Reguli de aur pentru o familie reusita

Luni, 22 Martie 2010, ora 18:07
30492 citiri
Reguli de aur pentru o familie reusita

Fiecare familie este unica in felul ei, dar exista cateva reguli pe care parintii si copiii trebuie sa le respecte daca vor ca ea sa ramana unita pana la adanci batraneti.

Privind in jurul nostru, constatam ca intalnim familii inchegate si familii care mimeaza o oarecare normalitate sau altele care nici macar nu mai fac acest lucru, atacandu-se reciproc si spalandu-si rufele in public ori de cate ori au prilejul.

Site-ul Family Education prezinta cateva reguli de aur pentru o familie reusita, extrase din cartea "Regulile iubirii" scrisa de Richard Templar.

Interesele copiilor sunt mai presus de interesele parintilor

Din pacate, multi parinti incalca aceasta regula si pe urma se mira ca nu se inteleg cu propriii copii. Ei nu inteleg ca in momentul in care au decis sa devina parinti, au decis si sa renunte la o parte din libertatile si drepturile lor.

Pentru binele celor mici si pentru binele intregii familii, o parte din activitatile cu care erau obisnuiti inainte trebuie sa treaca pe planul doi. Nu te mai poti trezi cand vrei, pentru ca trebuie sa il ajuti pe cel mic sa plece la scoala, sau nu te mai duci in fiecare vineri cu prietenii la bere, pentru ca vineri seara baiatul tau are antrenament la tenis si trebuie sa mergi cu el.

Asta e, face parte din "meseria de parinte", cu toate ca multi nu inteleg. Cum ar fi cei care isi trimit copiii la bunici pe tot parcursul vacantei de vara si pleaca singuri in concediu, fericiti ca pot respira si ei usurati ca au scapat de griji pentru cateva saptamani. Ei nu inteleg cat de mult isi doresc cei mici sa stea mai mult cu mama si cu tata, sa se joace impreuna, sa petreaca mai mult timp alaturi de ei.

Sigur ca nu se pune problema ca parintii sa renunte complet la viata lor personala, sa se dedice numai si numai copiilor. Dar ei trebuie sa faca din cei mici o prioritate.

Nimic nu merita sa rupeti relatiile de familie

Nu putine sunt familiile in care, ajunsi la maturitate, copiii nu isi mai vorbesc cu parintii ani in sir sau fratii si surorile intre ei. Fie ca e vorba de chestiuni financiare, fie de resentimente mai vechi sau de modul diferit in care parintii ajuta la cresterea nepotilor.

Mare atentie, daca si dumneavoastra procedati asa, pentru ca s-ar putea ca cei mici sa va ia drept exemplu si, peste ani, sa va treziti ca va intorc spatele.

Membrii familiei sunt cei care ar trebui sa va fie intotdeauna aproape, neconditionat, la bine si la rau. Dar asta numai daca familia voastra stie sa treaca peste orgolii si sa isi rezolve conflictele inerente fara a produce rupturi majore in sanul ei.

Nu va tratati familia mai rau decat prietenii

Unul dintre motivele pentru care relatiile de familie se racesc este faptul ca ne permitem deseori sa ii tratam pe parintii sau fratii nostri mai rau decat pe straini sau pe prieteni.

"De ce sa ma descalt, am pantofii curati!", sau "ce obraznic a devenit fiul tau!", sau "ar trebui sa freci mai bine aragazul" sunt fraze pe care nu am indrazni niciodata sa le spunem unor cunostinte, dar o facem in familie, sub pretextul ca vorbim cu apropiatii nostri si de aceea ne permitem.

Sa stiti ca astfel de ramarci ii deranjeaza la fel de tare si trezesc, cu timpul, resentimente si dorinta de a va vedea cat mai rar.

Niciodata prea ocupat pentru cei dragi

E o regula pe care o incalca toti parintii. "Acum nu pot, sunt obosit. Discutam maine". De cate ori nu ati rostit aceste cuvinte si pe urma ati regretat?

Un parinte trebuie sa investeasca si timp in relatiile cu copiii lui. In plus, o relatie de familie nu trebuie lasata la voia intamplarii, pe motiv ca "astazi am altele de facut, poate saptamana viitoare". Nici atunci nu veti avea, o sa constatati singuri!

Nu toata lumea trebuie sa gandeasca la fel

Asa cum nici nu aratati la fel ca mama, tatal sau fratii si surorile dumneavoastra, la fel si personalitatile va sunt diferite.

La fel se intampla si cu copiii dumneavoastra, intelegeti-i si nu le cereti sa gandeasca, sa simta sau sa se comporte in acelasi mod ca voi.

Fiecare membru al familiei este unic, aveti rabdare cu toti. Respectati-i asa cum sunt.

Iesiti din "rol" la momentul potrivit

Daca sunteti parinti, trebuie sa stiti cand sa incepeti sa va trati copilul ca pe adultul care a devenit. Daca sunteti fratele sau sora mai mare, la fel.

Dupa 18 ani, relatiile intre membrii familiei trebuie sa se "reseteze". Sigur ca vom ramane intotdeauna copiii parintilor nostri, dar modul in care ne vom comporta unii cu ceilalti trebuie sa se maturizeze odata cu noi.

Daca sunteti parinte, lasati-va copilul sa isi aleaga singur hainele, prietenii, sa ia decizii si sa isi asume responsabilitati, chiar daca greseste. Iar daca sunteti copil sau frate mai mic, asumati-va aceste decizii, nu mai ramaneti sub aripa ocrotitoare a familiei. Cereti-va independenta si bucurati-va de ea.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#relatii parinti copii, #reguli familie , #intalniri