Inapoi in casa parintilor? Iata la ce ar trebui sa te astepti

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 18:16
4199 citiri
Inapoi in casa parintilor? Iata la ce ar trebui sa te astepti

Tocmai ai fost concediat ori poate tocmai ai absolvit facultatea si inca nu ti-ai gasit un job. De parca a fi somer n-ar fi si asa o neplacere indeajuns de mare, esti pus in situatia de a te muta din nou cu parintii, inapoi in locul de unde ai incercat din rasputeri sa pleci.

Sa fim onesti, a te intoarce sa locuiesti cu parintii nu e un moment pe care sa-l sarbatoresti, mai ales daca ai fost independent pentru ceva vreme. Vei avea insa parte atat de rele, cat si de bune. Destule de ambele parti, conform Excelle.

Avantaje:

Pretul e "corect" Este si motivul pentru care, cel mai probabil, te-ai decis sa te inctorci in casa parinteasca. Nu numai ca vei locui pe gratis (cel mai probabil), dar parintilor le va fi greu sa te refuze. In plus, daca ai nevoie de ceva maruntis, parintii cu greu te pot refuza.

Asa ca atunci cand iti va fi greu, gandeste-te cat de mult economisesti.

Colegii de apartament - mai bine cu raul pe care-l cunosti Cu totii am trecut prin experienta de a avea macar un coleg de apartament care ne facea viata un iad, determinandu-ne sa nu mai vrem sa ne intoarcem acasa, nestiind la ce sa ne mai asteptam din partea lui. Macar din acest punct de vedere stii cum stai, nu vei avea suprize.

Ii cunosti pe cei de acasa de cand te stii. E posibil sa-ti vezi hainele pe sora/frate, dar a tipa la ei e acceptabil. In plus, reintoarcerea acasa e o ocazie (speram unica) de a relationa cu membrii familiei ca si adult. Poate ca acum crezi ca petreci cu ei prea mult timp, dar o data mutat in noua casa, vei aprecia la justa valoare aceasta perioada.

Curatenie? Mama face tot! Probabil nici nu vrei sa-ti amintesti cum arata camera ta ca si student. Norocul tau (si nu e putin lucru!) e ca mama ta e maestra in intretinerea casei. Probabil te va "adopta" din nou, spalandu-ti rufele si curatand in urma ta.

E posibil sa-ti impuna sa participi la aceasta corvoada, dar recunoaste, e mai bine asa decat sa inoti printre ciorapi murdari si cutii goale de pizza.

Mancare ca la mama acasa daca n-ai dat inca in ulcer, probabil ca te-ai intors la timp acasa. Indiferent daca stii sau nu sa gasesti, nimic nu se compara cu mancarea gatita de mama. In plus, e gratis si sanatoasa, mai sanatoasa decat orice ti-ai fi comandat din oras.

Nu e de ignorat nici faptul ca ai reinvatat sa stai la masa atunci cand mananci. E posibil ca schimbarea sa fie un pic cam prea brusca de la serile de cina solitara pe canapea la Tv sau in fata calculatorului la discutiile ce erup la masa - care pot ataca orice subiect, chiar si curatarea closetului -, insa merita.

In facultate, era mereu agitatie mare pe unde stateai. Dar cursurile s-au terminat si te-ai trezit ca multi altii singur, fiecare luand-o care incotro. In casa parinteasca, doar despre singuratate nu poate fi vorba. Toti pentru unul si unul pentru toti, indiferent daca vrei sau nu (si uneori e sigur ca nu vei vrea).

E posibil sa-ti para enervanti uneori, dar bucura-te de prezenta lor, pentru ca la un moment dat iti vei lua din nou zborul.

Dezavantaje:

Intimitate zero Totul e absolut in regula cand ceilalti fac lucruri pentru tine. Ce te faci insa ca, la fel ca in orice familie, si tu va trebui sa faci cate ceva pentru ei. Cum ar fi sa iei lapte, sa lasi scrisoarea la posta, sa platesti cablul, sa-ti iei sora de la balet, etc.

Si uite asa te trezesti ca existenta ta se invarte in jurul micilor indatoriri, care se fac, culmea, din ce in ce mai multe. Ce s-a intamplat cu timpul tau? Pana si dusurile - care iti puteau garanta putina intimitate - se scurteaza drastic cand locatarii invoca activitati urgente in baia familiei.

Din nou copil A te intoarce in casa parintilor poate anula toti acei ani de dezvoltare personala si maturizare, cel putin temporar. Indiferent de varsta pe care o ai, intotdeauna vei fi copilul parintilor tai. Lor le vei da din nou socoteala, tot ei te vor mustra si povatui cu privire la actiunile tale.

Inevitabil te vei trezi in acelasi cerc vicios al imaturitatii, simtindu-te ca in liceu. Credeai ca in sfarsit puteti vorbi de la adult la adult? Nicio sansa. Anumite parti din personalitatea ta, despre care credeai ca s-au "evaporat" in timp vor iesi din nou la iveala, facand situatia si mai grea.

Partea buna e ca in curand vei fi din nou pe picioarele tale, adult fara ghilimele. Pana atunci insa, pregateste-te sa te simti si sa fii perceput cu in adolescenta.

Rivalitatea dintre frati reinvie Credeai ca ai trecut peste rivalitatea dintre frati, peste certurile acelor ani? Ca erau doar lucruri copilaresti? Gresit. Fratii si surorile tale sunt din nou acolo, iar toate certurile pot continua.

Numai ca, de data asta, este chiar mai rau. Mezinul familiei e acum un barbat in toata regula, inalt si cu un inceput de burtica si, posibil, mai puternic decat tine. Iar surioara ta cea draguta e acum o adolescenta putin cam acra. Te vei trezi inevitabil certandu-te si chiar daca nu te vedeai in aceasta ipostaza. Uneori, doar de dragul de a te certa.

Ai pierdut controlul telecomenzii Au apus zilele cand veneai de la scoala sau munca (primele joburi) si te tolaneai pe canapea cu telecomanda in mana, stapan peste domeniu.

Acum fiecare are tabieturile lui: tatal nu rateaza niciun buletin de stiri, mama nicio telenovela, fratele sporturile extreme, iar sora vreo emisiune cu vedete. Nu prea mai raman pauze in care sa fii stapan pe telecomanda.

Pauza cu intalnirile, macar pana te muti Probabil ca si acest al vietii tale s-a schimbat. Nu e deoc sexy ca cineva sa se intalneasca cu un "armasar" care locuieste in casa parintilor.

Iar daca te incapatanezi sa tii pe linia de plutire si acest aspect al vietii tale, sa nu te miri ca diverse persoane cu care te inrudesti prin sange vor raspunde in locul tau la telefon sau mesaje, stricandu-ti socotelile.

Nu e cazul sa disperi insa, e doar un episod din viata ta. La un moment dat, se va termina, asa ca ia-l ca atare si incearca sa te bucuri de el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#casa parintilor, #mutare cu parintii, #adlut casa parinti , #intalniri