Cum sa avem o garderoba ecologica

Joi, 07 August 2008, ora 12:36
2405 citiri
Cum sa avem o garderoba ecologica

Pe langa exigentele pe care trebuie sa le satisfaca hainele cumparate de femeia moderna, designerii au inceput sa raspunda si unor cerinte legate de cum pot contribui la salvarea planetei.

Schimbarile dese ale tendintelor in moda duc la o productie sporita si de cele mai multe ori inutila, dar si la poluare excesiva. Industria textila produce 2 milioane de tone de deseuri anual, 3 milioane de tone de CO2 si 70 de milioane de apa reziduala. In special procesul de vopsire al hainelor produce pagube mari mediului.

Aceasta risipa de resurse si poluare extrema a mediului poate fi oprita prin folosirea materialelor textile ecologice, dar si printr-un set de masuri simple luate de consumatori, informeaza The Independent.

Haine "ecologice" exista deja si sunt facute dintr-un material textil prelucrat din eucalipt, numit Lyocell, si este folosit deja de desgineri precum Marc Jacobs si Phillip Lim.

Exista cateva modalitati simple si extrem de eficiente de "ecologizare" a garderobei. In primul rand, se recomanda uscarea hainelor pe sarma, fara folosirea programului de uscare a masinii de spalat, care necesita foarte multa energie. De asemenea, trebuie folosit un detergent ecologic si temperatura apei trebuie sa fie cat mai scazuta.

In cazul in care hainele au niste defecte minore sau nasturi cazuti, se recomanda repararea lor la croitor si inlocuirea nasturilor, in loc de cumpararea altora noi. Hainele vechi pe care nu le mai purtati pot fi donate in scopuri caritabile daca sunt inca in stare buna, in loc sa fie aruncate la gunoi, sau pot fi folosite drept carpe de praf.

Calcarea hainelor este, de asemenea, un proces consumator de energie, de aceea este de preferat sa cumparati haine din materiale care nu necesita calcare. Un sfat al specialistilor, care are insa toate sansele sa fie ignorat de devoratorii de moda ar fi sa purtati sosete tratate antimicrobial, care nu necesita spalare dupa fiecare utilizare.

De asemenea, cautati intotdeauna sa cumparati haine de calitate, chiar daca sunt mai scumpe, pentru ca sunt mai durabile.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#moda, #haine, #Industria textila, #ecologie , #intalniri