Cum sa ne relaxam total in weekend

Duminica, 21 Septembrie 2008, ora 11:16
6952 citiri
Cum sa ne relaxam total in weekend

O saptamana grea s-a incheiat, o alta abia incepe. Prinsi in valtoarea problemelor profesionale, multi dintre noi uita ca weekendul este facut pentru destindere, odihna si relaxare.

Pentru cei foarte tineri, vineri seara se da startul la distractie. Prietenii se aduna, merg in cluburi, la petreceri aniversare sau fug, chiar si numai pentru cateva ceasuri, in Poiana sau in Vama. "Odihna activa", se spune.

Dupa o anumita varsta insa, nu mai avem nici timpul nici cheful necesar pentru asemenea petreceri. Grijilor de la serviciu li se adauga si cele familiale, iar problemele se acumuleaza pana dau pe dinafara. Deseori, sambata sau duminica mai rezolvam cateva restante de la birou, mai bifam pe lista o mare parte din treburile casnice, si uite-asa mai trece un weekend peste noi, lasandu-ne daramati si total nepregatiti pentru o noua saptamana dificila.

Este momentul in care trebuie sa spunem "Stop!" rutinei, sa dam la o parte sarcinile si responsabilitatile care ne doboara si sa folosim cele doua zile libere pentru odihna si relaxare eficienta. Cum ?

Dormiti dupa pofta inimii

Un somn odihnitor este o adevarata binecuvantare pentru nervii dumneavoastra intinsi la maximum dupa o saptamana grea de lucru. De aceea, sfatul nostru este sa trageti jaluzelele, sa scoateti telefonul din priza si sa aruncati desteptatorul pe geam inainte de a merge seara la culcare, daca vreti ca bateriile dumneavoastra sa se reincarce in cel mai scurt timp.

Mai mult, indiferent ce faceti in timpul zilei, in momentul in care simtiti ca organismul va cere din nou o "pauza de realitate", luati-o. "Siesta" nu este doar un cuvant exotic intrat in vocabularul tuturor limbilor pamantului, ci si un obicei extrem de sanatos pe care spaniolii l-au imprumutat cu generozitate celorlalte natii.

Studiile arata ca somnul de dupa-amiaza reduce substantial riscul producerii unui infarct si ajuta la refacerea capacitatii de concentrare si a puterii de munca. Asa se explica de ce in anumite tari, precum Japonia, tot mai multe companii amenajeaza camere speciale de odihna pentru angajatii care simt nevoia sa se relaxeze in timpul pauzei de masa.

Nu stim daca si la biroul dumneavoastra au fost amenajate asemenea spatii, dar cu siguranta puteti profita de weekend pentru a va reface rezervele de somn atat de necesare pentru o noua saptamana de lucru.

Exersati, exersati si iar exersati!

Ne referim la exercitiile fizice, bineinteles. Organismul trebuie ajutat nu doar sa se odihneasca, ci si sa isi improspateze fortele. Cei mai multi dintre noi, fie tineri fie maturi, duc o viata preponderent sedentara. Petrecem ore in sir pe scaun, in fata computerului, in masina, blocati in trafic, apoi seara in fotoliu, in fata televizorului.

Relaxarea presupune si o detensionare fizica, nu doar psihica, o reducere a starii de incordare musculara a anumitor zone din corpul nostru, cum ar fi cea a spatelui sau a gatului.

De aceea, profitati in weekend de cea mai mica sansa de a practica un sport. De ce sa nu va vedeti cu prietenii la un bazin de inot, in loc sa iesiti la un mic si o bere? Costa mai putin si este mult mai sanatos si mai revigorant.

Daca nu aveti prieteni, iesiti la plimbare cu bicicleta iar daca nu aveti bicicleta faceti in sufragerie o ora de exercitii fizice invatate la ora de sport sau luate de pe Internet. Banalele abdomene, genuflexiuni sau flotari, alternate cu cateva zeci de sarituri cu coarda, vor produce o adevarata revolutie in inima si plamanii dumneavoastra, ajutand la oxigenarea profunda a intregului organism.

Si gradinaritul are efectele lui relaxante, la fel ca si alergatul in parc. In fond, adidasii au fost inventati pentru a-i rupe la sport nu pentru a ne lauda cu ei in fata prietenilor.

