Reguli de eticheta la corespondenta pe e-mail

Sambata, 16 Ianuarie 2010, ora 12:18
11776 citiri
Reguli de eticheta la corespondenta pe e-mail

Ei bine, da, exista si asa ceva, societatea moderna impune astfel de norme de bun simt care trebuie neaparat respectate de cei care corespondeaza frecvent, si mai ales oficial, pe e-mail.

About.com a realizat o sinteza a acestor reguli, la sugestia milioanelor de expeditori dar si destinatari de mesaje online, deseori deranjati sau agresati pur si simplu de stilul si continutul acestora.

Prima regula: inainte de a apasa butonul "send" mai arunca o ultima privire cu atentie. Poate ai gresit destinatarul, poate ai dat un copy-paste gresit, poate....O fractiune de secunda de neatentie poate produce un dezastru.

Uita-te, daca este cazul, sa nu dai "Reply All" in loc de un simplu "Reply". Nu vrei ca toti colegii tai sa vada cum iti lingusesti seful raspunzandu-i la solicitarea abia facuta.

Mesajul te reprezinta, fii atent nu doar la continut ci si la forma!

E-mailurile sunt inventate pentru a fi scurte, concise. Nu trimite prea mult text daca nu vrei sa iti iriti interlocutorul.

Fii atent nu numai la continut ci si la forma. Aliniaza paragrafele, baga spatiile necesare pentru a face textul usor de citit. Ca orice lucrare scrisa, e-mailul te reprezinta, spune foarte multe despre tine ca persoana.

Nu e politicos si nici eficient sa trimiti e-mailuri fara un subiect precizat. Cu "no subject" agatat de coada, un text isi pierde foarte mult din importanta cuvenita.

Fii atent la formatari in cazul in care corespondentul tau nu este unul cunoscut. Mai bine un text fara diacritice, decat unul pe care adresantul nu il poate deschide.

Scaneaza-ti textul inainte, daca nu vrei sa trimiti un virus ca bonus. Nu va fi apreciat, crede-ne pe cuvant.

Nu trimite direct attachment-uri uriase, mai bine intreaba inainte, decat sa ii blochezi celuilalt casuta postala cu fotografii, filme sau muzica. Te va uri sincer.

Daca ai mai multe comunicari de facut, sparge-le in mesaje diferite, foarte clar precizate ca subiect. Risti, altfel, ca informatii pretioase sa nu fie citite sau sa se stearga din greseala.

Chiar si in zilele noastre virgula, punctul, litera mare sau semnul exclamarii sunt importante, cu toate ca discutiile online permit si incurajeaza, deseori, prescurtarile sau inlocuirea semnelor de punctuatie cu diversi "smiley".

Incheie-ti mesajul politicos. Daca nu stii cum sa iti iei "La revedere!", scrie simplu "Multumesc".

Mare atentie!

Nu scrie un mesaj intreg cu majuscule. Nimeni nu citeste asa ceva, oricat de interesant ar fi continutul. Deci, "da-te jos" de pe Caps si incearca sa fii convingator prin continut si nu prin forma.

In plus, evita glumele sau ironiile in scris, pe cat posibil. Deseori sunt percepute gresit si vei trage mult pana il vei convinge pe celalalt ca ai vrut sa spui cu totul altceva.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#corespondenta Internet, #corespondenta email, #reguli corespondenta online , #intalniri