De ce nu poti sa adormi?

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 01:02
6795 citiri
De ce nu poti sa adormi?

Ai nevoie de somn ca de apa cu toate problemele astea pe cap; doar se stie ca somnul e cel mai bun sfetnic. Cu toate astea, Mos Ene se incapataneaza sa vina. Ce e de facut?

Pentru a taia problema din radacina, trebuie ca intai sa gasesti cauza ei. Prevention.com a realizat un top al posibililor factori care te tin treaz seara.

Si nu uita ca problema trebuie remediata, din moment ce lipsa de somn e cale sigura catre obezitate, boli de inima, hipertensiune si diabet de tip 2.

Te gandesti prea mult

Indiferent care ar fi motivul care nu te lasa sa pui geana pe geana, exista solutii. Una ar fi sa te ridici din pat si sa iti faci de lucru in alta parte a casei, lasand lumina stinsa in dormitor.

Teoretic, ar trebui ca gandurile sa dispara imediat, iar tu sa poti adormi odata reintors in pat. E o metoda indelung studiata, care te ajuta sa nu asociezi starea de anxietate si multimea de ganduri cu patul in care dormi.

O alta este sa pui pe hartie, cu cateva ore inainte de a te duce la culcare, problemele sau gandurile care te macina si eventualele lor rezolvari, in asa fel incat mintea sa ti se goleasca.

Iti dai ceasul biologic peste cap in weekend

Noptile cand stai treaz sau cele albe, urmate de somnul prelungit in dimineata de dupa, de obicei in weekend, iti dau peste cap ceasul biologic. Dupa o noapte in care te-ai culcat mult mai tarziu, dimineata nu dormi cu mai mult de o ora decat ai fi facut-o in mod normal, in oricare alta zi.

Suplimenteaza cu un somn de dupa-amiaza nu mai lung de 30 de minute. Daca ai dormi mai mult, ai risca sa nu mai poti pune geana pe geana din nou seara.

Sotul sforaie de parca ar taia lemne

Daca nu-ti e straina aceasta expresie, inseamna ca ai simtit-o pe propria piele. Afla ca sforaitul poate atinge chiar si 90 de decibeli, putand fi la fel de puternic ca un blender, desi s-au mai vazut cazuri si mai si. Poti fi trezit cu usurinta chiar si din cel mai adanc si mai linistitor somn. Ce e de facut?

Roaga-ti partenerul sa doarma pe o parte si nu pe spate sau daruieste-i o perna special conceputa pentru cei ca el (o gasesti online la SonaPillow.com). Pana cumperi perna, o alternativa la indemana ramane folosirea dopurilor de urechi, cu conditia sa ramana acolo pe parcursul noptii.

Ti-e foame

Nu te duce cu stomacul gol la culcare pentru ca exista posibilitatea ca crampele sa te trezeasca. Consuma inainte de culcare o gustare bogata in proteine, cum ar fi o portie mica de branza sau un ou fiert tare.

Proteinele dau o senzatie de satietate care dureaza mai mult decat carbohidratii sau grasimile.

Schimbari hormonale

Nivelul fluctuant de estrogen si progesteron, mai ales inainte de instalarea menopauzei, iti poate sabota somnul. Te vei trezi, probabil, cu mult inainte de asa-zisele bufeuri.

In aceste cazuri se recomanda o baie fierbinte cu cateva ore inainte de a te duce la culcare. Daca te trezesti din cauza crampelor, poti lua un calmant inainte de a te culca.

Daca nici asa rezultatele nu sunt cele asteptate, vorbeste cu medicul tau daca este cazul sa iei un numar redus de somnifere, cum ar fi doua sau trei pe luna.

In aceasta perioada este vital sa respecti un orar ordonat de somn, sa faci exercitii fizice macar 20 - 30 de minute pe zi, sa eviti cafeina dupa pranz si alcoolul cu 3 ore inainte de culcare. Ca ultima solutie ramane terapia hormonala, doar la aprecierea medicului.

In dormitorul tau e harababura

Daca biroul tau e plin de acte, iar biblioteca o harababura despre care zici ca e organizata, iar hainele zac pe unde pot, nu te mira de ce nu poti adormi. Stresul este inamicul numarul unu atunci cand vrei sa adormi, el putandu-te trezi chiar in plina noapte sau putandu-ti da insomnii.

Daca nu ai timp sa le strangi, macar pune-le intr-un cos, intr-o alta camera, pentru a avea maine grija de ele. Dupa ce elimini toate aceste lucruri care numai la somn nu te imbie, creierul tau va incepe sa asocieze incaperea in care te afli cu somnul si intimitatea.

Tine-ti computerul in alta camera sau macar aseaza-l in asa fel incat sa nu-l poti vedea din pat, inchizand astfel usa stresului. Pana si ledul care clipeste pe monitor iti poate inhiba productia de melatonica, hormonul responsabil cu anuntarea organismului ca a venit vremea pentru odihna.

Ceva straluceste in intuneric

Si nu e vorba despre luminita de la capatul tunelului, ci de afisajul de la ceasul electronic, de lampile stradale, de ledurile ce impanzesc camera... Toate acestea te tin treaz pentru ca sunt indeajuns de puternice pentru a ajunge la retina chiar daca tii ochii inchisi.

Opteaza, deci, pentru un ceas care sa nu fie digital si elimina tot ce ar putea sa sclipeasca in noapte. Poti chiar foosi o masca pentru dormit; intunericul va da de veste creierului ca este timpul pentru somn.

Imparti camera cu catelul

E in regula sa-ti iubesti cainele, dar dupa cum recunosc pana la urma proprietarii de animale, acestea nu o data ii deranjeaza atunci cand dorm, mai ales in acelasi pat.

Solutia este simpla: pune cosuletul langa pat si invita-ti patrupedul sa ia loc; cainilor le place sa doarma intr-un loc pazit.

Daca ai o pisicuta, inchide usa la camera si ofera-i o alta incapere, in care sa amplasezi strategic si cateva jucarii, in cazul in care ii piere cheful de somn sau pentru dimineata, devreme.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#insomnie, #somn insuficient, #somn usor , #intalniri