Cum te descurci daca esti un parinte vitreg

Sambata, 04 Iulie 2009, ora 20:29
1670 citiri
Cum te descurci daca esti un parinte vitreg

Relatia dintre un copil si parintele sau vitreg este pe cat de delicata pe atat de dificila pentru ambele "tabere".

"Daca nu te va iubi niciodata? Daca o sa fie rau si o sa te pedepseasca tot timpul? Daca nu iti va lua ce vrei tu, ci doar ce vrea el ?", sunt doar cateva dintre temerile cu care se confrunta cei mici.

Si nici adultii nu sunt deloc scutiti de asemenea griji, ci dimpotriva. Iar ele cresc inzecit in situatia in care in familie sunt atat copii ai cuplului cat si copii din alte casatorii.

Psihologii contactati de suite101.com ofera cateva sfaturi utile parintilor care se afla intr-o asemenea situatie dar nu stiu cum sa procedeze pentru ca lucrurile sa decurga cat mai lin.

Un prim impas este creat de faptul ca relatia dintre un copil si parintele sau vitreg este privata de perioada de inceput, cand intre nou-nascut si cel datorita caruia a venit pe lume se formeaza primele legaturi de afectiune, de incredere, de cunoastere reciproca, atunci cand un bebelus plange si tatal sau il ia in brate ca il linisteasca, sau cand, infometat fiind, cel mic se uita in ochii mamei in timp ce aceasta il hraneste.

De aceea este mai dificila stabilirea unei relatii intre copil si parintele sau vitreg, pentru ca cele de mai sus lipsesc si este nevoie de multa rabdare si mult tact pentru a se sari cu bine peste aceste prime etape.

Dovediti-i ca il iubiti si asteptati sa se convinga

In aceasta situatie, parintele trebuie sa inceapa cu inceputul, adica de la nevoile principale, si sa tina cont de varsta copilului si de starea lui emotionala. In principiu, cu cat copilul este mai mic cu atat este mai usor sa te apropii de el si sa il faci sa te accepte ca parinte "nou". Incercati cu delicatete sa il ajutati la masa, sa isi lege sireturile sau sa isi faca patul, seara la culcare.

Daca este mai mare, fiti foarte atent la nevoile lui emotionale. Ascultati-l si incercati sa intuiti cu ce probleme se confrunta si cum ar putea fi ele rezolvate, fara sa deveniti prea insistent, doar atat cat sa inteleaga ca va pasa de el, ca il iubiti si il respectati.

Daca va cere sfatul, spuneti-va punctul de vedere. Daca nu, incercati sa ii sugerati cat mai pe ocolite cam ce credeti ca ar fi bine sa faca. Fiti ingaduitor daca va va respinge la inceput, increderea in dumneavoastra va veni cu timpul.

Lasati ranile sa se cicatrizeze

Nu fortati lucrurile, nu puteti obliga pe cineva, copil sau adult, sa va iubeasca dintr-odata sau sa faca exact ceea ce spuneti, mai ales ca un copil care are un parinte vitreg trebuie aiba tot timpul necesar pentru a i se "cicatriza ranile" formate prin pierderea parintelui biologic, fie prin deces fie in urma divortului.

Abia dupa ce acesta va intelege ca lucrurile s-au schimbat iremediabil, ca nu mai exista cale de intoarcere, cel mic isi va intoarce privirea catre dumneavoastra si va va trata ca pe un posibil inlocuitor al parintelui pierdut.

De aceeea, profitati de fiecare prilej pe care vi-l ofera o noua zi pentru a cimenta aceasta noua legatura. Conduceti-l la scoala, luati-l cu dumneavoastra la cumparaturi, luati cina seara in familie si discutati cu el despre modul in care si-a petrecut ziua, cu bune si cu rele.

Odata relatia infiripata, va fi mai usor de mers mai departe. Fiecare amintire comuna va va apropia si mai mult, fiecare problema rezolvata impreuna, fiecare petrecere de Craciun si fiecare necaz depasit cu sprijin reciproc va intari aceasta legatura, indiferent de cat timp va fi nevoie pentru asta, de un an sau de zece.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#copil parinte vitreg, #relatie parinti copii , #intalniri