Mic ghid pentru femeile stresate

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 16:20
2123 citiri
Mic ghid pentru femeile stresate

Intr-o vreme in care totul se deruleaza pe repede inainte, iar timpul tot nu e de ajuns pentru ca toate sarcinile sa fie duse la indeplinire, relaxarea pare a fi mai mult decat un capriciu, e un moft pe care si-l permit din ce in ce mai putini.

Dar, din pacate, stresul tot isi va spune cuvantul intr-o zi; decat sa te doboare total, mai bine recunoaste ca si-a facut loc in viata ta si baga-l in seama din cand in cand, te sfatuieste self.com.

"Stresul cronic poate avea un efect profund asupra organismului, facandu-te mai vulnerabil la boli", explica dr. Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda din California.

Corpul nostru vede stresul ca pe o amenintare, explica Berk, determinandu-l sa produca adrenalina si cortizol, hormoni care cresc ritmul inimii, presiunea in vasele sangvine si nivelul glucozei.

In astfel de momente, este indicat sa ne luam o mica pauza de relaxare. Orice activitate care ne face placere declanseaza in creier centrii placerii, inhiband productia de cortizol si ajutand la eliberarea serotoninei.

Nu trebuie sa iti dai demisia si sa te muti pe o insula pustie pentru a avea o viata mai calma. Sunt de ajuns cateva minute de relaxare, din vreme in vreme, pentru o functionare optima. Si cateva alimente pe care sa le ai la indemana pentru a preintampina aceste "atacuri de stres".

Alimente pentru a vedea lumea in roz

Pentru a preintampina situatiile stresante, fa-ti provizii de alimente care au capacitatea de a le invinge. Pentru a vedea lumea in culori mai vii, incearca un iaurt usor, migdale, fistic, somon, scoici, crevete si nuci.

Vitamina B stimuleaza productia de serotonina, ajutandu-te sa te relaxezi, explica dr. Paul Lachance, de la Rutgers University, in New Brunswick, New Jersey. Alege nucile pentru B6, pestele si iaurtul pentru B12 si, pentru placerea ta garantata, o cafea cu inghetata sau o salata de crevete cu usturoi.

Pentru o imunitate in crestere

Pentru a-ti creste imunitatea, care ar putea avea de suferit de pe urma stresului, alege alimentele bogate in vitamina C, care au capacitatea de a reduce radicalii liberi. Sunt indicate coacazele negre, broccoli, ardeii grasi, kiwi, fragi, capsuni sau cartofi.

Pentru a-ti controla furia

Daca numeri clipele pana la o izbucnire nervoasa, simtind ca nu mai poti suporta mult tensiunea acumulata, e vremea sa pleci in cautare de alimente bogate in potasiu, care sa te ajute sa-ti reglezi presiunea sangelui, este de parere Brie Turner-McGrivev, un dietetician american. Tine la indemana avocado, banane, fasole colorata, porumb, cartofi si fasole alba.

Pentru un somn de calitate

Magneziul actioneaza ca un calmant natural, el relaxand muschii, presiunea arteriala si tractul gastrointestinal. In plus, are capacitatea de a creste serotonina, potrivit lui Bonnie Taub-Dix, purtator de cuvant al Asociatiei Dietetice Americane. Boabele de naut, lintea, ovazul, semintele de dovleac si spanacul iti garanteaza un somn linistitor si odihnitor.

Stresul, in cifre:

- 85% dintre femei spun ca grijile le trezesc noaptea din somn

- 73% isi fac griji in mod constant ca nu vor avea timp sa-si duca sarcinile la capat

- 71% recunosc ca sunt iritabile din cauza stresului

- 63% isi fac griji in permanenta in legatura cu jobul lor

- 60% dintre femei resimt fizic urmarile stresului; in afara de dureri musculare si junghiuri, jumatate dintre ele sufera de dureri de cap, de stomac sau pierderi temporare de memorie

- 52% recunosc ca nivelul de stres a crescut in mod considerabil in ultimele 6 luni

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#stres alimente, #relaxare, #stres imunitate , #intalniri
Comentarii
Poza ANGELICA TABACARU
ANGELICA TABACARU
rank 5
ce bine ar fi daca am putea respecta aceste reguli!!!