Mananc, deci ma relaxez

Cum sa ne relaxam mancand? Pare simplu, dar de fapt este putin mai complicat, pentru ca nu vom sustine, asa cum este de asteptat, ideea ca va puteti relaxa mancand continuu, necontrolat, multe bunatati si dulciuri. Poate ca asa ar parea pentru unii, dar este doar o iluzie.

In realitate, mancatul anapoda in weekend, la ore nepotrivite, insotit de consumul de cantitati apreciabile de bauturi carbogazoase sau alcoolice, nu face decat sa ne dea peste cap organismul pentru o buna perioada de timp, nicidecum sa il relaxeze asa cum ne propunem.

Dimpotriva, sfatul nostru este ca in weekend sa respectati cu strictete regulile alimentare, pentru ca trebuie sa recunoasteti ca, spre deosebire de zilele in care mergeti la serviciu, sambata si duminica nu aveti niciun motiv sa nu mancati ce trebuie, cand trebuie si, mai ales, cat trebuie.

Weekendul trebuie sa fie un bun prilej pentru a lua masa in familie, alaturi de cei dragi. Daca in timpul saptamanii sunteti obisnuiti sa rontaiti una, alta, sau sa va indopati de la fast-food, in weekend este bine, chiar trebuie, sa consumati mancare proaspata, gatita de gospodina casei.

Si nu vorbim numai de ciorba preparata dupa reteta bunicii sau de tocanita de pui garnisita cu marar si de placinta cu mere tavalita prin zahar pudra. Vorbim si despre mancaruri noi, pregatite dupa retete aduse in bagajele cu care am venit din concediu, sau de fantezia pe care trebuie sa o scoatem la lumina in momentul in care asezam masa sau ornam farfuriile incarcate cu bunatati.

Profitati de aceste mese pentru a consuma cat mai mult peste proaspat, mai greu de introdus in meniu in timpul saptamanii, salate de fructe si sucuri naturale. Vitaminizarea organismului si hidratarea lui corecta va contribui din plin la starea de bine, de satisfactie si de relaxare la care ne propunem sa ajungem.

Hmmmmm...

Meditati. Pare neobisnuit pentru unii, dar merita incercat. Petreceti macar o jumatate de ora singur, incercand sa va debarasati de toate problemele pe care le aveti. Nu trebuie neaparat sa va asezati in pozitia "lotus" si sa inganati "hmmmmm". Puteti sa trageti fotoliul in fata geamului larg deschis sau sa iesiti in parc si sa va asezati pe iarba, sa inchideti ochii si sa incercati sa va deconectati de la realitate, incepand cu cateva exercitii de respiratie.

Dhanu Kara, terapeut la Hale Clinic, va propune urmatorul exercitiu: expirati 3-5 secunde, inspirati pentru 5 secunde, mentineti inca 5 secunde si apoi expirati timp de 10 secunde. Apoi relaxati-va toti muschii corpului, incepand cu degetele de la picioare si pana la cap, incordandu-i si apoi detensionandu-i.

Dupa aceea, concentrati-va asupra unei amintiri foarte placute, de preferat cat mai recente, de exemplu din concediu, poate de la mare. Imaginati-va ca sunteti inca acolo, ca este soare si vantul adie usor, ca auziti sunetul valurilor care se sparg de tarm si ca simtiti in nari mirosul marii. In scurt timp, veti simti in gura gustul sarat al apei...

Puneti-va simturile la treaba

Nu puteti incheia un weekend in care vreti sa va relaxati fara o baie fierbinte, incarcata de spuma. Pentru un efect maxim, aprindeti in sala de baie lumanari parfumate, confectionate din esentele favorite. Dati drumul in surdina la muzica preferata si utilizati din belsug gelurile si uleiurile aromate, care va plac nu doar pentru ca va catifeleaza pielea ci si datorita parfumului lor.

Explozia de stimuli va face ca organele de simt sa transmita creierului dumneavoastra comenzile necesare pentru eliberarea endorfinelor, substantele chimice analgezice eliberatoare de stres, care induc in noi o stare de bine, de liniste, de relaxare totala.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#relaxare, #exercitii fizice, #somn , #intalniri