Casatoria nu mai este la moda in Germania

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 11:28
7073 citiri
Casatoria nu mai este la moda in Germania

Verigheta este din ce in ce mai ignorata in Germania, una dintre tarile traditionaliste din Europa, unde familiile au fost intotdeauna pilonul societatii, scrie Le Monde.

Numarul casatoriilor nu a incetat sa scada, in vreme ce numarul uniunilor libere este in crestere accentuata, potrivit celor mai recente cifre publicate de Oficiul Federal de Statistica.

In 2007, s-au oficiat 368.922 de casatorii, cu 13,6% mai putine decat in 1996. In aceeasi perioada, numarul uniunilor libere a crescut cu 34%, pana la 2,4 milioane.

Ca o consecinta logica a acestei evolutii, numarul divorturilor a scazut cu 2% in 2007, in raport cu 2006.

Ca si in alte tari europene, aceasta evolutie este legata in mare parte de intrarea masiva a femeilor pe piata muncii, dupa anii 70, si cresterea independentei lor financiare.

Suspendarea in 1973 a unei legi care sanctiona incitarea la raporturi sexuale in afara mariajului a jocat si el un rol, deloc neglijabil.

''Prin urmare, cuplurile necasatorite au putut obtine mult mai usor o locuinta'', declara pentru Le Monde Johannes Huinink, sociolog la Universitatea din Bremen.

In plus, reforma acordarii de pensii alimentare, intrata in vigoare la 1 ianuarie anul trecut, risca sa faca si mai neatractiv mariajul.

Reculul resimtit de casatorii in Germania nu este insa uniform. ''Estul si vestul Germaniei sunt divizate in aceasta privinta'', subliniaza sociologul.

In fosta RDG, concubinajul este foarte intalnit, si numai 60% dintre copii sunt nascuti in familii cu parinti necasatoriti. Aceasta tine in mare parte de mostenirea lasata de regimul comunist, care indemna femeile sa munceasca.

Prin opozitie, in Germania de vest, majoritatea cuplurilor cu copii sunt casatorite.

In linii mari insa, scrie Le Monde, uiunile libere tind sa devina o regula generala pentru cuplurile tinere si fara copii. Pe de alta parte, statisticile confirma fatul ca 68 % dintre cuplurile necasatorite nu au copii.

Pentru moment, sistemul fiscal german nu tine cont de aceasta evolutie sociala. In materie de impozite, exista insa un instrument in favoarea modelului traditional al femeii care ramane acasa, pentru a creste copii.

In lipsa copiilor, pentr ambii parinti, chiar daca sunt casatoriti, si lucreaza, avantajele fiscale dispar.

In plus, tot mai multe cupluri casatorite cotinua sa beneficieze de un numar de avantaje, in raport cu concubinii, in privinta mostenirilor sau a pensiilor.

Aceasta situatie explica de ce 74 % dintre cuplurile cu copii erau casatorite in 2007.

Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Scandal diplomatic pe axa Berlin-Beijing. China respinge acuzațiile Germaniei de spionaj. "Invenţie pură" VIDEO
Acuzaţiile de spionaj venite dinspre Berlin, după ce săptămâna aceasta 4 cetățeni germani au fost arestați cu suspiciunea că ar fi lucrat în contul serviciilor secrete chineze, au fost...
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
#Germania, #casatorie, #concubinaj, #uniune libera, #evolutie, #avantaje fiscale , #intalniri