Invata bunele maniere pentru un stil de viata sanatos

Marti, 21 Iulie 2009, ora 23:43
5236 citiri
Invata bunele maniere pentru un stil de viata sanatos

Ceea ce s-a intamplat deja cu serviciul de ceai sau cafea se va intampla, iremediabil, si cu unul dintre tacamurile de baza, cutitul. Ceasca si farfurioara aproape ca au disparut de pe mesele europenilor si sunt toate sansele ca si cutitul sa aiba acelasi destin.

Intai a disparut cescuta, fiind inlocuita cu o cana, mai generoasa si pe gustul europenilor cu apetit in crestere si din ce in ce mai putin timp si disponibilitate pentru ceremonialul servirii ceaiului.

Devenita de prisos, a disparut si farfurioara pe care se aseza ceasca. Nu mai slujeste decat bunicutelor mari amatoare de dulceturi de casa. Insa traditia pare sa nu mai treaca de la o generatie la alta, ceea ce pare sa pecetluiasca destinul bietei farfurioare.

Doar un cutit se vinde la fiecare 3 furculite

Aceeasi soarta pare sa o aiba si cutitul, conform Daily Mail. La fiecare trei furculite vandute, un singur cutit se comercializeaza. Acest tacam moare si el lent, europenii imprumutand modelul lansat de americani, care nu par sa puna prea mare pret pe maniere la masa.

Stiinta de a manca elegant, cu stil, care i-a diferentiat atata vreme pe europeni de americani, incepe sa fie data uitarii. Asta si pentru ca fast-foodul a intrat in obiceiurile alimentare ale europenilor, care dau cina in familie pe o gustare in care singurul tacam folosit (in cel mai bun caz) este furculita.

Dupa asa vremuri frumoase de parteneriat, e pacat ca furculita baga divort, iar cutitul decade din drepturi. Insa aceasta este realitatea crunta, observa expertii britanici, luminati parca de statisticile lantului de magazine Debenhams.

Familiile nu mai mananca impreuna la masa

Un alt motiv pentru care cutitele au fost uitate in sertar este faptul ca, cel putin in regat, doar o treime dintre familii mai mananca impreuna la masa, un loc in care cutitul inca mai poate fi regasit.

Potrivit expertului in eticheta Jean Broke-Smith, oamenii au uitat pentru ce este masa din bucatarie sau living, iar pentru cei mai multi copii, folosirea cutitului ramane o enigma, de a carei dezlegare se pot lipsi.

Tur al bunelor maniere

Acesta a lansat chiar o campanie pe intreg teritoriul tarii, pentru a reaminti cetatenilor regatului, candva mandri de manierele lor impecabile, cum se mananca civilizat. In acest sens, a angajat un majordom care sa tina demonstratii in locuri publice.

Mai ales ca mai multe sondaje au aratat ca este nevoie de asa ceva. 19% dintre britanici (si situatia poate fi cu siguranta extinsa si in Romania sau alte tari europene) nu pot face diferenta intre lingura pentru supa si cea pentru desert.

Un alt sondaj, realizat cu trei ani in urma pe un esantion de 2.000 de familii, a aratat ca 20% dintre ele nu au stat niciodata in jurul unei mese, indiferent daca pentru mic dejun, pranz sau cina, iar 75% mananca doar la televizor, tinandu-si farfuria in poala.

Si in scoli s-ar putea introduce ore in care elevii sa fie invatati cum sa foloseasca cutitul si furculita in mod corect.

Reguli de bun simt la masa

Elevii vor invata la curs sa tina cutitul in mana dreapta, iar furculita in stanga, aceasta din urma ramanand in aceeasi mana si in cazul in care se foloseste, simultan, si o lingura.

Odata terminata masa, tacamurile vor fi asezate la mijlocul farfuriei. Asa si chelnerul va sti ca e timpul sa le ia de pe masa. Este interzis cu desavarsire sa gesticulezi cu tacamurile in maini sau sa te scarpini folosindu-te de ele.

De rau augur este si sa lovesti tacamurile de dinti. Singura leguma ce poate fi mancata cu furculitele strabunilor mai putini civilizati este sparanghelul, daca este gatit intreg si nu maruntit sau cu sos.

Mica istorie a tacamurilor

Primii care au folosit furculitele sunt grecii. Dar si in cazul lor a fost nevoie de cateva secole pentru a renunta la degete in favoarea furculitei.

In Evul Mediu, cutitele erau folosite; nu insa si furculitele, oamenii folosindu-si in exclusivitate mainile pentru a manca.

Furculita a patruns in Marea Britanie in secolul XVII, dupa ce Thomas Coryat a vazut aceasta ustensila folosita in Italia. El a fost primul care a scris si vorbit despre ea si proprietatile sale.

Insa furculita n-a fost intampinata cu bratele deschise, oamenii fiind suspiciosi. Mai mult, fetele bisericesti inalte din regat spuneau ca nu e vointa Domnului ca furculita sa fie folosita, din moment ce "oamenii au fost inzestrati cu furculite naturale, degetele".

Cateva secole au fost necesare pentru ca furculita sa ia forma celei cunoscute in ziua de azi. De la doi dinti, furculita a ajuns la trei, in secolul XVIII, pentru ca in secolul XIX sa i se mai adauge unul, pentru o mai mare eficienta.

Cutitul de masa cu varful bont a fost introdus in 1637, cand cardinalul francez Richelieu, satul de nobilii care se scobeau in dinti cu varfurile ascutite ale acestora, a ordonat sa fie taiate si rotunjite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Codul bunelor maniere la casa de marcat. "Eu deja îmi puneam produsele pe bandă și am rămas blocat. Sunt eu cretin?"
Stresați sau împovărați de griji, oamenii se enervează cu ușurință. Cozile care se formează uneori la casele de marcat din supermarketuri pot deveni cu ușurință temă de conflict....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#maniere viata sanatoasa, #codul bunelor maniere, #stil viata sanatos , #intalniri