Nu impinge copilul de la spate daca vrei sa aiba succes!

Marti, 23 Februarie 2010, ora 12:12
4101 citiri
Nu impinge copilul de la spate daca vrei sa aiba succes!
Foto: iparenting.com

Daca va doriti ca fiul sau fiica dumneavoastra sa isi descopere si sa isi dezvolte la maximum pasiunea pentru un anumit domeniu, atunci acordati-i cat mai multa libertate. Nu il presati si nu il fortati sa "raspunda la comenzi", oricata experienta ati avea.

Lasati-i pe copii sa isi exprime propria lor dorinta de a face performanta in muzica, in sport sau in alte domenii similare, sustin specialistii citati de Live Science.

Studii recente arata ca, lasandu-i pe copii sa exploreze singuri activitatile pentru care au o anumita chemare, parintii nu numai ca incurajeaza aparitia unor noi initiative precum si munca mai cu sarg, dar previn aparitia unor eventuale obsesii.

De exemplu, nu putine sunt cazurile in care fetite, impinse de la spate de mamicile lor mai putin norocoase in viata, sufera cumplit si devin depresive in momentul in care pierd concursuri de Miss, atat de raspandite in special in SUA.

"Pasiunea este o imbinare speciala intre o activitate si o persoana. Nu poti forta nasterea ei, aceasta trebuie sa se produca pur si simplu", explica Genevieve Mageau, profesor de psihologie la Universitatea din Montreal.

Studiul citat are la baza principiul autonomiei, acea aptitudine speciala care ne face sa actionam potrivit propriilor noastre nevoi, dorinte si valori, nu ale celorlalti.

Parintii care isi imping copiii spre anumite hobby-uri gresesc enorm pentru ca le stirbesc autonomia. Asa se ajunge ca in momentul in care un copil ridica vioara pentru a incepe sa cante, el nu o mai face cu placere, nu isi doreste sa obtina cea mai buna performanta, ci doar din obligatie sau pentru a nu-si dezamagi parintii.

Conexiunea dintre pasiune si autonomia unei persoane a fost studiata de colectivul de specialisti condus de Genevieve Mageau pe un grup format din cateva sute de atleti si muzicieni cu varste cuprinse intre 6 si 38 de ani, aflati pe diverse niveluri de performanta.

Unul dintre studii a urmarit sa stabileasca placerea si pasiunea cu care acestia isi desfasurau activitatea. Subiectii au fost rugati sa precizeze daca sunt de acord cu afirmatii de genul "mi-e greu sa ma abtin sa desfasor aceasta activitate" sau "am un cuvant important de spus pe aceasta tema".

Alte studii au fost facute pe aproape 200 de elevi ai unei scoli de muzica. Dupa cinci luni din momentul in care au luat pentru prima oara un instrument muzical in mana, s-a constatat ca elevii pasionati de ceea ce fac au inregistrat performante cu mult mai bune decat copiii impinsi de la spate de parinti.

In schimb, in randul acestora din urma riscul de a dezvolta obsesii pentru activitea depusa a fost mult mai mare.

"Nu numai ca acesti copii nu se bucura si nu au satisfactii de pe urma muncii depuse, dar ajung sa se identifice prea tare cu ceea ce fac, suferind cumplit si pentru cea mai mica greseala sau esec", mai explica Mageau.

Diferenta intre o pasiune "sanatoasa" si una "nesanatoasa" tine de echilibrul pe care copilul reuseste sa il asigure intre timpul acordat pasiunii sale si cel acordat celorlalte activitati.

"Nimeni nu spune ca parintii trebuie sa isi lase copiii sa faca ce vor. Mesajul pe care vrem sa il transmitem este: 'incurajati interesul copilului, nu i-l impuneti pe al dumneavoastra'", mai spune psihologul citat.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#relatie parinti copii, #pasiune copii activitati, #copii activitati extrascolare , #intalniri
Comentarii
Poza romanianwars
romanianwars
rank 1
Nu impinge copilul de la spate