Cum ii spui copilului tau ca ti-ai pierdut slujba

Marti, 19 Ianuarie 2010, ora 18:17
1422 citiri
Cum ii spui copilului tau ca ti-ai pierdut slujba
Foto: corbis

Chiar daca esti cu moralul la pamant, aduna-te inainte de a-i da copilului tau vestea ca ti-ai pierdut slujba. Nu te gandi ca e prea mic pentru a intelege ce se intampla, dimpotriva. Pentru ca nu percep corect situatia, copiii sunt inspaimantati de gandul ca intreaga familie ar putea ramane fara bani, fara casa, fara cele necesare.

Ca orice veste proasta, si aceea ca ti-ai pierdut serviciul trebuie anuntata celor mici cu mare delicatete, cativa pasi fiind absolut necesari, spun pedagogii consultati de about.com.

In primul rand trebuie sa iti iasa din cap ideea ca un copil ceva mai marisor nu trebuie sa stie ce se intampla in familia lui. Te va vedea suparat, nelinistit, nervos, va constata ca vorbesti pe un ton rastit, ca nu mai reactionezi ca de obicei, si toate astea la un loc, ar putea da nastere in mintea lui unor explicatii nerealiste: ar putea crede ca nu il mai iubesti, ca ai devenit un om rau sau, mai rau, ca parintii lui se pregatesc sa divorteze.

Apoi, trebuie ca atat tu cat si partenerul tau de viata sa va puneti de acord asupra pozitiei pe care o veti exprima in fata copilului. Daca cel mic ii va vedea impreuna pe mama si pe tata, suparati dar calmi si convinsi ca intreaga familie va trece cu bine peste acest moment dificil, atunci si el va fi mai linistit.

Adresati-va copilului cu fraze scurte si cuvinte simple. "Astazi, sefii mei au decis sa reduca numarul de angajati pentru a face economii. Au fost mai multi dati afara, printre care si eu. Dar nu te teme, o sa ne descurcam. Ma voi stradui sa gasesc cat mai repede o alta slujba", poate fi un bun exemplu.

Pe de alta parte, copilul trebuie sa fie atentionat ca in urmatoarea perioada se vor face cheltuieli mai putine, asta neinsemnand nicidecum ca el este mai putin iubit sau apreciat ci pur si simplu ca familia dispune de bani mai putini, iar cei care sunt trebuie dramuiti cu grija.

Doar daca i se explica din timp, cel mic va fi intelegator in momentul in care, dorindu-si ceva, va primi raspunsul: "Sunt de acord sa ti-l cumpar, dar acum nu ne putem permite. Iti promit ca il vom cumpara dupa ce imi gasesc o noua slujba".

Psihologii mai spun ca nu trebuie sa va fie jena sa va dati in vileag sentimentele si sa il lasati pe cel mic sa va consoleze, daca isi doreste acest lucru. Imbarbatandu-va, el se va simti puternic si va infrunta mai usor propriile temeri.

Pe de alta parte, tineti cont de personalitatea lui atunci cand ii recomandati sa le spuna, sau dimpotriva sa nu le spuna, prietenilor prin ce trece familia voastra. Unii copii sunt orgoliosi si nu vor ca prietenii lor sa afle, altii din contra, se simt mai bine daca discuta cu cei apropiati.

Incurajati-i sa faca ceea ce simt. Si procedati si voi la fel. Imbratisati-i, asigurandu-i ca totul va fi in regula si tineti-i, din cand in cand, la curent cu progresele facute in demersul de a gasi o noua slujba.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#relatii parinti copii, #parinte pierdut slujba, #parinte somer , #intalniri