Lasati copiii sa se plictiseasca!

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 21:16
3868 citiri
Lasati copiii sa se plictiseasca!

Suprastimularea copiilor prin diverse jucarii sofisticate este inamicul numarul unu al dezvoltarii imaginatiei lor, de aceea parintii ar trebui sa le ofere un dar neobisnuit: plictiseala.

Cotidianul britanic The Telegraph publica un material plecand de la scrisorile cititorilor in care acestia spun cate ore sau cate zeci de minute au trecut pana cand copiii sau nepotii lor s-au declarat in mod oficial plictisiti.

Interesant este insa ca in acest caz nu vorbim despre o plictiseala cauzata de lipsa de activitate ci de o suprasaturare generata de jocurile si jucariile supersofisticate de care dispun copiii de azi, dar si de sutele de programe de televiziune care le pun la dispozitie aproape totul, la orice ora din zi si din noapte.

Parintii trebuie sa fie insa constienti de faptul ca, pe masura ce sunt tot mai intens stimulati, copiii devin mai putin rabdatori si mai incapabili sa se concentreze.

Cum sa mai aiba un copil rabdare sa duca la bun sfarsit un puzzle cand are la dispozitie un PlayStation care face totul in cateva secunde ? Si cum il mai poti face sa revina la placerea de a lectura o carte buna daca el are in permanenta la dispozitie un televizor unde actiunea incepe si se termina inainte de a-si da seama?

Copiii ajung, fara sa ne dam seama, sa se confrunte cu asa numita "obsesie pentru munca" pe care o intalnim la adultii care muncesc non-stop iar efectele sunt la fel de traumatizante.

Din acest motiv, jurnalistii britanici le propun parintilor sa incuie, din cand in cand, in debara toate jocurile supersofisticate si sa ii readuca pe cei mici la viata reala. Acundeti Wii-ul si trimiteti-i in curte sa bata mingea la propriu, pana se umplu de sudoare si isi fac o pofta de mancare de lup.

Scoateti televizorul din priza si dati-le sa citeasca o carte de aventuri care sa le dea frau liber imaginatiei si sa le improspateze vocabularul.

Si nu ezitati sa ii implicati in activitati curente, in casa sau in gradina. Luati-i in bucatarie sa va ajute la curatarea zarzavaturilor si discutati cu ei despre ce s-a mai intamplat nou la scoala.

Stimulati-i sa povesteasca, sa isi dea frau liber imaginatiei, chiar daca la inceput le va fi foarte greu si se vor plange ca astfel de activitati ii plictisesc ingrozitor.

Copiii au nevoie ca de aer de asemenea momente de plictiseala, in care sa stea degeaba cu ochii pe pereti, sa viseze, sa isi faca planuri si sa isi imagineze ca pot rasturna Pamantul daca vor.

Asa ca, daca piciul dumneavoastra se plange ca e plictisit, inchideti-l in camera lui cu o cutie plina de lego sau ... cuburi. Veti vedea ca dupa cateva ceasuri va va prezenta cea mai fantastica nava spatiala inventata vreodata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#relatii copii parinti, #jocuri copii, #stimulare imaginatie copii, #activitati copii , #intalniri