De ce (nu) trebuie sa poarte femeile tocuri

Duminica, 24 Mai 2009, ora 14:33
7466 citiri
De ce (nu) trebuie sa poarte femeile tocuri

Incaltamintea cu toc reprezinta una dintre cele mai elegante modalitati de a iesi in evidenta. Cu o istorie milenara, datand din Egiptul Antic, tocurile au reprezentat o oportunitate de a ajusta ceea ce natura nu a dat dupa vointa multor oameni: inaltimea.

Indiferent de gen, feminin sau masculin, impactul pe care acest design de pantof l-a avut a fost extrem de mare.

De la platforme, la tocuri cui sau bricheta, de la 3 si pana la 15 cm, tocurile au revolutionat moda si au creat tendinte. Daca o lunga perioada de timp termenul de "toc" era asociat cu "a fi la moda" si invers, un nou tip de incaltaminte a venit de departe, detronand tocurile: balerinii.

Exista argumente si pro si contra purtarii tocurilor, insa inainte de moda se invoca sanatatea. Si ca in orice domeniu, exagerarea aduce dupa sine probleme.

Medicii ortopezi avertizeaza ca tocurile mai mari de 8 centimetri provoaca probleme ale coloanei. Problemele se pot agrava in cazul mersului frecvent pe tocuri de 15 centimetri, cand se poate ajunge inclusiv la osteoartrita de genunchi.

Pentru femeile hiperactive, care merg mult pe jos, tocurile mai mari decat limita admisa din punct de vedere medical pot duce la dureri de spate, de picioare si chiar dureri de cap, din cauza unei pozitii incorecte a corpului.

Desi multe femei suporta zi de zi durerile de picioare cauzate de tocuri de 10-12 cm, numai pentru a-si ajusta inaltimea si a parea mai zvelte, unele dintre ele ajung sa aiba probleme de genul herniei de disc si vor fi nevoite ulterior sa renunte la a mai purta orice fel de toc.

Purtarea tocurilor schimba echilibrul corpului, greutatea fiind sustinuta in totalitate pe punctele anterioare ale piciorului. In timp, dupa ani de purtare zilnica, aceasta situatie duce la slabirea tendonului lui Ahile si prabusirea boltei piciorului, implicit la osteoartrita.

Mai mult, tocurile de aproximativ 7 centimetri supun talpa la o presiune de 7 ori mai mare decat greutatea trupului.

O varianta ceva mai accesibila sunt pantofii cu talpa platforma. Unii dintre ei sunt ortopedici, usori si iti dau inaltimea si eleganta de care orice femeie are nevoie. Atentie insa: unii!

Acest tip de incaltaminte poate fi purtat cu succes la jeansi, la fuste, rochii sau pantaloni scurti, si, odata ce piciorul se obisnuieste cu ele, platformele devin chiar comode.

Desi par foarte confortabili, pantofii fara toc, gen balerini, nu sunt insa recomandati suta la suta de medici. Purtarea frecventa a acestora poate produce dureri in zona picioarelor si spatelui, bataturi si chiar artrita.

De aceea, marimea ideala a tocurilor este de 2-3 cm, iar incaltamintea cu tocuri potrivit de inalte duce la o cu totul alta postura a corpului, iar in timpul mersului muschii pelvieni se intaresc.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#pantofi toc, #tocuri inalte, #purtare balerini , #incaltaminte femei