Obiceiuri care nu te lasa sa avansezi in cariera

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 13:29
7325 citiri
Obiceiuri care nu te lasa sa avansezi in cariera

Poate ca nu-ti dai seama, dar anumite ticuri pe care le ai sau gafe pe care le faci in mod repetat enerveaza pe cei din jur. Poate chiar comportamentul tau spune despre tine mai multe decat ai vrea.

Toate acestea iti pot domoli sau chiar infrana urcarea in ierarhia institutiei in care lucrezi.

Daca iti pasa de jobul tau si ai vise de marire referitor la acesta, poate n-ar fi rau sa tii cont de cateva reguli de bun simt. CNN a intocmit un mic ghid al greselilor ce iti pot infrana avansarea in cariera.

Nu lasa totul pe ultimul moment

Chiar daca tu stii ca functionezi cel mai bine in situatii de stres si lasi, ca de obicei, totul pe ultima suta de metri, trebuie sa fii constient ca oricand poate aparea o situatie neprevazuta, care sa te impiedice sa te achiti de sarcina. In ochii celorlalti nu vei aparea decat ca un tip care nu a reusit sa se achite de responsabilitati.

Lumea nu va sti ca, in mod normal nu trebuia sa ai nicio problema si ca impedimentul "nu tinea de tine". Se va intreba doar de ce nu te-ai organizat mai bine.

Ai grija cu mailul!

Posta electronica este o a doua natura pentru multi in ziua de azi. Dar asa simpla si comoda cum e, nu e si lipsita de riscuri. O verificare de rutina te poate scuti de neajunsurile unei situatii in care trimiti, din greseala, un mesaj intregii tale liste. Iar daca ceea ce transmiti mai e si confidential, nu te mira de ce incepi sa fii ocolit de toata lumea.

A avea relatii apropiate cu seful nu e totuna cu a fi nepoliticos

In multe companii se poarta ca seful sa iasa la bere cu angajatii. Relatiile se strang, comunicarea e mai buna, iar rezultatele se vad. Daca te afli, ca si angajat, intr-o astfel de situatie, n-ar trebui sa te imbeti cu apa rece.

Seful ramane tot sef, iar tu, in continuare angajat, oricate beri ati bea impreuna. Asadar, nu e cazul sa-l tratezi de la egal la egal, pentru simplul fapt ca el e cu cateva trepte mai sus in organigrama.

Tine cont de aparenta lipsa de reguli

Daca sefii tai nu sunt cu ochii pe ceas si par sa nu observe (in sensul ca nu comenteaza ora ta de venire si cea de plecare), nu inseamna ca poti profita si veni la tarziu pentru a pleca devreme.

Chiar daca programul e oarecum flexibil si nu orele de venire si plecare sunt cele care desemneaza randamentul muncii tale, un program cu mult mai scurt decat cel al colegilor, precum si pauzele lungi si dese, nu vor fi privite cu ochi buni si nici nu te vor ajuta sa avansezi in cariera.

De asemenea, chiar daca institutia in care lucrezi nu are un cod vestimentar precis, asta nu inseamna ca te poti imbraca oricum, intinzand coarda pentru a vedea cat ti se permite. La un moment dat, coarda se poate rupe.

Refuzul de a socializa

Intelepciunea maselor spune sa nu amesteci niciodata viata personala cu cea profesionala. Totusi, a refuza in mod repetat sa iei parte la activitatile sociale - cum ar fi tombolele de la serviciu sau reuniunile de la munca - nu te va ajuta in cariera.

Nu trebuie sa fii animatorul petrecerii; e de ajuns sa fii prezent si sa intri in contact cu cei aflati in aceeasi incapere. E de dorit sa ajungeti la o camaraderie frumoasa decat sa treceti pe sala, unul pe langa altul, parand a nu va vedea.

Intotdeauna sa intarzii

Daca ai responsabilitati, si probabil ai, altfel n-ai fi platit, cum ar fi proiecte de predat la termen, intalniri la care sa participi etc., intarzierea repetata va fi privita ca un handicap. Daca tu nu-ti poti manageria propriul program, cum vei fi in stare sa te achiti de sarcinile care ti se dau pe mana?

Sa nu te miri, deci, de ce vei fi intotdeauna ocolit atunci cand exista un proiect important, care ar putea fi urmat de o avansare.

Sa fii rigid

Unul dintre aspectele mai putin placute ale vietii profesionale este ca trebuie sa te achiti de responsabilitatile de munca, vrei nu vrei. Chiar nu poti sta in birou si citi sau face Sudoku.

Iar daca seful vine cu un alt proiect, care, in mod normal, nu face parte din sfera ta profesionala, chiar nu e de dorit sa spui: "Nu sunt platit pentru asta!". In niciun caz nu e in avantajul tau.

Nu fii intotdeauna Gica Contra!

E bine ca intr-un grup sa fie cineva care sa aiba si alta opinie decat majoritatea. Dar e enervant ca aceasta persoana sa fie intotdeauna aceeasi. Va fi privita intr-un mod care nu-I va placea daca intotdeauna va incerca sa demonstreze ca toate ideile, mai putin ale lui, sunt proaste.

Multe grupuri sunt lipsite de vocea opozitiei, pentru ca mai toti angajatii doresc sa fie priviti cu ochi buni, ei fiind oamenii lui "da". Totusi, de la a gandi critic, dar in interesul companiei, pana la a fi cel mai zgomotos din incapare e un drum lung, care nu trebuie facut.

Nu-ti varsa frustrarile in public

Cu lumea virtuala aparent de partea ta si atatea retele de socializare pare simplu sa-ti versi frustrarile legate de jobul care nu-ti (mai) place, seful care te calca pe nervi etc. Gandeste-te, insa, ca Internetul este un domeniu public si nu se stie prin ce minune seful tau afla ce ganduri ai drepre el.

Una e sa spui unui coleg de munca, care, eventual, gandeste ca tine, ca nu-ti mai suporti seful si alta e sa declari public asa ceva.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#obiceiuri neplacute serviciu, #obiceiuri neplacute munca, #piedici avansare cariera , #intalniri