Ce sa nu faci, daca vrei ca relatia ta sa reziste

Sambata, 19 Iulie 2008, ora 17:30
21302 citiri
Ce sa nu faci, daca vrei ca relatia ta sa reziste

Plansete si suspine, teancuri de servete si zeci de apeluri telefonice respinse. Multe intrebari de " cum ar fi fost daca?" si "de ce?". Neajunsuri si preocupari, neputinta sau nepasare, irational sau pura intamplare.

Totusi, ca sa nu ajungem aici, ar fi mai bine daca am constientiza de la inceput ca si stresul si dezamagirile fac parte dintr-o relatie. Cunoscand care sunt cele mai intalnite motive care pot duce la destramarea unei relatii, iti va fi mai usor sa eviti dezamagirile in viata ta sentimentala.

1. Inselarea asteptarilor, minciuna sau infidelitatea. Daca de-a lungul relatiei increderea dintre cei doi este afectata in felul acesta scade motivatia de a merge mai departe impreuna. Intr-o relatie echilibrata, tinerea promisiunilor da forta relatiei. Insa, la cel mai mic semn al unei vorbe neprobate sau al unei "derogari" de la activitatea emotional afectiva este si primul semn al declinului unei relatii. Sfarsitul devine astfel previzibil.

2. Dezechilibrul puterii. Acest dezechilibru apare atunci cand unul dintre parteneri are mai multa putere de decizie decat cealalt si implicit ia toate deciziile importante. Cand doar unul dintre parteneri decide in privinta tuturor activitatilor, a prietenilor, a timpului liber, a concediilor, asupra finantelor, relatia devine instabila. Daca nu exista un echilibru al luarii deciziilor relatia nu va supravietui.

3.Acceptarea stereotipurilor. Printre miturile despre femei si barbati exista si acelea cum ca barbatilor le place sa faca sex mai mult decat femeilor sau ca femeile sunt mai pasive in pat. Daca partenerul crede in aceste mituri implicit are si niste false asteptari in sensul acesta ceea ce in timp va conduce la o comunicare deficitara si o terminare a relatiei.

4.Trebuie sa invatam si sa ne acceptam, insa nu in sensul de tolerare, ci tocmai in acela in care fiecare defect este atenuat de multitudinea de lucruri si fapte bune si importante pe care celalalt le face.

5.Izolarea. Cand cei doi sunt la inceput, foarte indragostiti, au tendinta de a se izola de prieteni si familie. Relatiile care se bazeaza pe teama si insecuritate nu sunt stabile si au tendinta de a exagera pericolele la care considera ei ca s-ar supune relatia.

6.De cate ori nu ati renuntat la o iesire cu prietenii pentru a sta la un film sau a merge la cina cu partenerul? In acest fel, nu faci decat sa transformi seara intr-o obligatie emotionala. Este un alt gest care, daca devine comportament, in timp duce la o erodare a relatiei.

7.Stima de sine scazuta, insecuritatea si lipsa de incredere in sine. Unele relatii se incheie pentru motivul ca unul dintre parteneri nu se simte iubit de catre celalalt. Aceasta insecuritate duce la posesivitate si dependenta, ceea ce nu este sanatos pentru relatie. O stima de sine sanatoasa sta la baza unei relatii echilibrate.

Sunt anumite persoane care au nevoia unei confirmari din partea partenerului. Un "te iubesc" spus cand trebuie devine elixirul unei realtii. Secretele stau insa in micile gesturi.

8.Gelozia exagerata. Este una dintre frecventele cauze ale despartirilor. Gelozia poate conduce la abuz si violenta.

In zilele noastre, gelozia e considerata de unii o traire absolut normala, chiar o dovada de dragoste. Nu de putine ori am auzit replica: "daca nu ar fi gelos, nu m-ar iubi!". Nu este insa asa. Partenerul va incerca sa-ti controleze intreaga viata, in speranta de a-si tine sub observatie potentialii rivali, adica pe toti aceia care ii trezesc sentimente de inferioritate.

O astfel de relatie este ca intre stapan si sclav sau intre proprietar si bunul sau.

9.Comunicarea defectuoasa. Daca partenerii nu-si pot face intelese gandurile, sentimentele, valorile, nevoile, frustrarile, bucuriile rezultatul va fi o relationare defectuoasa.

Ai un alt job, devii preocupat. Ai noi atributii, n-ai timp sa te gandesti decat la tine. Te suna si ii respingi apelul, gandindu-te ca il/o suni mai tarziu. Logic ca vei uita.

10.Tendinta de control. Daca unul dintre parteneri are tendinta de a-l controla si manipula pe celalalt relatia nu va rezista. Controlul intr-o relatie se poate manifesta in diferite moduri dar aceasta nu este o dovada de iubire iar relatia mai devreme sau mai tarziu se va incheia.

A domina partenerul pentru a obtine ce doriti este o solutie pe termen scurt ce diminueaza afirmarea partenerului si ii blocheaza abilitatea de a crea o intimitate asa cum si-o doreste, lasandu-l pe partener cu un sentiment de insecuritate sau chiar de teama.

Cum iti dai seama ca tu contezi mai putin si esti cantitate neglijabila? Cand te simti nesigur in relatie, ti-e frica si nu mai ai cuvinte de riposta sau contraargumente, cand ceea ce spune celalalt este sfant pentru tine. In cele din urma se poate ajunge pana la ruperea relatiei de catre partenerul "slab", care spune: "Eu nu mai pot sa rezist in felul asta!".

11. Violenta. Violenta fizica, sexuala sau emotionala reprezinta o modalitate prin care o relatie se poate indrepta cu pasi repezi catre final. Desi violenta de orice natura ar trebui sa intrerupa imediat o relatie, multe persoane continua dintr-o sumedenie de motive.

Daca ar tipa la tine sau te-ar lovi la prima voastra intalnire ai sti exact ce sa faci. Ai sti ca acea persoana aduce numai necazuri si nu ai vrea sa te implici intr-o relatie.

Persoanele abuzive sunt fermecatoare la inceput, prezentand lumii fata lor cea mai atragatoare. Uneori pare chiar imposibil sa facem diferenta dintre un individ violent si unul non-violent, inainte sa fie prea tarziu.

12.Implicarea familiilor. Inainte de toate trebuie sa te gandesti ca tu esti cel care vrea sa-si intemeieze o familie, nu parintii tai sau ai partenerului. Esti un barbat mult prea dependent de sfaturile mamei? Clar, nu va merge. Esti o femeie pe care inca o cearta tata ca iese cu "golanul, nepriceputul sau incultul ala?" Din nou sfarsitul.

Indiferent de motivul pentru care s-a sfarsit relatia ta, cu siguranta ai invatat ceva despre tine, iar data viitoare cand te vei indragosti sigur vei incerca sa nu mai repeti aceleasi greseli.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatie, #despartire, #stereotip, #comunicare, #suferinta , #intalniri