Cina in familie, o traditie uitata

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 18:22
11008 citiri
Cina in familie, o traditie uitata

Unul dintre cele mai frumoase obiceiuri, cina in familie, este pe cale de disparitie. Copiii isi petrec seara in fata calculatorului, dupa o masa frugala, in timp ce mamele abia daca apuca sa ajunga acasa de la serviciu la timp pentru a pregati cate ceva pentru tatii care, de obicei, raman la serviciu peste program.

Asa se intampla cam peste tot in lume, nu doar in Romania. In urma cu zece ani, in Marea Britanie, 4 din 5 familii se strangeau in jurul orei 17:46 pentru a lua cina. In prezent, masa de seara se ia, in medie, in jurul orei 18:22, iar in peste un sfert dintre familiile chestionate in cadrul unui studiu nu se cineaza niciodata laolalta, scrie The Telegraph.

Mai mult, 27% dintre parintii chestionati recunosc ca asteapta mai intai ca cei mici sa termine masa si sa mearga in camera lor inainte de a se aseza si ei sa manance.

Pe de alta parte, 43% dintre respondenti spun ca si-ar dori sa faca mai multe eforturi pentru a lua cina in familie, in timp ce doua treimi spun ca si-ar dori sa aiba mai mult timp la dispozitie pentru a pregati cum se cuvine mancarea.

O treime dintre cei peste 3.000 de britanici care au participat la studiu declara ca la ei in casa membrii familiei mananca singuri si la ore complet diferite.

Studiul a fost comandat la finalul lui 2009 de firma "Spam Chopped Pork and Ham" cu ocazia lansarii unei competitii pe teme gastronomice.

Ce-ar fi daca ar fi...

Ce-ar fi sa va propuneti sa reluati acest frumos obicei de familie? Nu e foarte greu, totul este sa va doriti cu adevarat si sa insistati pe langa ceilalti membri ai familiei pentru a-i convinge.

Incepeti prin a stabili din timp o ora fixa, macar o data pe saptamana, la care sa mancati cu totii si propuneti-le celorlalti sa pregatiti masa impreuna, fiecare contribuind dupa puteri. Copiii pot ajuta la curatarea zarzavaturilor si la asezonarea salatei, sotul ar putea pregati friptura, in timp ce mama, bineinteles, ar urma sa faca restul...

Apoi, scoateti din priza televizorul sau aparatul de radio, sau orice altceva va distrage atentia. In schimb, incurajati-i pe toti sa povesteasca ce au facut peste zi, cu ce probleme s-au confruntat sau, dimpotriva, ce satisfactii au avut.

Copiii se vor simti bagati in seama, parintii se vor bucura ca sunt pusi la curent cu activitatea celor mici, iar relatiile dintre membrii familiei vor fi din ce in ce mai armonioase.

Si nu in ultimul rand, aranjati masa ca pentru un prilej de mare sarbatoare, chiar daca nu este una oficiala.

Nu trebuie sa asteptati pana la Paste sau pana la Craciun pentru a pune o fata de masa de calitate, pentru a aprinde lumanari parfumate cu vanilie sau scortisoara sau pentru a scoate serviciul de portelan.

Orice minut petrecut alaturi de cei dragi trebuie sa ne bucure cu adevarat. In fond, anii trec repede si maine, poimaine copiii vor pleca in lumea larga, iar dumneavoastra nu veti mai avea pentru cine pregati cina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#cina familie, #traditii familie , #intalniri