10 reguli de respectat in locuri publice

Duminica, 27 Iunie 2010, ora 18:13
28982 citiri
10 reguli de respectat in locuri publice

Desi bunele maniere sunt cunoscute in mare parte, exista si situatii care pot fi mai delicate in ce priveste comportamentul, in special in locuri publice.

Potrivit realsimple.com, iata zece sfaturi in acest sens.

1. Pe ce parte sa mergi

Atunci cand esti pe strada sau pe un hol, trebuie sa respecti aceeasi regula care exista si in ce priveste circulatia autovehiculelor si anume sa mergi pe partea dreapta.

De asemenea, este important sa nu fii in linie cu mai mult de inca o persoana, astfel incat sa nu blochezi latimea spatiului (daca iesi cu prietenii nu mergeti unul de brat cu celalalt, ci grupati-va cate doi).

De ce au oamenii obiceiuri proaste?

Desigur, atunci cand cineva nu respecta regulile nu ai ce sa faci decat sa eviti sa te ciocnesti. O observatie in niciun caz nu este potrivita.

2. Cum sa intrerupi pe cineva care te plictiseste

Daca atunci cand calatoresti stai alaturi de o persoana mai vorbareata, care simte nevoia sa iti impartaseasca din experientele de viata insa pe tine te plictiseste, incearca sa o intrerupi politicos.

Poti face asta fie prin gesturi facute in momentul in care face o pauza in vorbire, cum ar fi sa iti deschizi laptopul, sa te uiti in telefon, sa deschizi o carte, fie printr-o intrebare adresata stewardesei spre exemplu (daca mergi cu avionul).

3. Cum sa iti reclami un loc de parcare atunci cand este aglomerat

Intr-o astfel de situatie, cel mai bine este sa te ajuti de semnalizarea intermitenta (faza scurta-faza lunga) pentru a indica faptul ca tu vrei locul de parcare de care te apropii. Daca altcineva a facut asta inaintea ta, chiar daca este mai departe, frumos este sa cedezi.

Bunele maniere pentru masa de afaceri

In niciun caz insa, nu pune un pasager din masina sa se dea jos si sa se aseze pe locul de parcare pentru a ti-l pastra. De asemenea, daca esti femeie, atunci cand vezi ca cineva iese dintr-un magazin si se indreapta catre masina il poti urmari si intreba pe un ton politicos daca are de gand sa plece. Daca da, ii poti lua locul de parcare.

In cazul in care esti barbat insa, este mai neplacut sa faci asta deoarece cel pe care il urmaresti se poate simti amenintat.

4. Ce sa faci cand nu iti dai seama care sunt cozile

Se intampla ca, in anumite locuri publice, in restaurante fast-food spre exemplu, banci sau farmacii, sa nu fie clar delimitate cozile. In acest caz nu ai ce sa faci decat sa inaintezi si tu cu ceilalti, chiar daca nu stii care este coada ta. Vei ajunge oricum la tinta.

Daca este vorba de o coada la supermarket si tu ai doar cateva lucruri de cumparat, ii poti ruga pe cei din fata sa iti dea voie sa treci inainte, atunci cand te grabesti foarte tare.

5. Cum sa treci de un carucior care iti blocheaza culoarul in supermarket

Multi dintre cei care isi fac cumparaturile au obiceiul sa-si lase caruciorul pe loc in timp ce se duc repede sa mai ia un produs (ca sa nu mai care si caruciorul dupa ei), fara sa isi dea seama insa ca blocheaza culoarul.

Daca te confrunti cu o astfel de situatie ai doua variante: in cazul in care in carucior nu sunt decat produse, il poti da intr-o parte, ca sa treci; in cazul in care in carucior este o geanta sau chiar un copil, cel mai bine este sa iti gasesti tu alt culoar.

6. Cum sa manevrezi umbrela

Legat de acest obiect exista mai multe reguli simple: atunci cand mergi sub aceeasi umbrela cu cineva, o tine cel care este mai inalt; la fel, cand doua persoane merg alaturi, fiecare cu umbrela ei, cea care este mai inalta trebuie sa o tina deasupra, nu sa o forteze pe cealalta sa tina mana mai ridicata ca sa nu se ciocneasca.

Bunele maniere i-au condamnat la moarte pe britanicii de pe Titanic

Inainte de a intra intr-o cladire dupa ce ai mers prin ploaie, scutura umbrela ca sa nu lasi picaturi pe podea; de asemenea, inainte sa urci intr-un mijloc de transport in comun inchide umbrela si scutur-o de apa; totodata, nu lasa niciodata umbrela uda pe un scaun.

7. Cum sa procedezi cand un batran sau o gravida nu gasesc un loc

Daca te afli intr-un aeroport spre exemplu si vezi o femeie gravida sau o persoana in varsta ca nu isi gasesc loc, mai ales daca vor sa se aseze langa o iesire, pentru a simti mai mult aer, in cazul in care nu stai pe un loc pe care si-l doresc ca sa te ridici si sa il oferi, poti intreba daca vrea cineva sa-i ajute. Cel mai probabil, chiar daca o persoana te refuza, alta poate face un gest frumos.

8. Cum sa te porti atunci cand intri intr-o incapere

Atunci cand deschizi o usa pentru a intra intr-o incapere si sunt mai multi oameni in spatele tau, cel mai corect este sa tii usa pentru cel care urmeaza, nu si pentru ceilalti.

Daca esti cu inca o persoana sau mai multe, tine cont de sex sau ierarhie. Astfel, daca esti barbat si mergi alaturi de o femeie, tine-i tu usa ca sa intre, iar daca esti un angajat si te intalnesti cu directorul, la fel.

In cazul in care este vorba de o usa rotativa, cel mai mult se tine cont de sex. Mai exact, daca esti barbat lasi femeia sa treaca prima, dar numai daca usa este deja in miscare. Daca nu este in miscare, ar trebui sa impingi putin usa pentru a o porni, si apoi sa lasi femeia sa treaca.

9. Ce sa faci cand vrei sa ajuti persoane care au un handicap

Atunci cand intalnesti o persoana care are un handicap si vrei sa o ajuti sa treaca de un obstacol sau sa intre intr-o cladire, mai ales daca este in scaun cu rotile, cel mai bine este sa o intrebi daca vrea ajutor, nu sa te oferi direct, pentru a nu o face sa se simta stanjenita.

10. Cate locuri sa pastrezi la film

Daca esti la film sau la teatru si o persoana din fata ta te roaga sa ii pastrezi locul pentru cateva minute, insa revine cu patru-cinci prieteni, ar trebui sa stii ca cel mai indicat este sa tii unul sau doua locuri, nu mai multe.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reguli conduita locuri publice, #bune maniere societate , #intalniri