Cum sa-i spui copilului adevarul despre Iepurasul de Paste?

Sambata, 03 Aprilie 2010, ora 18:11
13510 citiri
Cum sa-i spui copilului adevarul despre Iepurasul de Paste?

Cei mai multi copii stiu ca in fiecare an, in noaptea de Inviere, vor primi cadouri de la Iepurasul de Paste, prietenul lui Mos Craciun, pe care il cunosc mai mult din desene animate si carti de colorat.

Cand vor fi mai mari, vor afla poate ca Iepurasul nu este nici macar un simbol crestin, iar aparitia lui, asa cum il stim noi astazi, este asociata cu o expresie a consumerismului.

Pana atunci insa, copiii au sanse mai mari ca niciodata sa afle ca nu Iepurasul le-a adus cadourile de Paste, de la televizor sau de pe Internet, descoperire ce poate avea un impact mai puternic decat ne-am putea inchipui asupra psihicului lor in formare.

Interviu Ziare.com - Doina Isfanoni, despre traditii si obiceiuri de Paste

Pentru a primi un raspuns avizat, copilul isi va intreba parintii, moment in care acestia vor fi nevoiti sa spuna adevarul, pentru a putea beneficia in continuare de increderea copilului.

"Exista un moment intotdeauna potrivit pentru ca adevarul sa poata fi spus si auzit. Fiecare copil afla care este granita dintre imaginar si real atunci cand isi da seama ca personajele sunt construite pentru a exista doar in interiorul nostru si nu exista in realitate.

Insa aceasta departajare poate fi dificila daca copilul simte ca daca accepta adevarul va trebui sa renunte cu totul la ceea ce inseamna personajele, iar ele sa dispara.

Sondaj: Romanii iubesc traditiile de Paste

Este important ca atunci cand alegem sa explicam realitatea copiilor, sa nu cream impresia ca daca nu exista un Iepuras in carne si oase care aduce cadouri, nu mai poate exista nici placerea, dorinta, bucuria lor fata de aceasta sarbatoare a Pastelui", explica psihologul Cristina Calarasanu.

Desi exista numeroase voci care spun ca Iepurasul de Paste nu-si mai are locul in viata copiilor, in ziua de azi, cand acestia par sa creasca mai repede ca niciodata, amintirea personajelor fantastice care au influentat candva viata parintilor merita sa fie transmisa mai departe.

Cat de etic e sa ai pui colorati in batatura, de Paste?

"Este important pentru copii sa adere la traditii si simboluri care fac parte din viata familiei si din cultura in care traiesc. Ideea de a renunta la traditiile invechite sau de a le inlocui cu cele occidentale aduce cu sine si o identitate confuza si o continua cautare.

Personajele fac parte din imaginatia copiilor, iar capacitatea de a visa si de a ne imagina este esentiala pentru a putea crea. Copiii au nevoie de aceste personaje in viata lor cu conditia ca ele sa nu fie asociate doar cu ciocolata, jucarii, bomboane, ci mai ales cu anumite emotii", crede Cristina Calarasanu.

Psihologul Ziare.com: Televizorul, o sursa de stres pentru copiii mici

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#traditii iepuras paste, #iepuras paste cadoui, #copii iepuras paste , #intalniri
Comentarii
Poza kvinna
kvinna
rank 5
"copiii au sanse mai mari ca niciodata sa afle ca nu Iepurasul le-a adus cadourile de Paste, de la televizor sau de pe Internet, descoperire ce poate avea un impact mai puternic decat ne-am putea inchipui asupra psihicului lor in formare."