Cum faci sa fii angajat dupa ce ai fost dat afara

Autor: Ana Ilie
Vineri, 19 Iunie 2009, ora 07:20
3033 citiri
Cum faci sa fii angajat dupa ce ai fost dat afara

Putine firme mai fac angajari in aceste vremuri de criza economica generalizata, si daca ai avut nesansa de a te gasi pe lista proaspetilor disponibilizati trebuie sa fii inarmat cu mai mult decat rabdare pentru a pune mana pe un nou loc de munca.

Este mai important ca oricand sa te distingi de restul celor care isi cauta un loc de munca. La fel de important este sa iti dai seama ce anume cauta companiile si in ce fel privesc angajatii ramasi proaspat pe drumuri.

Publicatia online UsNews a stat de vorba cu Bob Damon, sef de recrutari la compania Korn/Ferry International, care a dezvaluit cateva strategii pentru cei care isi cauta o slujba dupa ce au fost concediati.

Nu este neaparat, in randul celor care fac angajari, o "stigma" asociata persoanelor date afara dintr-o slujba, insa depinde mult motivul pentru care ai fost dat afara. Daca este din cauza ca au fuzionat doua firme si s-au facut restructurari, este de inteles. Nici daca o firma intra in faliment nu este neaparat vina angajatului.

Se schimba insa situatia cand ai fost dat afara pentru ca nu ai fost eficient la locul de munca, ceea ce inseamna in primii 20-30% din angajati - cei mai buni.

Daca, in schimb, faci parte din restul angajatilor, fara o cariera stralucita si fara succese notabile, n-ar strica sa incerci o schimbare de cariera. Chiar si in mijlocul crizei economice globale, sunt organizatii care cauta oameni dispusi sa isi schimbe cariera - spre exemplu ONG-urile.

Un alt domeniu unde se fac angajari este cel al francizelor - companii precum McDonald's, Burger King, servicii de curatenie, etc. Cei care au fost dati afara din slujbe banoase isi investesc banii pusi deoparte intr-o franciza si creeaza astfel noi locuri de munca, conducandu-si afacerea simtindu-se in siguranta, fiind protejati de o marca.

O alta "portita" este antreprenoriatul clasic. Poate ai vrut intotdeuana sa faci ceva pe cont propriu si nu ai avut curaj - acum ai si timp si ocazia sa vezi daca ideea ta are sanse sa creasca si sa-ti aduca profit.

Daca totusi decizi sa iti cauti un loc de munca intr-o companie, ai face vbine sa te asiguri ca te dinstingi prin ceva de restul doritorilor. Atitudinea este totul. Pastreaza-ti o atitudine pozitiva si in cele din urma vei reusi.

Oamenii vor sa se inconjoare de persoane optimiste - de asta sunt imediat atrasi la un interviu de angajare. Angajatorul are mereu in gand sansele tale de a fi de ajutor -se gandeste ca trebuie sa fii optimist atunci cand incepi ceva, intrucat, daca vei lasa sa te doboare obstacolele pe care le vei intalni pe parcurs nu vei reusi niciodata.

In fine, subiectul spinos al concedierii tale. Va aparea in discutia cu angajatorul, mai devreme sau mai tarziu. Cel mai bine este sa nu fii defensiv cand conversatia ajunge in acest loc. Spune cinstit de ce ai fost concediat si incearca sa nu te balbai sau sa amestei explicatiile.

O atitudine sigura si transparenta arata ca ai depasit momentul, ceea ce-si doreste si un eventual angajator. In definitiv, nimeni nu vrea sa puna la treaba o persoana care nu face altceva toata ziua decat sa-si planga de mila ca fostul sef a fost rau cu el si l-a dat afara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#interviu de angajare, #loc de munca, #sfaturi angajare disponibilizati , #intalniri