Educa-ti copilul sa ajunga miliardar

Luni, 08 Februarie 2010, ora 07:10
4346 citiri
Educa-ti copilul sa ajunga miliardar
Foto: aolcdn.com

Bogat sau sarac, zgarcit sau generos din fire, orice parinte ar trebui sa stie cum sa isi educe copilul pentru ca, odata ajuns la maturitate, sa isi castige singur banii in mod cinstit. Nu e suficient sa il inveti sa munceasca daca nu il inveti si cum sa se puna in valoare, si nu este suficient sa il inveti sa economiseasca daca nu are ce.

Toate aceste deprinderi se capata cu timpul si de la varsta frageda, oricat de ciudat s-ar putea sa li se para unora. Aptitudinile de a fi independent, stapan pe sine, vesnic interesat de tot ce e nou, responsabil in cheltuirea banilor castigati se dezvolta de timpuriu, prin puterea exemplului oferit de parinte.

Prin urmare, fiti atenti la cateva dintre sfaturile oferite de wikihow, pentru a vedea daca nu cumva gresiti in anumite privinte sau daca nu tratati cu prea multa indiferenta aspecte importante, care vor influenta mai tarziu capacitatea copilului dumneavoastra de a castiga bani si de a se simti in siguranta din punct de vedere financiar.

In primul rand, trebuie sa stiti ce mesaj vreti sa ii transmiteti celui mic: ce sunt banii? Un mijloc de a atinge alte obiective, mai importante? Un mod de a urca pe scara sociala? O nevoie? Un privilegiu? O obsesie? Un tel imposibil de atins sau demn de dispret?

Raspundeti cu intelepciune la aceste intrebari si incercati sa nu ii induceti copilului toate frustrarile, complexele si nemultumirile personale. Cel mai important pentru el este sa invete sa ii castige prin munca cinstita, valorificandu-si in mod responsabil calitatile intelectuale si morale.

Apoi, evaluati-va cu atentie modul in care cheltuiti banii in familie. Poate sunteti risipitor, poate cheltuiti mai mult decat castigati, iar datoriile au devenit un obicei. Mare atentie! Copiii sesizeaza o parte din aceste aspecte si se vor obisnui cu ele, pastrand aceste "traditii" proaste in viitoarele lor familii.

De aceea, incercati sa puneti pe hartie veniturile si cheltuielile lunare. Discutati cu toata familia despre ele: "atat ne putem permite, daca o sa cheltuim mai mult dam de bucluc". Copiii trebuie sa inteleaga aceste lucruri si sa se obisnuiasca cu acest mod de a privi bugetul unei familii.

Ideal este sa invatati cu totii sa economisiti, parintii in conturi, copiii in pusculite.

Pe de alta parte, aratati-le copiilor ce inseamna etica muncii. Explicati-le ca trebuie sa respectati programul de lucru, atunci cand va cheama sa ii vedeti jucand in echipa scolii. Spuneti-le, cand sunteti nevoit sa ramaneti peste program, ca veti merge la inghetata peste cateva zile.

Important e ca ei sa inteleaga ca este necesar sa faci sacrificii pentru un job, pentru o cariera ascendenta, deoarece numai asa poti castiga banii necesari pentru intreaga familie si iti poti deschide noi perspective financiare.

Dimpotriva, daca obisnuiti sa "sariti" dintr-un loc de munca in altul, sa intarziati sau chiar sa lipsiti de la serviciu, veti fi un exemplu foarte prost pentru copiii dumneavoastra, care vor incepe si ei sa chiuleasca de la scoala si sa nu inteleaga de ce e un lucru rau. Iar mai tarziu, vor fi tentati sa isi schimbe locul de munca la fel de des precum sosetele.

Armonizati viata de familie cu jobul

In acelasi timp, insa, incercati pe cat posibil sa armonizati viata de familie cu munca, nu ii intoarceti pe cei mici impotriva sefilor. Este foarte important sa discutati cu ei despre planurile pe care le aveti privind cariera dumneavoastra.

"Nu ne putem juca acum pentru ca am de lucru suplimentar. De ce? Trebuie sa termin un proiect pana saptamana viitoare. Pe baza lui, eu si colegii mei vom obtine fonduri suplimentare, vom avea salarii mai mari, iar la vara vom putea merge in vacanta despre care ti-am vorbit", e un bun exemplu in acest sens.

