Poti sa traiesti alaturi de un dependent de munca? Da!

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 12:14
1547 citiri
Poti sa traiesti alaturi de un dependent de munca? Da!
Foto: Arhiva

Daca, privind in albumul de familie, constati cu regret ca partenerul tau de viata lipseste in mod constant din paginile lui si daca esti constient ca aceasta absenta este cauzata de prezenta lui excesiva in alta parte, mai precis la serviciu, atunci este timpul sa iei masuri pana nu este prea tarziu.

Absenta unuia dintre soti din viata de familie cauzata de excesul de zel in domeniul profesional isi pune apasat amprenta asupra relatiilor de familie, relateaza Forbes.

"Banii adusi in casa sunt buni, absenta sotului si a tatalui din vietile noastre nu!", recunoaste Marlene Eskind Moses, sotie, mama, dar si presedinte al Academiei americane de Avocati de Familie, care recunoaste ca o astfel de situatie se intalneste si in cazul femeilor casatorite, din ce in ce mai absente din viata de familie.

"Cuplurile ar trebui sa ramana unite, sa petreaca suficient de mult timp impreuna pentru a mentine o relatie sanatoasa si de durata", mai spune aceasta.

Ce poate face o persoana casatorita cu un dependent de munca? Multe, raspunde psihologul Elizabeth Lombardo. De exemplu, sa puna piciorul in prag in momentul in care se apropie un eveniment important de familie.

"Eu ii spun sotului meu foarte clar: 'Poti sa stai cat vrei la serviciu, dar sambata avem invitati la pranz, asa ca va trebui sa fii de fata, fara discutie'", dezvaluie zambind modul in care procedeaza Lombardo in propria familie.

Ce alte sfaturi ne mai da psihologul?

Nu va "adaptati"!

Nu va adaptati programul la cel al partenerului de viata. Nu schimbati ora la care luati cina pentru a-l astepta sa ajunga acasa, nu tineti copiii pana noaptea tarziu pentru a-l saruta de noapte buna. Daca procedati astfel, nu veti face decat sa il incurajati sa absenteze de acasa. De aceea, cel mai bine este sa fixati un program in viata de familie si sa il respectati cu strictete, invitand sotul (sau sotia, dupa caz) sa se adapteze.

Pastrati obiceiurile comune

Tineti cu dintii de obiceiurile comune, fie ca este vorba despre plimbarile de seara, iesirile duminica la film sau vizitele la bunici. Daca vreti sa mentineti o relatie solida cu partenerul de viata, nu renuntati sub nicio forma la acestea.

Fiti intelegator

Incercati sa intelegeti exact care sunt motivele pentru care cel sau cea cu care sunteti casatorit este atat de preocupat de cariera sa profesionala. Urmareste un post anume, o marire de salariu, avansarea pe scara sociala? Sau este nemultumit de viata de familie si isi gaseste un refugiu la job?

In functie de cauza veti gasi si solutiile cele mai potrivite de rezolvare a problemei.

Stabiliti prioritatile

Nu va bosumflati la orice intarziere sau lipsa a sotului sau sotiei din mijlocul activitatilor familiale, ci decideti de comun acord care sunt cele mai importante si fiti foarte ferm in respectarea lor.

Faceti cunostinta cu colegii de serviciu

Inainte de a-l acuza ca este dependent de munca, faceti-i o vizita la serviciu. Mai mult, imprieteniti-va cu colegii cu care face echipa, eventual stabiliti relatii de familie cu ei. Este un mod inteligent de a realiza o punte de legatura intre viata de acasa si cea de la slujba.

Nu il cicaliti

Daca il bateti la cap, fiti sigur ca veti obtine efectul contrar. Psihologul va sugereaza sa fiti calm, dar ferm, si sa va sustineti apasat pozitia si cu argumente. Nu veniti cu acuzatii, ele nu fac decat sa raceasca relatia dintre soti. In loc de "Esti egoist!" sau "Nu iti pasa de noi!" spuneti-i "O sa ne lipsesti!" sau "Vrem sa te bucuri alaturi de noi de acest moment unic".

Scoateti totul din priza

E un fel de a spune, dar bineinteles ca ne referim la telefoanele mobile sau pagerele si chiar la intreruperea comunicarii pe Internet daca este cazul, in timpul evenimentelor de familie si al ceasurilor stabilite pentru a fi petrecute alaturi de familie.

Nu permiteti ca o cina alaturi de prieteni sau de rude sa se incheie brusc din cauza unui apel telefonic. Momentele petrecute alaturi de cei dragi trebuie sa fie la fel de importante pentru sotul sau sotia dumneavoastra ca si cele petrecute la serviciu. Pur si simplu, opriti "planeta" in loc!

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#dependent munca, #relatii familie, #cariera familie , #intalniri