Ce sa faci inainte, in timpul si dupa un examen

Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 12:22
55387 citiri
Ce sa faci inainte, in timpul si dupa un examen

Examenele sunt marturiile trecerii intr-o noua etapa de dezvoltare: de la examenele de certificare intr-o limba straina, examenele de admitere (liceu, facultate, etc) pana la examenul de conducere.

Ai trudit tot anul si toata vara invatand pentru examenul care te va clasa intr-o noua etapa a vietii tale. Insa greul abia acum vine. Cum sa reusesti sa treci peste emotii?

Psihologul Alina Oancea te invata ce sa faci cu doua-trei zile inainte de examen, in timpul acestuia si...dupa ce-l termini:

- In niciun caz inainte cu doua-trei zile nu mai e cazul sa mai citesti ceva "adica sa ingrasi porcul in ajun". Daca ai invatat organizat chiar nu mai e nevoie sa te stresezi in ultimile zile.

- Plimba-te, relaxeaza-te, iesi cu prietenii

- Barfeste - te va ajuta foarte mult sa eviti gandurile negative legate de "daca pic ce ma fac?"

- Dormi 9-10 ore/noapte. Nu cred ca iti doresti sa adormi in sala de examen

- Spune-ti permanent ca esti cel mai bun si ca lucrarea ta il va impresiona pe cel ce o va citi

- Cand ai vazut subiectele e posibil sa ti se para ca nu mai stii nimic. Nu te panica!

- Citeste-le pe toate si decide ce scrii mai intai ce stii cel mai bine nu ce crezi ca e cel mai greu sau mai mult de scris

- Fa-ti o lista pe ciorna cu titlul, subiectele si dupa ce finalizezi cate unul taie-l de pe lista. Te va ajuta sa vezi cum le termini incet si sigur.

- Ia cu tine un pix care sa fie inscriptionat cat mai mult. Daca ai un blocaj si nu iti mai amintesti ce trebuie sa scrii, incepe sa citesti de pe acel pix si vei vedea ca iti vei aminti treptat informatiile pe care le-ai invatat.

- Controleaza timpul. Nu lasa timpul sa te domine.

- Mergi si premiaza-te dupa ce ai iesit din sala

Cum scapi de trac?

Ce faci totusi daca ai trac? El apare de cele mai multe ori atunci cand ai de sustinut un examen oral. Totul provine de la teama de a vorbi in public.

Cum o recunosti? Mainile iti tremura, obrajii sunt rosii ca focul, uiti complet ce ai de spus, genunchii iti tremura. Teama de a vorbi in public depaseste pentru multi teama de insecte, apa adanca sau chiar de boala si moarte.

"Primul lucru care trebuie inteles legat de anxietatea asociata vorbitului in public este ca ea e o reactie absolut naturala la o situatie absolut nenaturala. Este pur si simplu reactia fiziologica de "fugi sau lupta" - un mecanism de supravietuire care functioneaza de cand lumea, care consta in secretarea a doua substante (adrenalina si cortizolul).

Odata ajunse in sange, aceste substante determina cresterea frecventei batailor inimii, a temperaturii, pregatind astfel organismul de reactia de aparare.

Prin maini, picioare si creier incepe sa curga o cantitate mai mare de sange - astfel incat muschii si sistemul nervos sa poata intra rapid in actiune. Ca urmare, palmele si tamplele vor transpira mai tare.

Deoarece organele abdominale erau cele mai expuse atacurilor pradatorilor, reactia de aparare mai implica si retragerea unei mari cantitati de sange din aceasta regiune (pentru a limita volumul unei eventuale hemoragii), ceea ce cauzeaza crampe si greata.

Ceea ce difera de la individ la individ este care din aceste temeri este mai puternica si in ce masura afecteaza in realitate prestatia in public.

Unora le este imposibil sa accepte faptul ca auditoriul ii va judeca. Pentru altii asta nu inseamna nimic pe langa faptul ca trebuie sa stea expusi in fata unor straini.

Teama de a vorbi in public are cauze numeroase si greu de izolat. Cunoasterea lor este primul si cel mai important pas in stapanirea lor", spune psihologul Alina Oancea.

Insa totul poate fi controlat. Iata noua posibile cauze ale tracului si, stiindu-le, iti va fi mult mai usor sa te controlezi.

1. Gandul ca a vorbi in public nu poate fi altfel decat stresant

2. Gandul ca pentru a reusi trebuie sa fii perfect

3. Incercarea de a transmite prea multa informatie in prea putin timp

4. Incercarea de a placea tuturor (asa ceva este imposibil!!!)

5. Incercarea de a imita alti colegi (foarte dificil) in loc de a fi tu insuti (foarte simplu)

6. Teama de incidente negative (ele, de cele mai multe ori nu apar, sau chiar daca se intampla, pot fi folosite ca si experiente de invatare)

7. Incercarea de a controla incontrolabilul (cum ar fi comportamentul audientei)

8. Pregatire exagerata (fara nici un pic de incredere in calitatile naturale si spontaneitate)

9. Gandul ca cei ce audieaza vor fi la fel de critici pe cat esti tu (nu vor fi!)

Si la urma urmei, orice examen poate fi dat de cate ori e nevoie pentru a fi promovat. Poate ca parintii se vor supara putin, poate ca tu te vei simti putin frustrat, dar nu e un capat de lume si nici nu demonstreaza ca esti mai putin bun decat ceilalti.

Cel mai greu examen pe care trebuie sa-l dai zilnic este cel al increderii de sine si daca treci acest test vei avea succes in tot ce vei dori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#pregatire examen, #sfaturi trecere examen, #emotii examen, #incredere sine , #intalniri