Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scurt istoric al tinutelor barbatesti

Duminica, 12 Aprilie 2009, ora 13:07
37989 citiri
Scurt istoric al tinutelor barbatesti
Foto: lovetoknow.com

Barbatii au tinut intotdeauna la eticheta. De la costumatiile foarte incarcate, cu multe camasi, bluze si veste pe deasupra si pana la pantalonii mulati si luciosi care se poarta anul acesta, barbatii s-au ingrijit intotdeauna sa arate foarte bine.

Palaria a fost un accesoriu obligatoriu pana in anii '80, iar pantofii masivi, cu varful rotund, similar celor purtati de femei s-au transformat in papuci sau tenesi foarte colorati, informeaza lovetoknow.com.

Barbatul de la 1900

Regula generala in moda barbateasca de la 1900 a fost costumul pentru toata ziua. Astfel, barbatii purtau haina lunga deasupra costumului pana la pranz, una de lungime medie pana seara, atunci cand ramaneau doar in costumul pe care l-au imbracat inca de dimineata.

Hainele costumului erau lungi, iar pantalonii cu talie inalta. Cravatele pentru dimineata erau fara ac de cravata si in nuante inchise, cele de pranz aveau obligatoriu un ac, iar cele de seara erau albe.

Palaria era obligatorie, iar accesoriile cat mai multe ofereau un titlu de noblete. Dunga de la palarie facea diferenta intre clasa de mijloc si cea inalta si se purta intr-o parte, pentru un plus de eleganta.

Moda anilor 1920

Barbatii nu au mai fost obligati sa poarte costumul oriunde pentru a fi eleganti. Acum au aparut si costumatiile sport si barbatii au renuntat la costum atunci cand se aflau intr-un mediu lejer.

Pentru cei care nu lasat costumul deoparte, a fost introdusa vesta, nelipsita din garderoba lor. Pantalonii aveau talia la fel de inalta, dar erau si foarte lungi, acoperind cu totul tocul pantofului.

Familistii au inceput sa poarte papionul, camasile deschise si au renuntat la hainele lungi sau medii, purtate dimineata sau la pranz.

Anii '50

Palariile nu au disparut din costumatia barbateasca. Au revenit hainele lungi, dar, de aceasta data, lungimea manecii dezvaluia camasa costumului.

Doar trei nuante erau la moda pentru barbatii anilor '50: negru, maro si bleumarin. Atat sacoul, cat si pantalonii costumului erau suficient de largi pentru a fi comozi, iar vestele au disparut din vestimentatia lor.

Hainele sport s-au uitat si ele si, pana si elevii de scoala, au purtat sacoul in timpul liber. Hainele de strada aveau, obligatoriu, un sacou, daca nu si pantalon la dunga.

Moda disco

Anii '70 pentru moda barbateasca au insemnat anii perucilor colorate si foarte bogate. Moda disco a insemnat de fapt o evadare a barbatului din costumul de pana atunci si alegerea unor costumatii stridente.

Ochelarii mari si rotunzi, negri intotdeauna si purtati in orice incapere erau la moda. Tot atunci au aparut si pantalonii in clopot, mulati, dar scurti, pana la pantof.

Culorile deschise si tipatoare, precum si hainele stramte, dar deloc decoltate au fost principalele directii ale modei barbatilor disco.

Barbatii anilor '80

Comoditatea a fost cuvantul de ordine in moda anilor '80. Costumatiile erau asoratate si echilibrate cromatic. Stridentele anilor trecuti au disparut, iar albul si negrul au castigat teren.

Mai mult, camasa purtata la sacou a devenit o amintire si barbatii au inceput sa poarte tricou, sau bluza pe corp de culoare inchisa, la care au asortat un sacou alb.

Stilul sport a castigat teren, iar culorile vii, dar deloc stridente si-au facut loc in garderoba barbateasca.

Moda lui 2009

Barbatii din 2009 sunt foarte activi, isi stabilesc intalniri in medii diferite in aceeasi zi si tocmai de aceea costumatia lor trebuie sa fie potrivita pentru fiecare ocazie.

Vechiul costum s-a inlocuit cu pantalonii fara dunga, stramti pe coapse, dar drepti, pantofii cu talpa subtire, varful usor ascutit si sacoul lejer.

Camasa este decoltata, poate fi si cu maneca scurta si poate avea orice culoare.

Barbatii excentrici pot opta pentru pantalonii mulati si stralucitori, fie negri sau aurii, asortati fie la pantof fara soseta, fie la tenesi deschisi la culoare.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#moda barbateasca, #vintage, #tendinte moda , #intalniri