Cele mai bune metode de indepartare a petelor de pe haine (Galerie foto)

Duminica, 19 Februarie 2012, ora 08:00
71988 citiri
Cele mai bune metode de indepartare a petelor de pe haine (Galerie foto)

Petele sunt inevitabile pe haine, indiferent in ce mediu te-ai afla. Peste tot exista fel de fel de lichide care se pot varsa, murdarie care se intinde, iar surprizele (neplacute) pot aparea cand te astepti mai putin.

Degeaba vei incerca sa te feresti, nu vei reusi decat sa te stresezi. Mai bine gasesti o modalitate prin care sa scapi cat mai usor de aceste pete. Modalitati exista pentru fiecare tip de murdarie in parte, conform Real Simple:

Iarba

Aplica un tratament inainte de spalare, lasand sa actioneze pentru 15 minute detergentul direct pe pata. Poti folosi si o solutie dintr-o parte otet si 2 parti apa. Ia o periuta de dinti cu care sa freci usor zona respectiva si continua cu un detergent cu enzime, care distruge proteinele si inalatura definitiv pata de pe tasatura.

Cerneala

Pune glicerina sau fixativ pe zona respectiva, dupa care foloseste detergent si foarte putina apa, freaca usor si clateste.

Ulei de masina

Pune materialul cu fata in jos pe un prosop de hartie si aplica un solvent special pentru ulei. Lasa sa se usuce, clateste si apoi baga la masina de spalat la cea mai mare temperatura pe care ti-o permite tesatura.

Noroi

Lasa-l sa se usuce, apoi perie-l cat se poate de mult si aplica un detergent bland si apa, freaca si clateste. Apoi combina o parte otet alb cu o parte apa si pune pe zona respectiva, dupa care baga la masina.

Rugina

Foloseste un produs special din comert pentru indepartarea ruginei, sigur pentru tesaturi. Apoi baga in masina, de preferat fara alte haine. Nu adauga clor, caci acesta poate sa decoloreze zona patata.

Rasina sau clei de copac

Inlatura cat poti de mult cu un cutit sau o lingura. Pune ceva lubrifiant, precum glicerina, si lasa tesatura pe un prosop de hartie. Clateste si daca mai este nevoie mai pune putin detergent, dupa care baga haina in masina.

Ceara

Lasa ceara sa se intareasca sau sa inghete, bagand-o in congelator pentru 20 de minute. Curata cat de mult poti din ea, dupa care pozitioneaza pata deasupra unui bol si de la o inaltime de aproximativ 30 de centimetri toarna apa fierbinte.

Sos de la gratar

Pune glicerina pe pata si clateste cu apa rece, dupa 15 minute. Glicerina o gasesti la orice farmacie.

Suc de fructe de padure

Pune sub un jet de apa rece, dupa care aplica un amestec dintr-o parte otet si 2 apa, lasand sa actioneze 10 minute. Poi pune un solvent si baga la masina de spalat.

Sos de rosii

Pune intai solvetul si apoi amestecul cu otet, lasand cateva minute sa actioneze fiecare. Dupa spalare nu ar mai trebui sa ramana nici urma de pata.

Mustar

Pune amoniac diluat, dupa care lasa un solvent 5 minute si apoi spala.

Sos de salata

Amesteca pudra de talc cu amidon petru a absorbi cat se poate de mult uleiul. Ia excesul si clateste cu apa calda.

Ciocolata

Fa o solutie dintr-o lingurita de detergent enzimatic si 2 cupe de apa, lasa sa actioneze 20 de minute si apoi clateste.

Cafea

Pune materialul deasupra uni bol si, de la 30 de cm departare, toarna apa calda. Adauga un solvent, in cazul in care cafeaua continea si lapte. Daca avea zahar, pune putina glicerina.

Inghetata

Pune imediat apa rece si apoi detergent, aceasta pata iesind foarte usor daca ai grija de ea foarte repede.

Vin rosu

Acopera pata cu sare, si, tinand din nou materialul deasupra unui bol, toarna apa calda spre fierbinte.

Ceai

Procedeaza la fel ca in cazul vinului, putand sa mai adaugi putina zeama de lamaie pentru a indeparta orice exces de culoare ar ramane.

Sange

Aplica un detergent mai puternic si tine in apa calda cateva minute, dupa care spala. Daca pata inca ramane, poti folosi si un inalbitor dupa aceea.

Ruj/

Aplica un solvent, freaca cu putin sapun lichid si niste amoniac diluat, dupa care clateste cu apa rece.

Urme de transpiratie

Aplica putin detergent pe zona afectata inainte sa bagi la masina, apoi alege programul cu cea mai mare temperatura pe care o permite tesatura respectiva.

Lotiune de plaja

Fie amesteci niste glicerina si sapun lichid, fie cumperi o solutie speciala de indepartare a petelor si niste detergent lichid. Apoi spala la temperatura mare.

Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#pete haine, #pete haine curatare, #pete haine solutii simple, #pete haine idei, #pete haine indepartare , #haine