Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Merita sa fii loial?

Marti, 16 Iunie 2009, ora 17:18
6399 citiri
Merita sa fii loial?

Traim intr-o lume in care loialitatea fata de o persoana, un grup sau o institutie este considerata de catre multi un semn de slabiciune, nicidecum o calitate sau o dovada de caracter.

Mai merita in ziua de astazi sa fii loial? Daca da, cand, cum si fata de cine? Cum stabilesti granita intre a fi loial si a fi fraier?

Specialistii consultati de Wikihow va sfatuiesc in primul rand sa va precizati foarte clar ce intelegeti prin loialitate, indiferent daca vorbim despre cea fata de familie, prieteni, superior, sau chiar fata de echipa de fotbal preferata.

A fi loial inseamna sa pui interesele celuilalt deasupra intereselor tale. Este un semn de altruism, indiferent daca vorbim despre o persoana sau o cauza pe care v-ati decis sa o sustineti.

Pe de alta parte, daca vreti sa va manifestati loialitatea trebuie sa va pregatiti de sacrificii. Nu este vorba doar despre cel suprem, fata de tara, pe care l-au facut milioane de militari si civili de-a lungul istoriei. Ci si de sacrificiile mai marunte, fata de familie sau prieteni.

In plus, ganditi-va bine inainte de a va angaja loialitatea fata de cineva sau ceva. Va trebui sa depuneti un efort sustinut, in mod deliberat, sa investiti multa incredere, timp si energie. Iar intr-o buna zi s-ar putea sa constatati ca v-ati pierdut timpul degeaba. De aceea ganditi-va de doua ori inainte de a va pune la dispozitia cuiva.

Ce riscati sa pierdeti ramanand loial?

In acelasi timp insa, incercati sa identificati si posibilele beneficii pe care le-ati putea avea, dar si riscuri care ar putea sa apara, in special in cazul loialitatii fata de firma la care lucrati. Loialitatea fata de firma la care sunteti angajat v-ar putea aduce prime, promovari sau macar siguranta locului de munca, precum si respectul superiorilor.

Ce pierdeti daca sunteti loial? In unele situatii speciale chiar mai mult decat castigati. De exemplu atunci cand este vorba despre apartenenta la o banda de cartier care ajunge in cele din urma pe mana politiei. Sau despre o grupare religioasa din cauza careia sunteti ostracizat de societate. Sunt doar doua situatii in care trebuie sa va reconsiderati pozitia.

Pe de alta parte, trebuie sa va echilibrati foarte bine manifestarile astfel incat sa nu va dati peste cap restul relatiilor. Nu trebuie sa intarziati in fiecare zi la serviciu pentru a duce copiii la scoala si nici nu trebuie sa ramaneti mereu peste program, in detrimentul vietii de familie.

Retineti si aspectul ca a fi loial fata de cineva nu presupune neglijarea tuturor intereselor proprii. Mai mult, o astfel de atitudine nu poate fi mentinuta prea multa vreme daca rezultatele nu incep sa apara. Loialitatea presupune, de obicei, reciprocitate precum si nenumarate satisfactii si succese.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#loialitate, #relatii personale , #intalniri