E corect sa ramai insarcinata la peste 50 de ani?

Sambata, 18 Iulie 2009, ora 11:14
31221 citiri
E corect sa ramai insarcinata la peste 50 de ani?

Multe dintre femei ajung sa-si sarbatoreasca cea de-a 80-a zi de nastere. In conditiile in care pot ramane insarcinate si dupa 50 de ani, prin fertilizare in vitro si folosindu-se de un ovul de imprumut, vor trai probabil indeajuns pentru a-si vedea copilul transformandu-se in adult. Dar doar pentru ca este posibil, inseamna si ca trebuie sau e corect sa o faca?

Moartea Mariei del Carmen Bousada, candva cea mai varstnica mamica din lume, fiind ulterior intrecuta, readuce aceasta problema in actualitate. Femeia a nascut gemeni la 66 de ani, in urma fertilizarii in vitro si apeland la o donatoare de ovule. Din pacate, a murit in urma cu cateva zile, la 69 de ani. Copiii au ramas in ingrijirea unei rude.

Iar exemplele, conform CNN, pot continua. Cumva dintr-o alta sfera vine Nadya Suleman, supranumita si Mama Octupletilor, care pare sa nu se mai sature de meseria de mamica, avand deja casa plina de copii.

Un studiu realizat online in mai, in SUA, de Johnson & Johnson's Babycenter.com, a scos la iveala faptul ca 7 din 10 mamici sunt de parere ca ar fi nevoie de un regulament mai strict in cazul fertilizarilor in vitro.

Jumatate din cei 1.095 de respondenti au spus ca este rau pentru copil daca parintii il concep cand au varsta de peste 45 de ani.

Toturi, varsta de 40 sau 50 de ani de acum nu are nimic in comun cu aceeasi varsta, dar a altor generatii, explica Dr. John Jain, specialist la o clinica de fertilizare din Santa Monica, California. O femeie de 45 de ani, sanatoasa, este abia la jumatatea vietii.

Insa medicii recunosc ca se intampla ca persoane de 60 de ani sa pretinda ca au 55 si sa se califice astfel pentru o fertilizare in vitro, cum a fost cazul Mariei del Carmen Bousada. Medicii iau de bune informatiile primite de la pacienti.

In viata nu exista garantii

Cat despre probabilitatea ca mama sa moara la cativa ani de cand a devenit mamica, aceasta exista si in cazul in care ar fi mult mai tanara. Din pacate, "in viata nu exista garantii", este de parere Georgia Dardick, o femeie de succes din Boynton Beach, Florida, care a incercat de mai multe ori sa ramana insarcinata, atat pe cale naturala, cat si prin fertilizare in vitro.

A luat chiar in considerare adoptia. La 51 de ani a facut o ultima incercare de a ramane gravida, iar cateva luni mai tarziu a adus pe lume o fetita. N-a planuit niciodata sa ramana insarcinata la 51 de ani, dar simte ca a luat decizia corecta, in ciuda criticilor primite din jur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sarcina tarzie, #fertilizare vitro, #mama varsta treia, #Maria del Carmen Bousada, #moralitate sarcina tarzie , #intalniri