Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum poti face economii "verzi" pe timp de criza

Marti, 16 Martie 2010, ora 07:05
2914 citiri
Cum poti face economii "verzi" pe timp de criza
Foto: TheGreenMomReview

Criza economica ne-a obligat pe toti sa strangem cureaua. Pentru cei interesati de soarta planetei, asta nu inseamna insa o catastrofa. Ecologistii nu pot decat sa se bucure ca se renunta, intr-o oarecare masura, la consum.

Multe dintre masurile pe care le ia o familie pentru reducerea costurilor pe timp de recesiune sunt, de fapt, masuri benefice pentru mediu. Un consum mai mic energie electrica, cumparaturile la second-hand sau altele te pot integra in clubul ecologistilor, uneori fara sa vrei, arata USNews.

Ceea ce este important este ca masurile luate pentru a reduce costurile sau amprenta lasata asupra mediului sa se potriveasca stilului tau de viata. Iata cateva sfaturi oferite de Josh Dorfman, prezentator TV si blogger pe teme ecologice.

1. Economiseste cand conduci

Nu e nevoie sa ai o masina hibrid ca sa faci economie cand conduci. Orice sofer poate creste eficienta masinii si reduce consumul de combustibil daca isi repara masina si daca are grija ca rotile sa fie umflate si sa nu mentina motorul pornit fara scop. Si daca nu este de ajuns, poti oricand sa alegi cel mai verde mijloc de transport: bicicleta.

2. Invata sa gatesti

Mesele luate in oras sunt covenabile si rapide, insa costa mult mai mult si sunt pline de sare si conservanti. Nu numai ca e mult mai sanatos sa mananci acasa, dar poti economisi sume importante daca nu mai cumperi mancare din oras.

3. Nu uita de legume si fructe

In fiecare an mananci kilograme intregi de carne, care se depun pe talie. Insa carnea nu face rau numai siluetei. Productia si procesarea carnii utilizeaza resurse enorme, iar ecologistii recomanda, din acest motiv, un regim bazat pe legume si fructe.

4. Redu factura la intretinere

Exista modalitati simple prin care poti pastra o temperatura optima in casa si iarna si vara, iar consumul de apa poate fi redus. Inarmeaza-te cu aeratoare si termostat si renunta la consumul excesiv de apa.

5. Munca la domiciliu salveaza planeta

Munca de acasa reduce drastic costurile cu transporturl, dar si poluarea pe care o produci. Angajatii pot negocia cu seful in asa fel incat sa poata lucra de acasa macar o saptamana sau doua pe luna, in asa fel incat costurile cu transportul sa se reduca.

6. Cumpara de la second-hand sau imprumuta

Nu mai da banii pe obiecte noi! Incearca sa gasesti ceea ce ai nevoie la second-hand sau chiar si la vecini, de imprumut. Daca ai incredere in tine si in oameni, poti sa intri chiar si pe Internet, unde exista comunitati de ecologisti care dau gratis obiecte care nu le mai trebuie si primesc la schimb altele. Cu cat consumi mai putin, cu atat planeta iti va multumi.

7. Recicleaza

Scapa de calculatorul vechi, de imprimanta, monitoare, iPod sau telefonul mobil si du-le la reciclat. Companiile ori le reconditioneaza si le vand mai departe, ori le recicleaza si iti pot da si bani pentru ele.

8. Cat gunoi arunci in fiecare luna?

Redu cantitatea de deseuri pe care o produci in fiecare luna: e un mod sigur de a face economii. Fie ca e vorba de servetele, pungi de plastic sau alte obiecte, cu siguranta ai fi putut sa te descurci si fara ele.

9. Foloseste mai putina apa

Un dus lung este cu siguranta relaxant. Un dus lung cu un cap de dus cu presiune redusa are acelasi efect si garanteaza reducerea consumului de apa.

L.S.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#economii verzi, #criza economii, #reciclare economie , #intalniri