Cum iti ajuti copilul sa se pregateasca pentru un examen

Duminica, 21 Februarie 2010, ora 12:19
5366 citiri
Cum iti ajuti copilul sa se pregateasca pentru un examen

Nu toti copiii iau note proaste pentru ca nu le place cartea, unii pur si simplu nu stiu cum sa se pregateasca pentru teste si examene. Panica in care intra inaintea si in timpul acestor momente importante ar putea fi prevenita cu ajutorul parintilor, daca acestia i-ar invata sa ... invete.

Cum? In primul rand, ajutati-i sa isi faca un plan realist de pregatire, in functie de varsta lor, va sfatuieste dr. Michelle Borba.

Cum, cat si cand sa invete ?

Nu cereti unui copil, si nici nu ii permiteti, sa petreaca studiind mai mult timp continuu decat este recomandat pentru anii lui.

Astfel, intre 6-8 ani timpul de invatare fara pauza recomandat este de 15 minute, intre 9-10 ani este 20 de minute, intre 11-12 ani este de 30 de minute si dupa 13 ani este de 40 de minute.

Dupa ce copilul considera ca s-a pregatit, inainte de a sustine examenul sau testul respectiv, parintii il pot ajuta punandu-i intrebari. Cele la care va sti sa raspunda ii vor creste increderea in sine, iar cu celelalte se va putea pune la punct inainte de a fi prea tarziu.

Inainte de test

Asigurati-va, in calitate de parinte, ca doarme suficient peste noapte. Multi copii ajung la examene epuizati, nedormiti, iar acest lucru le afecteaza capacitatea de concentrare si de atentie.

Cereti-le sa manance cat de putin dar concentrat la micul dejun. Studiile arata ca un mic dejun bogat in fibre si proteine (cum ar fi ouale sau cerealele cu lapte) il ajuta pe copil sa ramana energic si cu mintea clara cateva ore.

Apoi, discutati cu el si incercati sa il relaxati. Spuneti-i : "linisteste-te, e doar un test", "nu iti cere nimeni sa fii perfect", "ai muncit foarte mult, ai facut tot ce a depins de tine". Sunt doar cateva afirmatii simple dar care il pot ajuta pe cel mic foarte mult.

Pe urma, cand ajunge in sala de clasa, daca nu intelege o cerinta, spuneti-i sa nu se teama sa intrebe profesorul. ar fi pacat sa rezolve gresit o problema doar pentru ca i-a fost rusine sa puna la timp o intrebare lamuritoare.

Apoi, sfatuiti-l sa parcurga rapid inca de la inceput paginile cu intrebari si cerinte, pentru a-si face o idee despre numarul acestora, inlantuirea lor si subiectele abordate. Poate ca el va prefera sa rezolve ultimele probleme, mai cunoscute si mai usoare, decat sa se blocheze la prima si sa piarda jumatate din timp cu ea.

Reamintiti-i ca inainte de a preda lucrarea trebuie sa revada paginile cu atentie. Nu putini copii se plang ca au amanat unele cerinte pentru mai tarziu iar apoi au uitat sa se intoarca la ele, desi stiau sa le rezolve.

Dupa test

Trageti concluzii si nu faceti reprosuri tardive! Daca el nu este multumit de rezultat, nu il mai certati si dumneavoastra. Explicati-i in schimb ce a facut gresit sau ajutati-l sa accepte ca nu este perfect si nu va putea intotdeauna sa stie sau sa rezolve totul.

Dimpotriva, in cazul in care a obtinut rezultate foarte bune laudati-l si recompensati-l daca este cazul. Multi parinti fac marea greseala de a considera normal sau chiar banal ca, de exemplu, copilul lor sa se califice an de an la faza superioara a unei olimpiade. Nu e corect! Un copil simte nevoia sa fie laudat si incurajat in permanenta, pentru orice progres pe care il face.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#pregatire copii examene, #copii panica teste, #relatii parinti copii , #intalniri
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Va rog sa ma scuzatzi d-soara/d-na Camelia cred ca un avetzi experientza in domeniul "creshterii copilului elev"