientului cu medicul este foarte importanta, deoarece acestuia din urma ii revine obligatia de a discuta deschis si obiectiv despre riscurile pe care aceste interventii le implica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#chirurgie plastica, #riscuri chirurgie, #deces chirurgie plastica, #Claudia Aderotimi, #Solange Magnano , #frumusete