Cum sa iti faci o gradina

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 13:00
6821 citiri
Cum sa iti faci o gradina
Foto: gardenwebs.net

Pentru a avea o gradina frumoasa, va trebui sa o proiectezi inainte cu mare atentie. Chiar daca proiectul de gradina nu este cel mai bun la inceput, aranjarea plantelor poate suferi modificari, deci poti regandi oricand oaza ta de verdeata din curte.

Gradina mai este supranumita singura arta vie. Ca orice arta, ea trebuie sa respecte cateva reguli de baza, iar imaginatia si gusturile fiecaruia vor completa tabloul general, informeaza about.com.

Fundatia unei gradini este reprezentata de arborii care o delimiteaza. Proiectul va fi gandit cu un an inainte de plantarea copacilor, timp in care radacinile vechi vor fi scoase din pamant si spatiul va fi atent pregatit.

Dupa curatarea gradinii, primul pas in realizarea ei este plantarea de mici parti din radacina noilor copaci la circumferinta acestora, pentru ca ei sa creasca sanatosi si sa se poata hrani.

Daca spatiul gradinii este unul mare, se poate alege pentru delimitarea lui plantarea unui gard viu. Pentru spatii mici, pot fi alesi arborii pitici, care inconjoara viitorul spatiu verde.

Perioada ideala pentru proiectarea unei gradini este octombrie-martie. Multi arbori au nevoie doar de soare pentru a creste, deci nu va fi necesar nici un fertilizator ci doar un pamant curat si hrana vie.

Perioada de acomodare a arbustilor ornamentali este de maxim trei luni, deci nu intrati in panica daca dupa o luna nu observati nici o schimbare la ei.

Focalizarea gradinii

Orice gradina va avea un punct de focalizare, pentru un design armonios. In general, focalizarea se face in centrul gradini, fie printr-un element decorativ fie printr-o planta sau arbust, care imprima stilul spatiului verde.

Pentru spatiile mici, focalizarea poate fi facuta si in alta parte decat in centrul gradinii. Locul ideal este acela care atrage cel mai bine atentia atunci cand privim spatiul nostru de relaxare.

Puteti opta pentru focalizare si flori in ghivece, dar soiurile alese vor fi cele care rezista oricaror transformari ale vremii. Culorile punctului de focalizare vor contrasta cu restul gradinii.

In functie de proiectul fiecarei gradini, putem alege ca planta centrala un specie de flori rosii de padure sau arbori fructiferi. Pentru o buna focalizare a acestui punct al gradinii, el va fi delimitat de restul gradinii fie prin colorit fie prin frumusete.

Alegerea plantelor

Pentru o gradina armonioasa, tipul plantelor alese trebuie sa fie diferit. Ca in orice arta, diversitatea este cea care diferentiaza creatiile si tocmai de aceea plantele alese pentru gradina ta nu vor fi la fel.

Daca vrei sa ai un singur tip de planta, de o anumita textura, inaltime si ciclu de viata in gradina, armonia intregului spatiu va lipsi, tocmai prin pastrarea unei singure linii ornamentale.

Diversitatea devine astfel foarte importanta si pentru ca gradina sa nu se transforme intr-un loc fix, lipsit de viata si schimbare, va trebui sa alegem cu atentie plantele din ea.

Florile mari vor fi alternate cu cele mici si suple. Frunzele groase, in abundenta, obosesc privirea si ele vor fi alternate cu plantele mici, suple si cu multe flori.

Coloritul gradinii

Culorile de baza pentru orice gradina sunt rosul, galbenul si albastrul. In plan secund, coloritul gradinii va fi completat de flori verzi, portocalii si violet, dar in cantitati reduse.

Contrastele in gradina vor fi realizate fie din flori cu nuante apropiate fie numai din flori de culori diferite. Pentru gradinile monocromatice, cantitatea este cea mai importanta.

Astfel, pentru fiecare parte a gradinii vor fi alese combinatii de culori putin diferite, dar in cantitati mici. Mai mult, designul sofisticat ingreuneaza linia gradinii, iar liniile simple sunt cele preferate.

Daca gradina monocromatica nu este pe gustul tau, poti alege doua culori predominante pentru ea, pe care sa le combini armonios. Pentru diversificarea cu gust a gradinii tale, poti alege contrastul total.

Pentru fiecare parte a gradinii, nu puteti alege mai mult de trei culori care sa contrasteze puternic. Mai mult, formele florilor vor fi si ele diferite, dar imaginea finala va trebui sa fie una armonioasa.

In alegerea coloritului gradinii, un factor important este si vecinatatea ei. In functie de culoarea gardului sau a casei inconjurata de gradina, florile vor fi alese cu gust, pentru a nu obosi privirea.

Gradina este un spatiu de relaxare. Este locul in care ne incarcam bateriile pentru ritmul alert al vietii cotidiene. Astfel, regulile de proiectare pentru orice gradina vor respecta ritmul nostru de viata, astfel incat orice vizita in gradina sa fie o evadare din cotidian.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#alegere gradina, #realizare gradina, #proiectare gradina , #gradina