"Bebelusii de designer", o "marfa" de pana la 100.000 de dolari

Sambata, 04 Octombrie 2008, ora 19:09
1639 citiri
"Bebelusii de designer", o "marfa" de pana la 100.000 de dolari

Noile tehnologii reproductive dau sperante si optiuni nelimitate potentialilor parinti, daca si ei sunt dispusi sa plateasca suficient de multi bani pentru a "comanda" un copil care sa corespunda tuturor dorintelor lor.

Ar putea fi vorba, spre exemplu, de culoarea ochilor, sex, constitutie, predispozitie spre studiu si, mai ales, imunitate la numeroase boli.

"Intr-o buna zi, ne vom putea alege copilul in functie de sex, culoarea parului, nivelul de incredere in sine, vom putea decide daca va fi optimist sau pesimit, atlet sau pasionat de biblioteci", explica Elaine Gordon, psiholog specializat in consilierea cu privire la astfel de chestiuni.

Si acea zi ar putea fi mai aproape decat ne imaginam. Deoarece cuplurile aleg sa devina parinti la varste din ce in ce mai avansate, se apeleaza deja la tehnologii reproductive inovative, care sunt si extrem de scumpe in acelasi timp.

"Procesul" implica medicamente speciale, fertilizare in vitro, sperma si ovule provenind de la donatori, si asa zisa "pre-implantation genetic diagnosis", (diagnosticul genetic inainte de implantare, n.r.), o tehnica ce permite ca doctorii sa se asigure de sexul viitorului copil si mai ales de faptul ca nu va dezvolta anumite boli.

"Bebelusii de designer" nu se vor lasa mult asteptati, sustin expertii, pentru ca cererea este foarte mare. Cele mai mari obstacole sunt cele de ordin etic, nu tehnologic.

"Unii cred ca si scopul alegerii sexului copilului este o chestie de echilibrare a familiei. Altii cred ca selectia sexului nici macar nu trebuie luata in considerare deoarece poate conduce la abuzuri, in statele unde se pune mai multa valoare pe viata unui baiat decat a unei fete", povesteste doctorul Dan Stein, endocrinolog specialist in reproducere la Spitalul St. Luke's-Roosevelt din New York.

"Afacerea cu copii" este una banoasa, unii specialisti spun ca un copil ar putea costa pana la 100.000 de dolari, daca viitorii parinti si-l doresc, spre exemplu, cu ochi albastri, atletic, cu inclinatii spre studiu, cu un organism sanatos, care sa nu dezvolte nici un cancer si optimist din fire.

Numai diagnosticul genetic inainte de implantare costa intre 3.000 si 5.000 de dolari, peste cei 10.000-15.000 de dolari pentru fertilizarea in vitro.

Pentru aceasta procedura, o singura celula prelevata din fiecare embrion fertilizat este testata pentru anormalitati, in asa fel incat doar doar embrionii perfect sanatosi sa fie implantati si sa rezulte intr-un copil perfect sanatos.

"Deocamdata nu s-a ajuns in punctul in care facem teste pentru cancerul de san sau alegem culoarea ochilor", explica si Megan McCoy, consilier genetic independent din Los Angeles, care recunoaste insa ca exista potential si pentru aceste teste.

Intre timp, in asteptarea unor tehnologii mai avansate, s-a dezvoltat deja o adevarata piata, in care femeile in varsta care isi doresc copii pot cumpara ovule de la femeile tinere care doresc sa le vanda.

Sunt agentii specializate, care incaseaza bani mai multi pentru acei donatori "speciali", care sunt mai atragatori si mai educati decat media.

"De vreme ce tehnologiile reproductive imping limitele din ce in ce mai mult, acestea vor sterge granitele catre lucrurile care sunt in general interzise: clonarea, cercetarea fetala. In cele din urma, piata va invinge. Noi vom continua sa cumparam, sa vindem si sa ne modificam copiii, generand profituri substantiale pe parcurs" sustine economistul Debora L. Spar, in volumul sau "The Baby Business".

Maria Ionescu

Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Atac rusesc cu drone la Odesa. Nouă persoane au fost rănite, printre care doi bebeluși FOTO/VIDEO
Armata rusă a lansat un atac cu drone asupra Ucrainei care a rănit nouă persoane în portul Odesa de la Marea Neagră, dintre care patru copii. Capitala Kiev a fost și ea vizată, au anunţat...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#bebelusi, #fertilizare, #tehnologie reproductiva , #intalniri