Cum raspunzi la intrebarile ce nu lipsesc de la niciun interviu

Joi, 02 Iulie 2009, ora 19:59
14537 citiri
Cum raspunzi la intrebarile ce nu lipsesc de la niciun interviu

E clar ca nu ai visat si ca te afli intr-adevar la un interviu de angajare daca auzi intrebari de genul: Care este cea mai mare slabiciune a ta? De ce ar trebui sa te angajam? Ce ai schimba in compania noastra?

Aceste intrebari apar inevitabil in orice interviu, chiar daca sunt deghizate intr-o forma sau alta.

Indiferent de parerea ta despre acestea, este clar ca angajatorul le considera importante, din moment ce iti sunt adresate. Daca ai sta de vorba cu un specialist in Resurse Umane, ai afla si de ce angajatorii se incapataneaza sa nu renunte la ele. Adevarul e ca esti repede incadrat intr-o tipologie sau alta, in functie de raspunsul pe care il dai.

Chiar si asa, nu exista raspunsuri bune sau proaste. Shine iti propune cateva variante de raspuns la aceste intrebari, in asa fel incat sa poti ajunge la stadiul urmator al interviului.

Care este cea mai mare slabiciune a ta?

Aceasta intrebare este deja un cliseu. Chiar si asa, dupa cum vezi, nu se renunta la ea. Ideea e ca raspunsul tau sa fie adevarat, dar sa nu aiba un impact major, mai ales negativ, asupra jobului la care ravnesti, potrivit consilierului pe Resurse Umane, Miriam Salpeter.

Mai important decat faptul ca ti-ai identificat slabiciunea este "cum ti-o pui in valoare". A recunoaste ca ti-e teama sa vorbesti in public, in conditiile in care visezi la un job de programator, nu e ceva neobisnuit. Aceasta abilitate nu te-ar fi ajutat cu nimic la serviciu. In plus, majoritatea oamenilor se tem sa vorbeasca in public.

Daca adaugi insa ca ai lucrat cu aceasta slabiciune a ta si deja simti ca devii un orator mai bun, impresia se schimba, iar angajatorul isi face o impresie si despre ambitia ta si dorinta de a te perfectiona.

Ceva ce, poate, ai fi tentat sa spui, cu toate ca nu te avantajeaza, este ca esti perfectionist. Explicatia, in acest caz, este simpla: nimanui nu ii place sa lucreze cu un perfectionist.

Spune-mi cate ceva despre tine

Aceasta intrebare se regaseste sub diverse forme, ca de exemplu: De ce crezi ca esti persoana potrivita pentru acest job?, De ce ar trebui sa te angajam?, Prin ce te distingi fata de alti candidati?.

Aceasta intrebare nu este o invitatie de a-ti recita biografia. Este o oportunitate de a scoate in evidenta acele parti din poveste care te ajuta sa te vinzi cat mai bine pentru a obtine pozitia ravnita.

Un pic de munca de cercetare, pe Internet, pe site-ul oficial al companiei, unde sa te familiarizezi cu dogma companiei, te-ar ajuta sa spui exact ce trebuie, sa povestesti exact acele lucruri despre care stii ca te pun intr-o lumina buna si stii ca sunt cautate la potentialii candidati pentru job.

Culege, deci, din trecutul tau exact situatiile care te arunca intr-o lumina favorabila.

Povesteste-mi despre un moment in care ai esuat si cum ti-ai revenit

Din moment ce toata lumea o da in bara din cand in cand, cel mai important e sa alegi o situatie in care sa poti demonstra ca ai invatat ceva de pe urma ei si ca, implicit, nu vei mai repeta greseala.

Cel mai simplu e sa spui ca, la un moment dat, ti-ai asumat mai multe sarcini decat puteai duce la bun sfarsit intr-un timp dat, deloc rezonabil, de altfel. Poti spune ca acum lucrezi foarte relaxat stiind inca de la inceput, cu siguranta, cat timp iti va lua indeplinirea sarcinii primite. Ceea ce nu e deloc putin.

Ce schimbari ai face in cadrul companiei daca te-am angaja?

Aceasta intrebare te-ar putea induce usor in eroare, dandu-ti senzatia ca deja esti "la bord". Te poti pacali usor si lansa in afirmatii pe care le-ai putea regreta ulterior.

E o intrebare-capcana si cel mai bun raspuns pe care il poti da este - potrivit lui Ford R. Myers, autor al lucrarii "Obtine jobul pe care ti-l doresti chiar daca nu se fac angajari" - "Nu as fi un medic prea bun daca as da diagnosticul inainte de a examina pacientul. Daca m-ati angaja, as studia problema amanuntit, as sta de vorba cu oamenii si abia apoi as veni cu o propunere si, apoi, cu o solutie".

Si asta pentru ca, indiferent de cat de comfortabil te-ai simti, nu uita ca esti, totusi, un "outsider". Chiar daca sugestiile tale sunt bune, nu vei fi privit cu ochi buni daca angajatorul nu e de acord cu tine.

De ce te intorci in compania de unde ai plecat?

Daca acesta este cazul tau, raspunsul corect la aceasta intrebare este sa scoti in evidenta experienta acumulata pe parcurs si faptul ca acum vezi lucrurile diferit decat atunci, explica expertul Chandlee Bryan.

Cum, intre timp, ai lucrat si in alte locuri, se poate spune ca ai cu totul o alta perspectiva asupra lucrurilor, ca orizontul tau s-a largit, ca ai ajuns sa apreciezi lucruri care inainte treceau nevazute.

Daca firma e mare, si intre timp ai trecut printr-un loc de munca unde nu aveai prea multi colegi, poti spune ca ai realizat ca iti place sa lucrezi intr-o companie mare, poate multinationala, din diferite motive, pe care ar trebui, bineinteles, sa le enumeri.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#intrebari interviu angajare, #intrebari interviu raspunsuri, #intrebari comune interviu, #intrebari cliseu interviu , #intalniri