Moda si recesiunea

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 08:14
3443 citiri
Moda si recesiunea
Foto: Ligia Petre, stilist

Mijlocul crizei economice mondiale. Companii inchise, lucratori concediati, salarii reduse la sange. Lumea are prea multe griji pe umeri ca sa-i mai pese si de moda.

Insa trebuie sa avem un aspect in minte: singurul mod prin care putem iesi din criza este sa facem bani. Si nu putem face bani aratand ca un cersetor. Nimeni nu va face afaceri cu un cersetor, nimeni nu-l va angaja, ii sfatuieste stilistul Ligia Petre pe cititorii Ziare.com.

Vrem nu vrem, ne place sau nu, aspectul vorbeste uneori chiar mai mult decat cuvintele. Bun, atunci care e solutia? Nu vrem sa aratam ca din adaposturi, dar nici nu avem nevoie de genti Hermes de 10.000 de euro bucata. Moda este doar o reflexie a societatii din momentul respectiv, ea se subordoneaza de fapt poporului desi uneori pare ca este un dictator cumplit. Si ca orice ramura a societatii, este si ea afectata de criza economica.

Designerii au redus vizibil calitatea materialelor cu care lucreaza, inclusiv mega-creatorii ca Vera Wang (imperiul rochilor de mireasa), tot din idea de a se alinia la noile nevoi ale societatii.

Trebuie cautate noi modalitati de productie, noi materiale, si mai ales trebuie renuntat la partea 'handmade' (care costa cel mai mult la un articol de imbracaminte) astfel incat omului, consumator de moda din necesitate, sa nu i se stirbeasca increderea in sine data de un costum impecabil sau de o pereche de pantofi de calitate.

O alta varianta pe timp de criza ar fi intoarcerea la moda trecutului (cand spun trecut nu ma refer la acum 2-3 ani, ci la acum 20, 30 de ani!).

De pilda, anii 20 si anii 70 au fost perioade extrem de benefice pentru omenire, post-crize, in care s-au dezvoltat enorm industria, comertul, artele...

Si asta s-a reflectat si in portul oamenilor: barbatii erau extrem de eleganti, mereu cu costum, palarie si cravata, femeile erau extrem de seducatoare si feminine cu rochii lejere si colorate. In anii 20 a aparut jazz-ul, iar in 70 rockul s-a reinventat si Woodstock a devenit legenda.

Pana la urma, intoarcerea la perioadele infloritoare va fi mereu o alternativa pentru perioadele grele, nu? Cu costul evolutiei insa, veti zice dvs. Eu cred ca nu tot ce este nou este neaparat si mai bun.

Noutatea poate fi inselatoare si periculoasa din simplul motiv ca nu am mai interactionat cu ea si nu stim cum sa o manevram. In privinta clasicismului insa, stim exact la ce sa ne asteptam si daca acei oameni au trait fericiti, noi de ce nu am putea?

Tocmai noutatea, lacomia, fetisismurile, prostia, fitele ne-au adus in pragul crizei. Societatea, inclusiv moda, impinge mereu in fata stereotipuri de genul 'must have'-urilor - daca ai nu ai telefon cu camera foto sau masina straina nu ai succes! Oamenii, romanii cu precadere, au calcat in picioare calitatea si clasicul in favoarea noilor gaselnite 'de ultima generatie' care promit sa ne aduca si luna de pe cer daca le cumparam.

O sa inchei cu cateva citate geniale apartinand domnisoarei Coco Chanel:

"In vremuri grele, imbracati-va elegant!"

"Luxul trebuie sa fie comfortabil, altfel nu mai e lux"

"Exista oameni cu bani si oameni bogati"

"Unii oameni cred ca luxul este opusul saraciei. Nu este. Este opusul vulgaritatii"

Ligia Petre

Mademoiselle Vintage

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#moda recesiune, #imbraca frumos criza, #face bani , #intalniri
Comentarii
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
MODA :"Moda este doar o reflexie a societatii din momentul respectiv,(...) uneori pare ca este un dictator cumplit":ŞARPELE e GELOS