Mituri despre animalele de companie

Luni, 20 Aprilie 2009, ora 17:57
4123 citiri
Mituri despre animalele de companie

Crezi ca-ti cresti bine prietenul blanos? Esti sigur ca nu te lasi condus de mituri si povete care nu au niciun argument stiintific?

MSNBC a adunat sapte "adevaruri" unanim acceptate printre crescatorii de animale "dupa ureche" si a cerut sfatul mai multor veterinari.

S-a dovedit ca majoritatea acestor "adevaruri" nu erau decat niste mituri fara substanta.

1. Niciodata nu-i da animalului tau mancarea pe care o mananci tu

Daca este vorba despre pizza, ceapa sau bucate condimentate, este adevarat. Dar exista si pepenele galben, legumele fierte in aburi sau carnea cu putina grasime, care sunt de-a dreptul irezistibile pentru multe animale de companie. Si nici nu le fac rau.

In plus, morcovii, merele si popcornul sunt excelente pentru catei. De fapt, atat timp cat folosesti doar ingrediente de calitate, ai o reteta buna si ai grija ca patrupedul tau sa-si ia tot ce are nevoie din mancarea pe care i-o servesti, nu e nicio problema sa imparti cu el mancarea ta.

Problema apare doar atunci cand animalul este supraalimentat, iar dieta este incompleta sau deloc variata.

Totusi, n-ar trebui niciodata sa-ti imbii animalul de suflet cu ciocolata, ceapa, struguri, stafide, alcool, tigari, ciuperci salbatice, peste crud, frunzele plantei care-ti da cartoful sau rosia, coca de paine sau cozonac (ca tot e sezonul).

2. Pisica ta iti uraste bebelusul

Umbla vorba ca pisicile sunt extrem de geloase si vor face orice le sta in putinta sa faca rau bebelusului tau. Parca ii si citesti felinei tale in privire planurile diabolice.

Intr-adevar, au existat cazuri in care bebelusii si-au pierdut viata subit, iar langa corpul lor a fost gasita o pisica. Era evident ca aceasta avea sa fie invinovatita. Pe nedrept, insa. In majoritatea covarsitoare a cazurilor, bebelusii murisera din cu totul alte cauze.

Singura vina a pisicii este a ceea ca adora sa stea la caldura, in locuri stramte, cum ar fi patutul unui bebelus.

In realitate, milioane de bebelusi traiesc in deplina armonie cu felinele de casa si se dezvolta sanatosi, fara a avea de suferit de pe urma pisicilor.

Parintii trebuie sa fie, insa, atenti sa nu lase niciodata copilul nesupravegheat. Pisica va vrea sa stea alaturi de el, poate prea aproape, pentru a se incalzi, ea nefiind in stare sa judece daca pozitia sa pune in vreun pericol bebelusul.

Astfel, inainte cu aproximativ o luna ca bebelusul sa fie adus acasa de la maternitate, pisicii trebuie sa-i fie restrictionat accesul in camera unde va sta copilul, spun specialistii.

Majoritatea pisicilor vor sta departe de bebelusi tocmai pentru ca acestia sunt galagiosi si toata agitatia din jurul lor sperie si deranjeaza micile feline.

Interactiunea dintre bebelus si animal trebuie sa se faca treptat, natural, sub stricta supraveghere.

Niciodata un bebelus nu trebuie lasat nesupravegheat in prezenta cainilor sau pisicilor. Cat despre cei din urma, asigurati-va ca primesc toata dragostea si atentia, in afara camerei bebelusului, pentru a nu se simti abandonati.

3. Cainii si pisicile mananca iarba atunci cand nu se simt bine

Deloc adevarat. In realitate, sunt niste mari cunoscatori in ceea ce priveste iarba. Iar daca e proaspata, abia ivita, iar roua sau picaturile de ploaie inca nu s-au desprins de fire, e cu atat mai apetisanta.

"Cainii si pisicile adora gustul si textura ierbii", explica specialistul in patrupede Marty Becker, care a scris mai multe carti pe aceasta tema.

Mitul a aparut, probabil, din cauza ca, uneori, cainii consuma o mare cantitate de iarba, care ii ajuta la digestie.

4. Respiratia urat mirositoare e normala

Daca te-ai obisnuit tu cu ea, asta nu inseamna ca asa si trebuie sa fie. In realitate, un animal sanatos va avea o respiratie proaspata. Ca si in cazul oamenilor, o respiratie urat mirositoare poate trada prezenta unor probleme de sanatate sau o alimentatie deficitara.

Daca patrupedul tau e sanatos, poate ar trebui sa iei in considerare periuta si pasta de dinti si in cazul sau. Asigura-te ca pasta de dinti este special conceputa pentru a fi folosita de animale si ajuta-ti patrupedul, zilnic, sa scape de halena.

Daca nu poti zilnic, si saptamanal e mai bine decat nimic, te sfatuiesc specialistii. O sanatate orala buna ajuta animalul sa traiasca cu 15% mai mult, ceea ce, in cazul cainilor si pisicilor, inseamna nu mai putin de doi ani.

5. Daca da din coada, e prietenos

Nu conta pe asta. Un caine misca din coada in zeci de feluri si fiecare miscare inseamna altceva.

Este esential ca patrupedul sa fie privit in ansamblu. Intreaga sa postura iti da de inteles in ce ape se scalda.

Exista, insa, si cateva situatii pe care te poti baza. Daca este relaxat sau se simte confortabil, va da din coada usor, cu coada aproape paralela cu pamantul sau chiar usor lasata in jos.

Cainii siguri pe ei, increzatori, tind sa-si tina cozile in sus, perpendiculare pe sol.

Cateii care isi tin cozile in jos sunt, de obicei, precauti, prietenosi si chiar respectuosi cu cei pe care ii intalnesc.

Daca si coada e jos si capul asemenea, privirea fixa, cu ochii larg deschisi, botul inchis, urechile date pe spate e semnalul ca trebuie sa te retragi.

Coada "intre picioare" simbolizeaza anxietatea, supunerea sau precautia.

6. Daca a gresit, plimba-i mizeria pe la nas

Multi proprietari de caini sau pisici, din dorinta de a-si invata patrupedul ca nu are voie sa se usureze oricand si oriunde simte nevoia, obisnuiesc sa ii plimbe acestuia mizeria pe la nas.

Specialistii sunt de parere ca aceasta abordare este complet gresita. Cainele nu va intelege altceva decat ca trebuie sa se teama de tine. In loc sa invete ca doar afara poate "merge la toaleta", va evita sa-si faca treaba in prezenta ta, preferand, de multe ori, sa caute unghere ascunse in casa.

O abordare mult mai sanatoasa si care da rezultate este recompensa, atunci cand animalul procedeaza intocmai cum l-ai educat. Pentru asta, scoate-l din casa doar in lesa si recompenseaza-l cand e cazul cu "ceva bun", o jucarie sau chiar o repriza de joaca.

7. Pisicile aterizeaza intotdeauna in picioare

Aproape exact. Aceasta teorie este, in general, valabila. Dar la fiecare cateva dati in care te uimeste cu acuratetea sariturii si aterizarii, exista cate o situatie in care si priceputa felina rateaza, cazand, uneori, chiar in cap.

Asa ca nu miza pe faptul ca, ori de cate ori te joci cu ea, va fi in deplina siguranta. N-ai vrea ca blanoasa ta sa aiba un accident.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#mituri animale companie, #catel respiratie, #pisici geloase bebelusi, #manare catei, #mituri caini pisici , #intalniri