Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Craciunul intr-o familie cu 5 generatii

Vineri, 25 Decembrie 2009, ora 08:14
5135 citiri
Craciunul intr-o familie cu 5 generatii
Foto: Daily Mail

Si-a pierdut Craciunul semnificatiile lui profunde ? Daca ne gandim la listele lungi de cadouri pe care le pregatesc de Sarbatori copiii parintilor lor, s-ar parea ca da. Pe vremuri, un banut si un pachet de biscuiti gasiti in dimineata de Craciun in ciorapul atarnat la gura sobei pareau o adevarata comoara. Astazi...

Jurnalistii britanici de la Daily Mail au "descoperit" o familie in care traiesc cinci generatii si le-au rugat pe patru dintre reprezentantele acestora sa spuna ce isi amintesc, ce cred si, mai ales, ce simt legat de sfanta sarbatoare de Craciun.

(foto: De la stanga la dreapta, strabunica Jean, stra-strabunica Alice, bunica Karen, mama Rachel si micuta Rosie).

Stra-strabunica: Un penny la lumina lumanarilor

In varsta de 99 de ani, Alice Sedgewick, din Birchington, Kent, povesteste:

"Cand eram copil, ma trezeam dis-de-dimineata de Craciun si cautam cu nerabdare in ciorapii intinsi de mama in fata caminului. Mai mereu gaseam in ei nuci, ciocolatele, mere si un penny nou-nout. Mi se parea o avere! Obisnuiam sa imi cumpar castane coapte din banii primiti. Nu aveam lumina electrica, iar ca sa vedem ce am primit aprindeam lumanari si mai tarziu lampa de gaz.

Am crescut impreuna cu cei cinci frati ai mei intr-o casuta cu toaleta in curte. Tata era veteran de razboi si niciodata nu am avut prea multi bani. Nu stiu de unde incropea mama de Craciun toate bunatatile pe care le punea pe fata de masa proaspat apretata. Curcan si branza la aceeasi masa? Un adevarat festin pentru noi, copiii. Nu se punea problema sa cautam in pungi cu cadouri pentru ca nu aveam nici banii necesari pentru asa ceva, dar nici nu erau prea multe magazine in localitate.

Daca primeam o carte de colorat era un adevarat miracol. Nu aveam cu ce decora prin casa, iar daca luam un brad era cel mai mic cu putinta. Nu aveam televizor sau radio, iar pentru a marca sarbatoarea eram lasati sa stam pana mai tarziu, pana pe la 9 seara.

Era un Craciun mult mai saracacios decat cele de azi. Dar il iubeam si eram foarte fericiti noi, copiii. Ma surprinde cat de mult s-a schimbat Craciunul. Chiar obisnuiesc sa le spun alor mei: 'Eram mai saraci decat voi, dar stiam sa ne bucuram mai tare. Voi cheltuiti sume exorbitante si tot nu pareti multumiti'".

Strabunica: O papusa si primele globuri

Jean Holmes, fata lui Alice, are 70 de ani, iar amintirile ei despre Sarbatoarea Nasterii Domnului sunt oarecum similare si totusi diferite.

"Craciunul insemna pentru noi sa 'cheltuim' timpul impreuna si nu banii, ca in ziua de azi. Niste dulciuri, o carte sau in cel mai bun caz o papusa, era tot ce primeam. Si eu sunt socata de excesele care se fac in ziua de astazi. De trei sau patru ori, zilele de Craciun l-au prins pe tata pe front. Imi amintesc si acum sunetul alarmelor declansate de raidurile aeriene.

Cel mai mult ma bucuram daca gaseam in sosete batistute sau ciocolatele sub forma de bani de aur. Erau delicioase!

Dar cel mai frumos cadou de Craciun pe care l-am primit cand eram copil a fost o papusa cu fata de portelan. Mi-a taiat respiratia, atat era de frumoasa, era lumea intreaga pentru mine.

Ne decoram casa cu ghirlande de hartie creponata pe care le faceam singuri si ne bucuram de timpul petrecut astfel impreuna, in familie.

Mama gatea tot felul de bunatati, placinte cu carne, prajituri. Totul era facut de mana ei si trebuia mancat repede pentru ca nu aveam frigider unde sa le pastram la rece. In seara de Craciun ascultam la radio discursul Regelui apoi ieseam cu totii la o plimbare prin zapada.

M-am casatorit la 20 de ani cu un coleg de scoala alaturi de care sunt si acum. Craciunul nostru era auster, de aceea mi-am dorit ca cei doi copii ai mei, Karen si Iain, sa aiba tot ce iti doresc.

In anii '60 s-au fabricat primele globuri pentru brad, deci nu ne-am mai facut singuri decoratiunile. Iar, cu timpul, am ajuns sa mai si cumpar de la magazin anumite semipreparate, cum ar fi foile de placinta, chiar daca pregatesc cea mai mare parte a bucatelor de Craciun singura.

