Adio, bani de buzunar pentru copii

Autor: Ana Ilie
Marti, 13 Ianuarie 2009, ora 12:10
3034 citiri
Adio, bani de buzunar pentru copii

Pentru parintii ingrijorati de criza economica, banii de buzunar pentru copii, odinoara o suma de la sine inteleasa, vor trebui sa fie justificati prin eforturile copiilor de a-i castiga.

Chestiunea banilor pentru copii a fost intotdeauna una diviziva, mai ales in ceea ce priveste cantitatea. Ce inseamna "suficient" pentru un copil nu este nici pe departe de ajuns pentru altul - sau parintii sai, scrie The Times.

Mai mult, cand este momentul sa introduci banii in relatia parinti-copil, si sub ce forma?

In lumina crizei economice,banii de buzunar se transforma dintr-o chestiune "etica" una "practica". Nu mai este o chestiune de "cat e corect sa ii dam" ci "cat ne putem permite sa-i dam".

Un studiu recent, intreprins de cercetatorul- psiholog Alicia Renedo pentru NatWest Adapt, a relevat cateva chestiuni interesante.

Dintre cei aproximativ 1.300 de parinti intervievati, doua treimi cred ca banii de buzunar trebuie sa acopere "necesitatile zilnice", precum hainele de scoala, cartile, birotica si pana si abonamentele de calatorii.

Banii de buzunar nu mai sunt pentru "micile placeri" ale copilului, ci trebuie sa-i acopere toate necesitatile. Este o schimbare culturala, crede Renedo.

Banii de buzunar erau initial acordati in scopuri "de distractie", insa acum nu se mai intampla asta. Copiii trebuie sa-si plateasca toate necesitatile din banii dati de parinti.

"Recesiunea si scaderea sumelor disponibile pentru parinti a declansat asta, la fel ca si intoarcerea la nemultumirea mai veche ca micutii nu apreciaza valoarea banilor", explica expertul.

Dupa ani in care suma alocata copiilor sub forma de bani de buzunar a tot crescut, o data cu veniturile parintilor, este firesc ca actuala criza economica sa aduca o schimbare de atitudine in acest sens.

Din ce in ce mai mult, parintii sunt tentati, pe langa micsorarea sumei, sa ceara in schimb copiilor sa indeplineasca diferite "munci" in casa (sa duca gunoiul, sa calce rufele, etc), pentru a fi "remnerati" cu bani de buzunar.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#alocatie copii, #bani de buzunar, #criza economica mondiala , #intalniri