Utilizari neobisnuite ale botoxului

Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 08:04
7780 citiri
Utilizari neobisnuite ale botoxului
Foto: Doctor Dana Bratu

De fiecare data cand auzim despe botox ne gandim automat la tratamente de infrumusetare. Cea mai cunoscuta intrebuintare a botoxului este aceea de "stergere" a ridurilor si intinerirea chipului.

De multe ori este confundat cu acidul hialuronic, o substanta folosita tot in scop estetic cu rolul de a augmenta buzele, de a umple ridurile si cearcanele sau a volumiza pometii. Confuzia se face mai ales in cazul procedurii de marire a buzelor cu acid hialuronic; ati auzit frecvent de "buze botoxate", termeni alaturati in mod eronat.

Ce este botoxul?

Toxina botulinica de tip A este o neurotoxina care blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase la nivelul muschilor. Acesta impiedica eliberarea acetilcolinei, un neurotransmitator implicat in realizarea sinapselor neuromusculare. Este o proteina produsa de o bacterie, insa, este purificata si modificata astfel incat sa poata fi utilizata in siguranta in domeniul medical.

In oftalmologie, botoxul se utilizeaza pentru strabism sau blefarospasm (clipit necontrolat). In cazul strabismului, toxina este injectata direct la nivelul muschilor oculari si ajuta la focalizarea corecta.

In neurologie se foloseste pentru afectiuni insotite de spasticitate. Botoxul este aprobat de FDA pentru tratamentul spasticitatii musculare la nivelul fetei, muschilor oculomotori, gatului si partii superioare a corpului. Blocarea transmiterii impulsului nervos va relaxa musculatura afectata. De asemenea, toxina este utilizata si pentru migrene cronice, in conditiile in care simptomatologia dureroasa se manifesta mai mult de 14 zile pe luna. Injectarea se face la nivelul muschilor capului si gatului, o data la 3 luni.

Medicii stomatologi sau ORL-isti trateaza frecvent afectiuni ale articulatiei temporomandibulare sau bruxismul (scrasnitul dintilor) cu ajutorul toxinei botulinice care va relaxa muschii maseteri (cei implicate in mestecarea alimentelor).

In domeniul urologiei, folosirea botoxului ajuta la tratarea incontinentei urinare. 17% dintre femeile de peste 45 de ani sufera de incontinenta urinara, iar toxina botulinica ar putea relaxa muschii vezicii urinare, amelorand simptomatologia.

In dermatologie si estetica putem folosi substanta pentru a reduce hipersudoratia (transpiratia excesiva) de la nivelul axilelor, palmelor, plantelor, si scalpului. Efectul se datoreaza prin scaderea activitatii glandelor sudoripare.

Multe persoane sunt complexate de faptul ca gingia se observa usor atunci cand zambesc. Ceea ce numim, "zambet gingival" se corecteaza cu botox care, injectat deasupra buzei superioare, nu va mai permite ridicarea accentuata a buzei, acoperind astfel gingia in intregime in cursul unui zambet larg.

O alta intrebuintarea in estetica o constituie efectul spectaculos pe conturul facial. Injectat la nivelul muschilor maseteri, acesta permite relaxarea musculara si rezultatul consta in ovalizarea si subtierea conturului facial. Este ideal pentru persoanele cu forma rotunda sau patrata a fetei.

Date recente ne dezvaluie efectul impotriva caderii parului insa sunt necesare mai multe studii pentru confirmarea acestor rezultate.

In concluzie, toxina botulinica, desi este folosita cu succes in estomparea ridurilor de la nivelul fruntii si zonei ochilor, ramane un produs terapeutic ale carui proprietati vor aduce beneficii in multe alte ramuri medicale.

Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog

www.danabratu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Utilizari neobisnuite ale botoxului, #utilizari botox, #ce este botoxul , #frumusete