Virgin sau nu?

Sambata, 21 Martie 2009, ora 16:25
4770 citiri
Virgin sau nu?

Vine un moment in viata fiecaruia cand intrebarea "e bine sau nu sa-mi pierd virginitatea" devine atat de prezenta in gandurile noastre incat stim ca mai devreme sau mai tarziu trebuie sa-i gasim raspunsul.

Insa si acest lucru, ca aproape toate celelalte, poate fi planificat.

Problema virginitatii a fost privita de-a lungul istoriei in moduri cat mai variate, trecand de la o extrema la alta. Mai intai, in antichitate, virginile slujeau anumitor zeitati si era o onoare ca una dintre ele sa fie aleasa pentru a fi dezvirginata la Templu, de preot.

Apoi crestinismul a introdus obligativitatea pastrarii virginitatii pana dupa casatorie, fiind un pacat capital inceperea vietii sexuale inainte de acest moment sfant. Insa, in zilele noastre, virginitatea a devenit o rusine de care tineri incearca sa scape cat mai repede, de la varste cat mai fragede.

Baietii isi doresc sa fie cat mai repede acceptati de ceilalti tineri, fetele nu mai vad nimic sacru si care ar trebui pastrat pentru acea persoana speciala si "intra si ele in randul lumii".

"De foarte multe ori ceilalti, adica judecatile, etichetele lor, sunt motorul unor actiuni care imping la decizii uneori pripite, alteori de succes.

Exista asadar doua tipuri de motivatii care determina 'virginii' sa ia taurul de coarne: intrinseca (de buna voie si nesiliti de nimeni si nimic) si extrinseca (altii care te 'sfatuiesc' ca ar fi bine sa 'te conformezi'). Motivatia intrinseca poate fi determinata de cea extrinseca. Poti sa decizi doar pentru ca esti influentat de 'gura lumii'", a declarat pentru Ziare.com psihologul Alina Oancea.

Intrebarile pe care tinerii si le pun inainte de a lua decizia cea mare sunt multe, iar framantarile sunt chinuitoare, de la "daca o sa doara" sau "daca nu o sa-mi placa" la "daca apare un copil".

"Fiecare isi foloseste judecata daca e sau nu momentul potrivit, insa nu fara a-si pune zeci de intrebari, in sanul tuturor incoltind o teama, teama de boli, de 'durere', de emotia pe care o poti simti sau de faptul ca nu o sa simti nimic. De cele mai multe ori atunci cand esti prea concentrat sa iti duci la bun sfarsit 'proiectul' pot sa existe blocaje psihice care sa nu te lase sa mergi mai departe", a mai declarat specialistul.

Insa la toate aceste intrebari si framantari exista acum un raspuns mult mai simplu decat in trecut, un singur raspuns chiar, la care tinerii apeleaza cu mai multa incredere decat la cei mai buni prieteni sau confidenti: Internetul.

Aceasta sursa nesecata de raspunsuri, in aceste cazuri nu cele mai inspirate, a luat de departe locul sfaturilor pline de dragoste si ingrijorare ale parintilor, de multe ori acestia nestiind nimic despre intentiile sau actiunile copiilor lor, decat daca gasesc intamplator o conversatie pe Messenger.

Deci, pana la urma, un singur lucru nu s-a schimbat: fiecare decide cand si de ce vrea sa-si piarda virginitatea. Insa ce s-a schimbat foarte mult este intregul proces ce duce la luare acestei decizii si, nu ramane de neglijat, varsta la care aceasta intrebare incolteste in mintile tinerilor lumii moderne.

Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Mazăre a contestat decizia instanței de a-i refuza eliberarea condiționată. Peste câte luni poate reveni cu o nouă cerere
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiţionate. În cazul în care această hotărâre nu se va schimba la...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#virginitate, #onoare, #rusine, #raspunsuri Internet, #decizie , #intalniri