Tratametul cu laser, de indepartare a parului: pro si contra

Sambata, 12 Martie 2011, ora 13:05
12270 citiri
Tratametul cu laser, de indepartare a parului: pro si contra

Intr-o cultura in care singurul par dorit este cel de pe cap, tratamentul cu laser a devenit o optiune, pe langa numeroase alte procedee cosmetice de indepartare a parului de pe corp.

Desi din ce in ce mai folosit, totusi, acest tip de tratament nu da intotdeauna rezultatele dorite.

Disponibil inca din 1970, laserul foloseste fasciculi de lumina intensi care merg direct la radacina firului de par si o slabesc, determinand o crestere din ce in ce mai grea a firelor viitoare, dupa cum explica My Health News Daily.

"Cultura noastra pune in prim plan frumusetea, iar aceasta procedura este una non-chirurgicala, destul de putin costisitoare", afirma Dr. David Goldberg, dermatolog ce practica in New York, Florida si Massachusetts si care a scris mai multe manuale despre indepartarea parului. "In ultimii 5 ani, aceasta metoda a ajuns extrem de populara", adauga Goldberg.

Da rezultate la persoanele cu ten deschis si par brunet

Foliculii de par sunt distrusi cand celulele pigmentare sunt afectate de fasciculii laserului. Asta inseamna ca procedura functioneaza cel mai bine la persoanele cu piele deschisa la culoare si cu par mai negru (care contine mai multi pigmenti).

Pana acum procedeul nu a functionat la cei cu tenul inchis, deoarece pielea absoarbe energia laserului si astfel se produc arsuri. Produsele mai noi isi imbunatatesc metodele pe zi ce trece, dar arsurile raman inca o problema, potrivit medicilor.

Electroliza, indicata pentru parul blond, alb sau grizonat

In mod similar, pentru ca parul grizonat, blond si alb nu contine mult pigment, laserul nu este foarte eficient. In aceste cazuri, cea mai buna metoda este electroliza, care omoara radacina parului, intepand-o cu un ac minuscul, ce trimite o cantitate infima de curent electric, explica Dr. Russel Kidrel, medic estetician si chirurg din Houston.

Tratamentele cu laser si electroliza se afla intr-o competitie permanenta. Laserul distruge parul pe suprafete mai mari dintr-o data, precum picioare sau zona bikinilor, pe cand electroliza trebuie sa urmareasa fiecare folicul in parte. Pe de alta parte, laserul este o solutie ce trebuie repetata la un anumit interval de timp, pe cand elecroliza este permanenta.

"Ciclul de crestere a parului face ca procedura laser sa fie obligatoriu folosita de 6-8 ori, la un interval de 6-10 saptamani, pentru ca numai parul cu o anumita lungime va putea fi indepartat", afirma Kidrel. "Unele persoane vor sa isi indeparteze doar putin par facial, iar in acest caz o alegere mai buna este electroliza."

Potrivit clinicii din Cleveland, exista cateva tipuri diferite de laser:

- Laserul Ruby: este ideal pentru parul subtire si deschis la culoare, fiind unul dintre cele mai vechi tipuri de laser. Persoanele cu pielea inchisa la culoare nu ar trebui sa apeleze la aceasta metoda, caci se pot alege cu arsuri destul de grave.

- Laserul Alexandrit: sigur atat pentru piele alba, cat si maslinie, actioneaza repede pe o suprafata mare, fiind cel mai des folosit laser.

- Dioda Laser: este cel mai eficient pentru pielea maslinie, nefiind la fel de bun pentru cea deschisa la culoare. Poate trata rapid zone extinse.

- Dispozitivul IPL: acesta nu este un laser in sine, dar se gaseste frecvent in saloanele de cosmetica. De obicei nu da rezultate foarte bune, pentru ca nu este folosit de specialisti.

Chiar functioneaza?

Nu toata lumea care apeleaza la aceasta metoda este multumita. Spre exemplu, Ken Howard, de 45 ani, spune ca cei care l-au tratat pe el pentru parul de pe spate si umeri i-au promis ca acesta va disparea pentru totdeauna, lucru care a fost departe de a fi adevarat.

"Am chiar mai mult par decat inainte", spune barbatul care afirma ca a solicitat 10 sedinte intre 2002 - 2006 si a platit 200 dolari pe sedinta. "Mi s-a spus ca foliculii vor fi distrusi pentru totdeauna. Acum ma simt jefuit de banii pe care i-am platit."

De altfel, clientii sunt instiintati ca parul poate sa creasca la loc, in functie de textura lui si de cantitatea de hormoni. "Trebuie sa ne avertizam pacientii ca desi aproape intotdeuna va exista o diminuare a firelor de par, exista posibilitatea ca acestea sa creasca din nou mai tarziu. "Chiar daca parul creste la loc, acesta va fi mult mai subtire si fin", explica cei doi specialisti.

Ambii doctori isi previn pacientii cu privire la intepaturile pe care le vor simti in piele in timpul procedurii. Este ca si cand ti-ai curata pielea cu o banda abraziva. Doctorii descriu senzatia ca fiind dureroasa, dar suportabila.

Acestia sfatuiesc persoanele sa mearga in locuri avizate, unde laserele sunt utilizate de specialisti, pentru a nu se alege cu arsuri grave pe piele. Arsurile nu se intampla din cauza aparatului, ci din cauza persoanei care il manuieste.

Andrada Avram

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#epilare definitiva, #epilare laser, #electroliza epilat, #epilare par blond, #epilare par grizonat , #frumusete