Vrei sa ai un copil harnic sau unul rasfatat?

Luni, 06 Iulie 2009, ora 18:19
7078 citiri
Vrei sa ai un copil harnic sau unul rasfatat?

O zi lenesa de vara indeamna la repaos si somn, in casa, la racoare. Daca pentru adulti e o fericire, pentru copii e un chin caci, la fel ca in perioada iernii, se vad blocati ore in sir inauntru, in fiecare zi.

Iar daca sunt singuri, plictiseala e de doua ori mai mare. Parintii ar trebui sa profite de aceste momente de pauza generala pentru a-i deprinde pe cei mici cu cateva treburi casnice.

Pentru unii ar putea parea absurd sa ii ceri unui copil sa isi spele farfuria sau sa isi faca ordine in dulap. In schimb, pentru altii lucrurile acestea se intampla firesc, de ani de zile. Depinde doar de regulile dupa care functioneaza familia respectiva.

Sunt familii in care copiii sunt vazuti ca membri cu drepturi si obligatii depline, chiar daca pe masura puterilor lor, si familii in care cei mici sunt superprotejati si tratati ca niste papusi fragile.

Pedagogii consultati de suite101.com sustin ca a-i incuraja pe copii sa faca mici treburi prin casa nu este nici pe departe o corvoada, ci o lectie de viata, care ii va ajuta sa se autodisciplineze si sa devina mai responsabili.

Udatul florilor: corvoada sau distractie?

Nu vorbim despre sarcini dificile, cum ar fi cele fizice, ci despre unele simple cum ar fi sa duca gunoiul regulat, sa isi stearga praful in camera, sa ude un ghiveci cu flori sau sa aiba grija de o pereche de perusi.

Multe altele sunt situatiile in care un copil marisor va poate ajuta la treaba. Problema este insa: cum il motivati?

Aici este dificil de dat un singur raspuns. Sigur, ideal este sa gasiti metode astfel incat sa excludeti rasplata materiala: banii, bomboanele sau cadourile.

Faceti impreuna o lista cu sarcini casnice

Cel mai bine este sa incepeti prin a discuta sincer cu copilul dumneavoastra. Faceti o lista cu activitati la care el s-ar putea incumeta. Explicati-i ca fiecare sarcina pe care si-o asuma e un semn ca a crescut, ca nu mai este doar un bebelus neajutorat. Laudati-l ori de cate ori se arata interesat de o anumita activitate trecuta pe lista si explicati-i exact ce, cum si cand trebuie sa faca, pentru a nu fi apoi pus in postura de a-l certa ca nu a facut ceea ce trebuie.

Este de asemenea foarte important sa nu ii reprosati ca nu a indeplinit perfect o sarcina la care s-a angajat, decat daca poate dar nu vrea. In schimb, daca observati ca se straduieste si chiar ii place sa spele un vas, sa isi impacheteze tricourile luate de pe sarma sau sa isi spele adidasii, multumiti-i de fiecare data si laudati-l cu voce tare pentru progresele facute.

Satisfactii de ambele parti

Incorporati aceste treburi in rutina zilnica si atrageti-i atentia asupra faptului ca si dumneavoastra faceti astfel de treburi zilnic, ca totul intra in firescul lucrurilor: "asa cum te speli pe dinti in fiecare zi, asa trebuie sa iti faci si patul".

Revenind la rasplata, cel mai bine este ca ea sa fie instituita pentru un rezolvarea sarcinilor mai grele, care necesita mai multa munca, precum ajutorul dat la spalarea masinii sau la aspiratul mochetei.

Veti constata astfel, la sfarsitul verii, ca satisfactiile vor fi de ambele parti. Cel mic va deveni mai disciplinat, mai atent la ce se intampla in casa, va avea mai mult respect fata de munca celorlalti si, eventual, o suma ceva mai mare in pusculita.

Iar dumneavoastra veti avea un copil mai harnic si mai putin rasfatat.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#copii activitati casnice, #copii vacanta vara, #educatie copil harnic , #intalniri
Comentarii
A
Abdulahabdulah
rank 1
كتك خوردن نيروهاي ضد شورش