Indiferent de cati bani dispuneti, asigurati viitorul copilului inoculandu-i convingerea ca educatia, studiile, cultura generala, specializarea profesionala sunt esentiale pentru a fi cu adevarat linistit in privinta capacitatii sale de a face bani in orice situatie, oricat de multe rele i s-ar putea intampla.

Banii azi sunt maine poate nu, oricine poate falimenta sau isi poate pierde un post rasplatit cu generozitate. Pregatirea profesionala, ambitia, curajul, ingeniozitatea nu dispar cu una cu doua, doar daca nu sunt intretinute.

Invatati-l sa fie puternic si ambitios: cel mai bun!

Ambitionati-l pe cel mic sa fie foarte bun in tot ceea ce face, indiferent ca e vorba de un antrenament la tenis sau de o olimpiada la matematica. Daca isi propune ceva, atunci sa mearga pana la capat si sa isi dea tot interesul. Aceasta aptitudine se cultiva de mic si va da roade atat pe moment, dar mai ales mai tarziu in viata.

Spuneti-i sa nu abandoneze cand da de greu, ci sa isi foloseasca mintea pentru a depasi obstacolele. Nu il invatati comod, nu ii rezolvati dumneavoastra toate problemele, mai tarziu nu veti fi langa el. Educati-l cu convingerea ca poate face foarte multe lucruri bune, care ii vor aduce rasplata financiar mult dorita, cu conditia sa fie puternic, muncitor, ambitios si un bun coechipier.

Ideal ar fi si sa isi dezvolte de mic capacitatea de a fi un bun lider, desi nu toti suntem nascuti pentru asta. Dintr-un mic capitan al echipei de fotbal a clasei poate rasari mai tarziu un manager de valoare, dorit de marile companii.

Revenind la pusculita, dupa o anumita varsta invatati-l sa isi gospodareasca singur mica avere. Ii puteti da anumite sume pentru diverse treburi casnice prestate sau ca recompensa pentru anumite rezultate scolare. Sfatuiti-l apoi cum sa economiseasca o parte din ei si cum sa cheltuiasca cealalta parte.

Dupa o anumita varsta este foarte bine sa ii deschideti un cont si sa il obisnuiti cu operatiunile bancare. Nu va temeti, va prinde foarte repede mecanismul, si cu cat o face mai devreme, cu atat mai bine pentru el.

Sfatuiti-l sa investeasca cu cap

Sfatuiti-l in privinta unor achizitii importante. Un joc pe calculator, de exemplu, poate fi achizitionat si din primul magazin iesit in cale, dar si dupa verificarea preturilor pe Internet.

Veti fi socat sa constatati ce diferente veti gasi, iar copilul va invata sa aiba rabdare pana la sosirea produsului respectiv (in cazul in care este achizitionat online) si va avea satisfactia ca a economisit o suma de bani asteptand.

In schimb, este gresit sa il obligati sa isi ia de la o varsta mica un job, chiar si part time. Investiti mai bine in pregatirea lui, in educatia lui. O tabara de vara poate fi mult mai buna pentru un adolescent decat o slujba la un fast-food, daca este aleasa cu inteligenta.

Si, la final, dar nu mai putin important, aveti mare grija ce modele isi aleg copiii dumneavoastra in viata. Simpatizeaza fiul vostru un barbat care a dat lovituri pe piata imobiliara si nu poate fi prins de justitie? Isi doreste fiica voastra sa se marite cat mai repede cu un milionar care i-ar putea fi bunic?

Din pacate, mass-media pare sa promoveze intens astfel de modele, iar adolescentii cad cu usurinta in aceasta capcana, crezand ca banii castigati cu toptanul, peste noapte, le pot aduce fericirea. Protejati-i.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#relatie parinti copii, #educatie bani copii , #intalniri
Comentarii
Poza Nedumeritu
Nedumeritu
rank 5
"Sa isi castige singur banii in mod cinstit"?! Cine sa-si educe copii asa? Cand noi vedem in jurul nostru aproape numai oameni care fura, la toate nivelele, fiecare de unde poate? Nu s-ar spune ca dam dovada de tembelism si ca ne condamnam singuri copii?