Craciunul - asa cum il traiam cand eram mici

Luni, 21 Decembrie 2009, ora 20:18
3637 citiri
Craciunul - asa cum il traiam cand eram mici
Foto: montan.tv

Ati observat ca sarbatoarea Craciunului nu mai este la fel cum era cand eram noi mici? Eu am observat, cel putin asa simt eu: ca magia nu mai este aceeasi.

Acum multi ani cand se apropia vacanta de iarna simteam ca sunt ca o bomba, care in ziua Craciunului exploda. Si acum sunt la fel, insa parca explozia nu mai are acelasi efect. De ce? Oare pentru ca micutii din ziua de azi pun mai mult pret pe material decat pe sentimental, nu mai inteleg obiceiurile asa cum o faceam noi? Nu mai simt si nu mai cred in adevaratul sens al traditiei?

Imi amintesc ca ziua de "colindete", asa cum se numea la mine la tara seara dinaintea Ajunului, era sfanta. Toata ziua incercam cu copiii din sat sa facem rost de un cauciuc mare pe care sa il ardem la "rascruce". "Rascrucea" era locul unde toata lumea se strangea la foc sa spuna glume, povesti sau alte bazaconii. Si acum se face focul, insa in jurul sau stau paznicul satului, femeile din apropiere si, rareori, se mai opreste cate un copil sa vada ce se mai intampla. Paznicul asteapta sa vina dimineata sa plece acasa, in timp ce femeile asteapta sa imparta covrigi copiilor ce se cam lasa asteptati.

In seara de Ajun incepeam sa facem echipa pentru ca a doua zi sa mergem cu "Steaua". Dis de dmineata ne trezeam, ne echipam, adica ne imbracam cat mai gros, cu cizmulite in care sa nu ne intre apa si sosete de lana, facute de bunica, si plecam la colindat.

Mergeam pe la fiecare casa si cantam cat de tare ne tineau plamanii, dar si frumos. Da, frumos, pentru ca la sfarsitul zilei era un fel de concurs intre noi si cea mai laudata echipa era cea mai tare, asa ca trebuia sa impresionam fiecare satean, pentru a ne pune o vorba buna. Ce placere putea fi mai mare decat a fi mai buni decat ceilalti copii din sat? Este adevarat ca erau si dezamagiri, dar, la fel ca si momentele in care castigam, vor ramane printre cele mai frumoase amintiri.

Dupa ce terminam de colindat, mergeam acasa pentru masa de pranz, unde o gaseam pe mama mai agitata decat pe tot parcursul anului. Trecea pe langa mine in viteza, sigur cu ceva in mana, si imi zicea "Hai sa ma ajuti".

Cand auzeam aceste cuvinte stiam ca trebuie sa fug repede sa ma ascund, altfel daca ma lua la bucatarie, nu mai aveam cand sa numar banii castigati de la colindat. Si asa si faceam. Ii luam pe ceilalti copii, ne furisam intr-o camera, scoteam din traiste bunatatile si banii primiti si, in timp ce mancam dulciurile, ne puneam pe numarat. Pentru noi nu conta ca Mos Craciun avea sa ne aduca si multe dulciuri, visam doar sa mergem la magazin si de banii castigati sa luam dulciuri. Si asa si faceam. Indiferent ca suma era mare sau mica, era a noastra si asta era tot ce conta.

In schimb, acum de copii nici sa nu te apropi cu un biscuite sau cu o suma mica de bani ca imediat vei primi in schimb o privire urata si o porecla pe masura. Asta, chiar daca "Steaua" de pe timpul meu a ajuns sa aiba doar jumatate din strofele de atunci si astea cantate doar de dragul de a mai scoate un ban in plus.

"Steaua de Seara", cantata de copiii mai mari din sat, nu prea mai apare acum, sau daca vine, pleaca in cateva secunde. Pai seara trebuie sa ajunga la barul din sat, nu mai au ei timp de pierdut sa cante tot colindul.

De asemenea, un alt obicei ce era sfant era masa in familie. Pai cum altfel? Decat cu toata familia la masa si trebuia sa mananci de toate, de la toba, lebar, caltabos, sarmale, pana la friptura de porc si prajiturile de la urma. Nimeni nu avea voie sa lipseasca. Putea sa vina in sat ce mai tare formatie din lume, presedintele sau chiar un OZN sa apara pe cer, masa de Craciun era sfanta. In prezent aceasta masa pare a fi cam ultima traditie ce totusi se mai regaseste in majoritatea familiilor. Nu stiu motivul, dar ma bucur foarte mult ca macar atat a mai ramas din Craciun, sarbatoarea pe care eu o asteptam cum, mi se pare acum, ca nimeni nu o mai face.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Craciun la tara, #Craciunul romanesc la tara , #intalniri