Ziare.com

Cum iti asortezi tinuta dupa culoare?

   

Cum iti asortezi tinuta dupa culoare?
Am scris in articolul precedent despre cum sa iti alegi culoarea in functie de ten, par si ochi. Ce ai zice daca iti mai spun un secret? Combinarea acestor informatii iti va da un farmec ce va avea efect asupra persoanelor din jur si, in acelasi timp, iti va imbunatati stilul!

Cum te-ai simti daca lumea iti va face complimente despre felul in care esti asortat? Peste tot sunt reclame cu barbati in tinute indraznete, dar ce ii face asa puternici?

De cate ori te-ai gandit la misterul din spatele tinutelor sau la tablourile care te duc cu gandul la o alta lume? De ce crezi ca unii ies in evidenta si alti sunt "invizibili"? Datorita culorii.

Ce iti da putere si echilibru in tinuta? Culoarea.

Ce iti sare in evidenta cand te uiti la cei cu tinute indraznete? Culoarea.

De aceea, eu m-am gandit sa-ti spun despre importanta culorii si beneficiile acesteia.

Nu trebuie sa ai o diploma in coloristica pentru a alege culorile potrivite din tinuta. Felul in care iti alegi paleta de culori va crea o impresie pozitiva sau negativa.

Culorile sunt precum cainele si pisica: pe de o parte, se inteleg, pe de alta parte, se bat. Asortarea buna a culorilor te va ajuta sa ai o imagine organizata si profesionala.Cred ca noua ne este mai simplu cand vine vorba de alegerea unei tinute business deoarece avem de ales intre costume bleumarin sau gri si camasi albastre sau albe. O modalitate de moment de a evita culorile neutre este data de alegerea cravatei si a batistei de buzunar.

Scopul acestui articol este ca, pana la sfarsit, sa inveti cum sa combini hainele dupa culori pentru a produce o tinuta plina de armonie. Armonia este ceva placut ochiului si ii creeaza privitorului un sentiment al ordinii si al echilibrului. Prin urmare, daca o tinuta nu e armonioasa, este haotica si plictisitoare.

Se spune ca sunt mii de nuante in lume, dar totusi barbatii se feresc de ele deoarece nu stiu cum sa le poarte.

Care crezi ca e cea mai populara culoare? Eu as spune ca e negrul. Colegii mei, prieteni mei, majoritatea se imbraca in negru. Tu ce haine ai purtat ieri, azi sau ce vei purta maine? Iesi pe strada, in baruri, cluburi, restaurante, discoteci. Ce culoare crezi ca predonima in toate aceste locuri?

Nu e rau sa porti negru, dar limiteaza folosirea lui. Explorati lumea culorii si extindeti-va optiunile pe care le aveti in garderoba.

Cum orice informatie trebuie procesata si inceputa cu pasi mici, in acest sens voi incepe cu paleta de culori.

Paleta de culoriAfla cum sa inveti sa asociezi culorile pentru a crea tinuta. Multi poate stiu teoria, dar nu stiu sa puna in practica informatia.

Ce este culoarea?

Culoarea este un efect vizual care rezulta din abilitatea ochiului de a distinge diferite lungimi de unda sau frecventa de lumina. Pentru a putea descrie o culoare ai nevoie de urmatoarele caracteristici ce sunt desemnate pentru a identifica calitatile acesteia.

1) Culoarea pura (de exemplu albastrul);

2) Gradul de luminozitate sau de inchidere a culorii care este reprezentat prin umbre, tonuri si nuante;
-tonuri: culoarea pura + un pic de gri sau culoarea opusa va sterge din culoare
-nuante: culoare pura + alb(va deschide culoarea)
-umbre: culoare pura + negru (va inchide culoarea)

3) Intensitatea (saturatia) reprezinta gradul de puritate sau de putere a culorii pure sau cat de deschise sau sterse sunt culorile.

De exemplu, rosul are o intensitate puternica, dar daca se adauga o culoare inchisa sau deschisa intensitatea acestuia va scade sau creste.

Pe paleta de culori sunt trei culori primare. Acestea sunt albastrul, rosu si galbenul. Celelalte nuante se formeaza adaugand luminizitate sau intunecare culorilor primare.

Din orice combinatie dintre doua primare rezulta o culoare secundara:
Rosu + Albastru=> Violet
Albastru + Galben=> Verde
Galben + Rosu=> Portocaliu

Adaugand acestora diferite nuante inchise sau deschise vor crea de asemenea alte nuante.

Combinand o culoare secundara cu una primara vei obtine o culoare tertiara:
Rosu + Portocaliu=> Rosu-portocaliu
Galben + Verde=> Galben-verzui
Albastru + Verde=> Albastru-verzui

Raportul dintre culori

Daca intelegi culorile, te vei descurca in combinarea si potrivirea acestora creand relatii analoage, armonioase si contrastante. Nu voi intra foarte mult in detalii pentru ca ar fi mult mai de scris... Totusi, aspectele urmatoare sunt esentiale:

-Culorile in armonie sau analoage sunt acelea care sunt alaturate in paleta de culori. Acestea merg foarte bine impreuna, dar daca nuantele sunt foarte apropiate intre ele tinuta va fi spalacita. O tinuta armonioasa poat