Inca mai cred ca sarbatoarea Nasterii Domnului este cel mai important moment al anului".

Bunica: Un casetofon stereo si o trusa de machiaj

Fiica lui Jean, Karen Wilson, are 43 de ani si multe amintiri frumoase din copilarie, legate de Craciun, dar recunoaste ca pentru copiii ei lucrurile stau diferit.

"Imi amintesc foarte bine fata dezaprobatoare a bunicii ori de cate ori coboram in dimineata de Craciun sa gasim cadourile sub brad. Erau foarte multe si deosebite. Imi amintesc cand, in adolescenta, am primit primul meu casetofon stereo si trusa de machiaj. Cred ca am primit atunci 15-20 de cadouri odata. Pentru cei de azi poate parea ceva obisnuit, dar pentru vremurile acelea era o adevarata avere. Spre deosebire de noi, copiii nostri, Rachel si James, se asteapta la foarte multe cadouri de Craciun si sunt dezamagiti daca nu le primesc.

Cu toate acestea, si eu si sotul meu ne straduim sa pastram cat mai multe dintre traditiile cu care ne-au obisnuit parintii. Ascultam discursul Reginei in seara de Craciun dupa care jucam tot felul de jocuri de familie care ne sunt foarte dragi si incercam sa nu dam deloc drumul la televizor.

Incep sa fac cumparaturile inca din noiembrie, atat cadourile cat si ornamentele si instalatiile pentru brad. Uneori ajung si pana la 30 de cadouri, incepand de la gadget-urile specifice tinerilor din ziua de azi (telefon mobil, iphone, Xbox) dar si multe haine de firma.

Recunosc, este o diferenta uriasa intre felul in care petrecem noi astazi de Craciun si cel in care sarbatoreau parintii mei. Si mai recunosc ca este o presiune uriasa pe care o resimtim la gandul ca, desi depunem eforturi uriase, s-ar putea sa nu avem succesul scontat.

Am mers de curand cu fiica mea ca sa isi cumpere noi decoratiuni de Craciun si am fost socata sa vad cati bani a putut sa cheltuiasca pe asemenea obiecte pe care le foloseste doar cateva zile pe an. Noua inca ne face placere sa le folosim pe cele vechi".

Mama si fiica: IPhone si tone de hainute pentru bebelus

Rachel Wilson, fiica lui Karen, are 21 de ani si o fetita de 4 luni, Rosie. Este o "shoperita" inraita, iar cumparaturile de Craciun se afla in topul listei cu hobby-uri.

"Nu o sa va vina sa credeti cate am cumparat pentru primul Craciun al lui Rosie. Un pian jucarie, un carucior, jocuri lego si tone de hainute. Numai de la mine va primi in jur de 40 de cadouri, nu stiu ce i-au cumparat ceilalti.

Iubesc Craciunul cu tot ce inseamna el: febra cumparaturilor, cadourile, decoratiile, colindele si filmele special dedicate acestui moment unic al anului.

Imi place sa alerg prin magazine si incep sa fac asta inca de prin noiembrie. Iubesc orasul luminat seara de instalatiile enorme raspandite pe strazi. Simt de parca ar fi o sarbatoare care tine luni de zile. Aceasta febra a sarbatorilor de iarna ma face sa cheltuiesc peste masura, cu mult peste bugetul pe care mi-l propun de fiecare data.

Imi amintesc cu mare placere de Craciunul din copilarie. Ne strangeam toata familia in jurul bradului si despachetam la cadouri pana venea pranzul. Mama si tata nu ne lasau sa ne uitam la televizor de Craciun, spuneau ca trebuie sa petrecem seara in familie.

Intr-un an, pe cand eram deja adolescenta, am primit propriul meu televizor, pentru camera mea, si un video cu multe casete. A fost extraordinar! Peste un an sau doi am primit si primul meu computer.

Anul acesta este primul pe care il petrec in propria mea familie, alaturi de iubitul meu si de fetita noastra. Am facut milioane de cumparaturi pentru aceasta azi speciala si chiar daca asta ma face sa recunosc ca acest moment special al anului are o tenta comerciala din ce in ce mai puternica, asta nu inseamna ca nu voi participa alaturi de mama, bunica si strabunica mea la pregatirea budincii traditionale.

Pentru ca, la fel ca in fiecare an, masa din seara de Craciun o vom lua alaturi de intreaga familie acasa la strabunica si sunt profund recunoscatoare pentru ca pot petrece aceasta seara speciala alaturi de toti cei dragi. Ca in fiecare an, vom asculta discursul Reginei si ne vom distra cu jocurile de Craciun pe care le jucam in fiecare an, in familie".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#obiceiuri Craciun, #Craciun generatii, #petrecere Craciun familie, #sarbatori iarna familie , #intalniri