Mituri legate de raceala

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 23:44
6051 citiri
Mituri legate de raceala

Cand vine vorba de raceala, toata lumea pare sa stie totul. Cum apare, din ce cauza, ce sa mananci, ce sa nu, cand sa iei pastile, de ce sa nu iei... Chiar daca ideile difera de la o persoana la alta, exista cateva care persista si parca ai auzi aceeasi placa ori de cate ori scoti batista.

Cele mai incapatanate par sa fie mamele si bunicile, cateodata chiar si binevoitoarele vecine, care se reped sa-ti spuna ca ai racit pentru ca ai iesit dezbracata, doar cu petecul acela de material pe tine, sau ca neaparat trebuie sa mananci, eventual supa fierbinte, pentru a te inzdraveni.

Cat despre obiceiul acela stupid al tau, de a iesi cu parul ud afara, "Ti-am spus ca ai sa racesti!", se ratoiesc ele la tine, indesandu-ti usturoi prin buzunare, ca sa stea germenii departe.

Cate dintre aceste povete au ceva temei? Health le-a adunat pe cele mai raspandite, negandu-le cu argumente, pentru ca tu sa stii ce sa le raspunzi pe viitor, cand vor face din nou pe atotstiutoarele.

Supa de pui

Si la noi, dar mai ales peste ocean, acest "leac" pentru raceala e foarte popular. In toate filmele, iubita este tratata cu supa de pui, indiferent daca vrea sau nu.

Dar poate sau nu supa de pui sa lupte cu raceala? Ar putea, raspund specialistii, citand cateva studii in acest sens, care sugereaza ca bolul cu lichid fierbinte ar putea sa se ia la tranta cu inflamatiile.

Mananca pentru ca raceala sa plece!

Adesea, raceala iti ia apetitul; mancatul cu forta nu ajuta. Sau poate ca da? E drept ca, in primul rand, trebuie sa ai grija sa fii hidratat. Dar la fel de important este sa-ti obtii necesarul caloric zilnic.

Un studiu din 2008, publicat in Jurnalul de Nutritie, a aratat ca soarecii expusi virusului racelii, care au fost hraniti cu alimente sarace in calorii, s-au insanatosit mai greu si au suferit mai mult pe parcursul bolii.

Asa ca recomandarea specialistilor este sa lasi dieta pentru vremuri in care raceala sau gripa nu-ti dau tarcoale.

Vei raci daca nu te imbraci corespunzator!

Si asta, de obicei, inseamna caciula, fular, manusi, palton si cate si mai cate. In realitate, raceala si gripa sunt cauzate de virusi. Desi circula in timpul sezonului rece, de care ne apropiem cu pasi repezi, virusii sunt mai usor de prins inauntru si nu afara.

De fapt, a iesi afara si a face putina miscare - si nu neaparat in sezonul gripei - previne aparitia griupei si a racelii.

Parul ud te poate imbolnavi

Probabil ca iti va fi frig daca vei iesi cu parul ud afara intr-o zi friguroasa. Dar de aici pana la raceala drumul e lung, iar parul ud nu prea are de-a face cu aceasta sau cu gripa.

Si asta pentru ca ambele sunt cauzate de virusi. Daca nu ti-e atat de frig incat sa faci hipotermie, ceea ce ar putea favoriza o infectie, parul sau hainele umede nu-ti vor creste vulnerabilitatea.

Poarta usturoi pentru a tine germenii departe

Ai sa razi cata lume crede in acest basm. In timp ce usturoiul ar putea tine la distanta persoanele deja racite, si pe altele sanatoase in aceeasi masura, nu va avea alt efect. Pentru a te bucura de proprietatile sale, ar trebui sa-l mananci.

Si asta pentru ca usturoiul e bogat in antioxidanti, care mareasc imunitatea organismului si lupta cu inflamatiile. Expertii recomanda sa adaugi unul sau doi catei de usturoi dietei tale zilnice.

Portia de usturoi e indeajuns de mica pentru a nu cauza gaze sau a-i tine la distanta pe eventualii tai interlocutori. Daca, totusi, te ingrijoareaza mirosul, poti apela la capsule cu extract de usturoi. Sunt la fel de benefice, dar nu vei avea parte de efectele secundare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#mituri raceala gripa, #alimente raceala gripa, #supa pui gripa raceala, #usturoi raceala gripa, #parul ud raceala , #intalniri