Mituri false despre fericire

Marti, 18 August 2009, ora 23:54
3076 citiri
Mituri false despre fericire

Exista multe mituri despre fericire, din pacate insa multe dintre ele sunt false, cel putin partial.

Fericirea nu presupune nici pe departe o doza dubla de egoism si nici nu ne face plictisitori sau neplacuti celor din jur.

Iata cateva opinii exprimate de Gretchen Rubin pe site-ul happiness-project.com, idei cu care puteti sau nu fi de acord.

Oamenii fericiti sunt enervanti si plictisitori

Gresit. In realitate, studiile arata ca oamenii fericiti sunt priviti de cei din jur cu mai multa amabilitate decat carcotasii. Ei par mai prietenosi, mai inteligenti, mai generosi si mai increzatori in propriile puteri decat cei din urma.

De asemenea, persoanele fericite sunt mai dornice de conversatii placute, interesante, ceea ce, de multe ori, le face mai atractive pentru sexul opus.

Orice om are un nivel de fericire prestabilit, la care se adapteaza

Se spune ca oamenii au un nivel de fericire la care pot ajunge, stabilit genetic, si ca orice ar face pe parcursul vietii se adapteaza la el. Gresit.

Cercetatorii spun ca este adevarat ca aproape jumatate din potentialul nostru de a fi fericiti este dat de mostenirea genetica. Dar oamenii au o capacitate enorma de adaptare, atat la bine cat si la rau. Aceasta adaptare are insa, si ea, limitele ei.

Pierderea slujbei, divortul sau moartea partenerului de viata, pot face ca o persoana altminteri echilibrata si multumita de viata ei sa nu isi mai revina niciodata.

Vei fi mai fericit daca vei cauta perfectiunea

Poate da, poate nu. De exemplu, in cazul in care vrem sa cumparam o bicicleta, cei mai multi dintre noi cautam un anumit tip care sa se incadreze intr-o suma de bani, si gata. Perfectionistii, in schimb, incep sa faca cercetari: de unde, de care, care este pretul optim, cat este de performanta...

Ei bine, studiile arata ca cei care se multumesc cu putin sunt indeobste mai fericiti decat cei care cauta mereu perfectiunea. De ce? Pentru ca de cele mai multe ori nu o pot atinge, iar dezamagirea inregistrata este foarte mare.

Iata si un secret: Cele mai multe decizii nu au nevoie de prea multa pregatire. In unele situatii, cu cat te gandesti mai mult cu atat te indepartezi de cea mai buna solutie.

O mica tratatie iti alunga supararea

Depinde ce intelegi prin "tratatie", dar de cele mai multe ori afirmatia nu este adevarata. Sigur ca o plimbare in parc, atunci cand esti suparat, te poate linisti si, de ce nu, inviora un pic.

Dar ce te faci in cazul in care alegi sa te umfli cu dulciuri sau sa arunci lucrurile vraiste prin camera? Nefericirea resimtita cu prima ocazie, cand te vei aseza pe cantar sau vei deschide usa pentru musafiri, te va dobori.

Sigur, multi gandesc ca un pahar de vin, cateva portii de inghetata sau o tigara in plus si o pereche noua de pantaloni de firma ajuta la combaterea nefericirii. Oare? Sau e si mai rau pe termen lung?

Actele de binefacere ne fac mai fericiti

Adevarat doar pe jumatate. De ce? Pentru ca deseori actele noastre de caritate, gesturile de bunavointa sau compasiune, sunt gresit percepute si interpretate de cei carora ne adresam. Ii dai o floare unei colege de birou si risti sa te trezesti ca esti acuzat de hartuire sexuala.

Sau ii oferi unei prietene o bluza noua, care nu iti mai place, si te trezesti ca se supara pe tine, pentru ca ia gestul ca pe un afront personal, crezand ca nu iti place cum se imbraca sau, si mai rau, ca e prea saraca sa isi cumpere singura lucruri noi.

In niciuna dintre situatiile de mai sus nu vei fi mai fericit, asta e clar.

Dai dovada de egoism daca vrei sa fii cat mai fericit

Este unul dintre cele mai raspandite mituri, dar si unul dintre cele mai false. "Lumea e plina de suferinta, iar tu esti asa de vesel! Egoistule!", este una dintre cele mai des intalnite replici prin care cei din jurul nostru incearca sa ne taie cheful de viata.

Gresit. Studiile arata ca, dimpotriva, cu cat suntem mai fericiti cu atat raspandim mai tare acest sentiment in jurul nostru.

Persoanele vesnic nemultumite sunt mult mai izolate, adopta atitudini defensive, iar emotiile lor negative sunt contagioase pentru cei cu care vin in contact.

Ei ar trebui sa inteleaga ca nu trebuie sa se simta prost daca servesc o masa imbelsugata chiar daca in India se moare de foame, si asta pentru ca nefericirea cuiva nu conduce automat la fericirea altora. Dimpotriva.

Cercul este altul: cea mai buna cale de a fi fericit este sa ii faci pe ceilalti fericiti. Si reciproc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#mituri fericire, #acte caritate fericire , #intalniri