Sapte motive nebanuite de cadere a parului

Sambata, 04 Octombrie 2014, ora 13:38
8910 citiri
Sapte motive nebanuite de cadere a parului

In general, caderea parului se intalneste la barbati, dar problema poate afecta in aceeasi masura femeile, devenind pentru ele un adevarat handicap estetic.

Pierdera zilnica a parului depinde de varsta, de natura lui, de factori externi (cum ar fi anotimpul), dar si de altii pe care poate nici nu-i banuiti.

Nu intrati in panica, atunci cand veti observa o cadere a parului intr-o cantitate mai mare decat in mod obisnuit.

Medisite va expune prin intermediul specialistilor dermatologi 7 motive demne de a fi luate in seama, ca sa nu ajungeti in situatia de a avea un par din ce in ce mai rar si inestetic.

Alergia sau intoleranta la un anumit aliment

Intre alimentatie si par exista o stransa legatura. Astfel "alergia puternica sau intoleranta la un aliment pot provoca un deficit mare de vitamine si minerale", explica dermatologul Isabelle Masson.

Cele doua elemente sunt esentiale structurii, rezistentei si duratei de viata a firului de par. De asemenea, toxiinfectia sau intoleranta alimentara pot produce organismului un dezechilibru intern cu consecince nedorite pentru podoapa capilara.

Volumul muzicii

Potrivit declaratiilor autorilor unui studiu american, muzica ascultata la volum exagerat nu reprezinta doar pentru urechi un pericol, ci si pentru par. "In medie, 15% dintre americani, de exemplu, sunt victime ale caderii parului din cauza expunerii la zgomot prea puternic".

Sunetul provoaca vibratii in timpan (ce pot cauza pierderea auzului), acestea se propaga apoi pana in zona creierului, al carui metabolism este responsabil de cresterea parului. In opinia cercetatorilor, dincolo de 85 de decibeli, sunetul poate "distruge celulele capilare".

Probleme cu tiroida

Caderea parului face parte dintre primele simptome ale hipotiroidiei. Secretia hormonilor tiroidieni fiind incetinita, grasimile se acumuleaza in organism.

Acest stres oxidativ intrerupe ritmul ciclului capilar si accelereaza ultima sa etapa, telogena, adica moartea firelor de par. Cat priveste faza anagena, care corespunde duratei de viata a parului, la fel este incetinita.

Lipsa de zinc

Oligoelement esential pentru sanatatea parului, zincul "intervine in formarea keratinei si a colagenului care fixeaza si structureaza parul", precizeaza Sylvie Garnier-Lyonnet, specialist in dermatologie.

Mai mult, zincul protejeaza parul de agresiuni exterioare (poluare, soare, zgomot) si-l intareste. Se gaseste in carnea rosie, peste, scoici si paine integrala.

Menopauza

La menopauza, 45% dintre femei se vor confrunta cu problema caderii persistente a parului, cel mai mult deasupra capului. Este, cum explica dermatologul mentionat, "alopecia androgenica".

In timpul menopauzei, nivelul estrogenilor, adica al hormonilor feminini cu rol protector impotriva hormonilor androgeni, scade. Liberi, androgenii circula prin sange si afecteaza scalpul. Inflamatia conduce la caderea parului.

De retinut ca si in timpul sarcinii (asociata cu dereglarea hormonala) are loc pierderea unei mari cantitati de par.

Prea mult stres

Grijile duc la albirea, dar si la caderea parului. "Hormonii stresului ajung in sange si atunci ciclul pilar se modifica. Faza anagena de crestere se accelereaza, declansand prematur faza catagena (devitalizarea firului de par) ".

Fenomenul a fost observat de catre oamenii de stiinta la soareci. Unii au fost supusi la un stres major, altii deloc. La sfarsit, s-a constatat ca primii au pierdut din blana lor, iar ceilalti, nu.

Tabacismul

Tabacul creaza stresul oxidativ responsabil de producerea cytokinelor inflamatorii, hormoni ce impiedica hranirea foliculilor pilosi. Astfel parul se fragilizeaza si cade mult mai devreme decat ati crede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#motive cadere par, #de ce cade parul , #frumusete